heimlichgreep


heimlichgreep 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

handeling waarbij op een bepaalde manier buikstoten worden gegeven om een blokkade van iemands luchtpijp op te heffen; handeling ter voorkoming van verstikking; heimlichmanoeuvre; buikstoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een heimlichgreep…

is een greep; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De heimlichgreep is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen.

      https://www.youtube.com/watch?v=AsxL22D-By4,

      Henry Heimlich, bekend van de Heimlichgreep, is overleden. Hij kreeg afgelopen maandag een hartaanval en is aan de gevolgen daarvan overleden, heeft zijn familie bekendgemaakt. Deze greep wordt toegepast bij een slachtoffer dat zich heeft verslikt en waarbij rugslagen de verslikking niet hebben verholpen. De Amerikaan (96) bedacht de Heimlichgreep in de jaren '70 om mensen te redden van verstikking.

      https://www.ehbo.nl/nieuws/artikel/uitvinder-heimlich-greep-overleden/,

      Dat televisie ook weleens goed kan zijn voor kinderen, wordt bewezen door het geval van de 5-jarige Brent Ledrum uit Lynn in Massuchesetts, die zijn zesjarige speelkameraadje van de verstikkingsdood redde door toepassing van een techniek waarvan hij de juiste naam niet kende maar die hij op de televisie had gezien [...]. Brent zag het meisje kokhalzen en zijn eerste reactie, vertelde hij, was geweest "in paniek weg te rennen en om hulp te roepen", toen hij zich de "Heimlich-greep" herinnerde die werd toegepast in de Benson-show. De jongen ging achter Tanya staan, sloeg zijn armen om haar borst en preste het stuk snoep naar buiten.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=heimlichgreep&coll=ddd&identifier=ddd%3A011000618%3Ampeg21%3Aa0346&resultsidentifier=ddd%3A011000618%3Ampeg21%3Aa0346,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de, een heimlichgreep toepassen
      • de, een heimlichgreep uitvoeren

      Tja, je weet het maar nooit, het kan je zo gebeuren: je stikt in een stukje eten en er is niemand in de buurt om een heimlichgreep bij je toe te passen.

      https://www.libelle.nl/video-en-fun/als-je-stikt-en-alleen-bent/

      Een voormalig marinier is gestikt tijdens een wedstrijdje eieren slikken. Het voorval vond plaats in een plaatselijke pub, waar de 55-jarige Brit eerder zes eieren had besteld voor een ouderwets potje eieren slikken. Op een gegeven moment zou hij drie eieren in zijn mond hebben gehad, maar het lukte hem niet om die weg te krijgen. Toen duidelijk werd dat hij hierin zou stikken werd nog geprobeerd de man te redden door de heimlichgreep uit te voeren, maar dit had geen effect.

      https://www.powned.tv/artikel/ex-marinier-stikt-in-gekookt-ei,

      met adjectief ervoor


      • de traditionele heimlichgreep

      De plek waar de vuist wordt geplaatst is dezelfde plek als bij de traditionele Heimlichgreep.

      https://nl.wikihow.com/De-Heimlichgreep-op-jezelf-uitvoeren

      in voorzetselgroep


      • met de heimlichgreep
      • volgens de heimlichgreep

      In het bejaardentehuis in Cincinnati verslikte een 87-jarige vrouw zich in een hamburger die zij aan het eten was. De verzorgers stroomden al snel toe om de vrouw te helpen met de Heimlichgreep, maar het toeval wil dat één van de bewoners Henry Heimlich is en de bejaarde man al klaar stond om de vrouw zelf te helpen.

      https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/05/dokter-heimlich-gebruikt-eigen-greep-voor-het-eerst,

      Als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt, kun je met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken.

      https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/ehbo-in-een-notendop/hoe-werkt-de-heimlich-greep-buikstoten/item43890,