heimlichmanoeuvre


heimlichmanoeuvre 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

handeling waarbij op een bepaalde manier buikstoten worden gegeven om een blokkade van iemands luchtpijp op te heffen; handeling ter voorkoming van verstikking; heimlichgreep; buikstoot

Semagram (extra betekenisinformatie)


De heimlichmanoeuvre…

is een manoeuvre; is een handeling

  • [Functie] dient om te voorkomen dat iemand stikt in iets wat zijn of haar luchtpijp blokkeert
  • [Herkomst of oorsprong] is genoemd naar de Amerikaanse arts Henry Heimlich, die de manoeuvre in 1974 heeft beschreven, maar van wie niet met zekerheid vaststaat dat hij deze echt zelf heeft bedacht
  • [Activiteit of handeling] wordt uitgevoerd door achter het zittende of staande slachtoffer te staan, hem met beide armen onder de oksels door te omvatten, een vuist te ballen en met de andere hand over die vuist gevouwen vijfmaal een krachtige, scheppende, opwaartse beweging te maken vanaf het punt tussen de navel en het begin van het borstbeen, waarbij de hulpverlener zich met een knie tegen het slachtoffer of diens rugleuning afzet
  • [Werking of functionering] is succesvol als de lucht zo krachtig uit de longen wordt geperst dat het blokkerende voorwerp uit de luchtpijp schiet
  • [Betrokkene] mag niet worden toegepast op kinderen jonger dan 1 jaar, op zwaarlijvige personen of op zwangere vrouwen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] mag alleen worden toegepast als het slachtoffer zich zo ernstig heeft verslikt dat hij of zij niet meer kan spreken, hoesten en ademen, en als slaan op de rug niet heeft geholpen
  • [Gevolg of resultaat] kan gekneusde of gebroken ribben tot gevolg hebben

Algemene voorbeelden


Het heimlichmanoeuvre is een beweging waarbij een hulpverlener een blokkade van de luchtwegen kan opheffen bij een persoon die dreigt te stikken. Dat gebeurt door een persoon langs achter vast te nemen en via het toedienen van buikstoten. Heimlich omschreef de methode voor het eerst in 1974.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161217_02632153,

Een gebroken rib wordt meestal veroorzaakt door direct trauma aan de ribbenkast. Gebeurtenissen zoals een aanhoudende, ernstige hoest of de Heimlich-manoeuvre kunnen een rib breken.

https://nl.girlmomlife.com/7543-ribs-cracking-and-stretching.html.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de, het heimlichmanoeuvre demonstreren
  • de, het heimlichmanoeuvre toepassen
  • de, het heimlichmanoeuvre uitvoeren

Henry Heimlich is de dokter wiens naam voor altijd verbonden zal zijn aan het manoeuvre waarmee mensen die dreigen te stikken, geholpen kunnen worden. Op 96-jarige leeftijd moest hij het voor het eerst zelf toepassen, in zijn rusthuis, op een medebewoonster die dreigde te stikken in een stuk hamburger. Heimlich vertelde tijdens een interview met de Cincinnati Enquirer dat hij het Heimlichmanoeuvre tijdens zijn leven al talloze malen heeft gedemonstreerd, maar dat hij het nog nooit eerder zelf had moeten toepassen op een persoon in nood.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160527_02311031,

Dokter Heimlich, bekend van de zogenoemde Heimlichmanoeuvre of Heimlichgreep, is zaterdag overleden, 96 jaar oud [...]. Zijn zoon Peter Heimlich ontpopte zich als een van zijn fanatiekste critici [...]. Later presenteerde de zoon openlijk zijn conclusie dat zijn vader data zou hebben vervalst om zijn beweringen te onderbouwen, bijvoorbeeld dat de heimlichmanoeuvre met succes kon worden toegepast op drenkelingen. Ook beweerde hij dat zijn vader niet zelf de bedenker is van de beroemde greep.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dokter-heimlich-96-bedenker-van-de-heimlichgreep-overleden-~bf495122/,

H. beschrijft een akelige situatie, waarin hij en de andere aanwezigen effectief hulpeloos waren. "De man zat rond een uur of zes met zijn vrouw, een vaste gast, op het terras en verslikte zich in een stukje satévlees. Het was een hele zwakke man, hij was deels verlamd en zat in een rolstoel. Daardoor konden we de heimlich-manoeuvre niet goed toepassen toen hij zich verslikte."

https://www.dvhn.nl/drenthe/Man-stikt-in-sat%C3%A9vlees-We-konden-de-heimlich-niet-goed-toepassen-21651416.html1,

Omdat ALS-patiënten vaak in een elektrische rolstoel met de benodigde beademingsapparatuur achter hen zitten én omdat de kans op verslikken groot is, laten we [...] zien hoe u de Heimlichmanoeuvre op een andere manier kunt uitvoeren.

https://www.als-centrum.nl/kennisplatform/filmpjes-over-verslikken-bij-als/,

De handgreep van Heimlich is ook bekend als de buikcompressiemethode en wordt het meest toegepast. De handgreep kan zowel bij staande, als bij zittende en liggende slachtoffers worden uitgevoerd. Zoals voor alle beschreven methoden geldt, wordt ook de Heimlich-manoeuvre 5 maal uitgevoerd. Door de handgreep wordt lucht met kracht uit de longen gedreven tegen het obstruerende voorwerp, met het doel het voorwerp in de richting van de mondholte te duwen.

https://www.ntvg.nl/artikelen/eerste-hulp-bij-verstikking/volledig,

met adjectief ervoor


  • het welbekende heimlichmanoeuvre
  • de zogenoemde heimlichmanoeuvre

De bedenker van het welbekende Heimlichmanoeuvre heeft zijn eigen greep voor het eerst gebruikt. De inmiddels 96-jarige Heimlich zag een hoogbejaarde vrouw in nood in het bejaardentehuis waar hij woont. Hij wist de vrouw succesvol te redden.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/05/dokter-heimlich-gebruikt-eigen-greep-voor-het-eerst,

Dokter Heimlich, bekend van de zogenoemde Heimlichmanoeuvre of Heimlichgreep, is zaterdag overleden, 96 jaar oud.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dokter-heimlich-96-bedenker-van-de-heimlichgreep-overleden-~bf495122/,

in voorzetselgroep


  • het uitvoeren van de heimlichmanoeuvre

Het uitvoeren van de heimlichmanoeuvre, tegenwoordig in lekentaal ook de buikstoot genoemd, gaat als volgt.

https://www.google.com/search?q=%22de+buikstoot%22&rls=com.microsoft:nl-NL&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&gws_rd=ssl,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de heimlichmanoeuvre of buikstoten
  • de heimlichmanoeuvre of heimlichgreep

De Heimlichmanoeuvre of buikstoten is een handgreep die wordt toegepast bij een slachtoffer met een ernstige luchtwegbelemmering als gevolg van een vreemd voorwerp (corpus alienum) in zijn keel, slokdarm of luchtwegen.

https://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Heimlichmanoeuvre,

Dokter Heimlich, bekend van de zogenoemde Heimlichmanoeuvre of Heimlichgreep, is zaterdag overleden, 96 jaar oud.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/dokter-heimlich-96-bedenker-van-de-heimlichgreep-overleden-~bf495122/,