hepatitis


hepatitis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

ontsteking van de lever, die vaak veroorzaakt wordt door een infectie met een virus, maar bijvoorbeeld ook door overmatig alcoholgebruik, geneesmiddelengebruik of stofwisselingsziektes; (vorm van) leverontsteking; ook: virus dat deze leverontsteking veroorzaakt; hepatitisvirus
Gebruikt als overkoepelende term, maar als abstractum vaker voor een vorm van leveronsteking, vooral hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C. Vaak gelijkgesteld met geelzucht, wat medisch gezien niet juist is, omdat geelzucht een symptoom is van hepatitis. De wetenschappelijk naam hepatitis is in het Nederlands veel gebruikelijker dan het woord leverontsteking.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hepatitis…

is een ontsteking; is een reactie

  • [Plaats] is een ontsteking
  • [Ondervinder] komt zowel bij mensen als bij dieren voor
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft, afhankelijk van de specifieke vorm, verschillende oorzaken, waaronder een infectie met een virus, gebruik van alcohol of bepaalde geneesmiddelen, een reactie van het afweersysteem en/of een stofwisselingsziekte
  • [Gevolg of resultaat] kan in het geval van chronische vormen van hepatitis B en C leiden tot complicaties als levercirrose en leverkanker; kan in ernstige gevallen leiden tot een levertransplantatie
  • [Symptoom] heeft, afhankelijk van de specifieke vorm, verschillende symptomen, zoals een gele huid en geel oogwit (geelzucht), donkere urine, jeuk, koorts, lichtgekleurde ontlasting, misselijkheid, buikpijn, spierpijn, verminderde eetlust en/of vermoeidheid
  • [Verscheidenheid] komt voor in verschillende vormen, waarvan hepatitis A, hepatitis B en hepatitis C het bekendst zijn; de nieuwste vorm van hepatitis is kinderhepatitis of jeugdhepatitis, een ernstige acute hepatitis die bij jonge kinderen voorkomt

Algemene voorbeelden


Hepatitis is een ander woord voor ontsteking van de lever. Een leverontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals virusinfecties, alcoholmisbruik en stofwisselingsziekten. Van de virussen die specifiek een ontsteking van de lever kunnen geven kennen wij op dit ogenblik verschillende typen welke allemaal met een letter worden aangeduid.

http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

Twee van de drie mensen die een infectie met hepatitis B oplopen, merken hier niets van. De derde krijgt als gevolg van een leverontsteking wel klachten twee tot zes maanden na besmetting. Veel voorkomende klachten zijn dan moeheid, lusteloosheid, misselijkheid, buikpijn, jeuk en geelzucht. De urine is vaak donker en de ontlasting licht van kleur. Meestal geneest zo'n leverontsteking vanzelf. De meeste leverontstekingen (hepatitis) worden echter door andere virussen veroorzaakt (bijvoorbeeld hepatitis A).

http://www.nvog.nl/

Hepatitis, in de volksmond bekend als "geelzucht"', is een leverziekte die door een virus veroorzaakt wordt. Ze kan uitgelokt worden door verschillende virussen, netjes genummerd van A tot F. In de praktijk zijn vooral A en B van belang. A wordt overgedragen door uitwerpselen en besmet water, en komt vooral voor bij internationale reizigers, vuilnismensen, medici, baby's en hun verzorgers. Hepatitis B wordt op dezelfde manier overgedragen als aids: via bloedkontakt en seks, maar is stukken besmettelijker.

De Standaard,

Omdat uw kind tijdens de bevalling besmet kan worden, krijgt het vanaf de geboorte injecties om een leverontsteking (hepatitis) te voorkomen.

http://www.nvog.nl/

Hepatitis is in China een ernstig gezondheidsprobleem. Volgens André Puttemans, projectmanager voor China van SmithKline Beecham, worden er jaarlijks 600 miljoen dosissen toegediend. In de VS en Europa zijn er dat elk ongeveer 150 miljoen.

De Standaard,

De letsels die kunnen optreden ten gevolge van neonatale toxoplasmose zijn onder andere hydrocephalie (waterhoofd), microcephalie (abnormaal klein hoofd), mentale achterstand, zekere graad van blindheid, pneumonie (longontsteking), hepatitis.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art_id=277

Ook wat hepatitis betreft, kon de spreker heel wat leemten in de kennis vullen en misvattingen die de ronde doen rechtzetten.

http://www.ckh.be/,

Injectienaald Hepatitis A - B (geelzucht). Hepatitis is een besmettelijke leverontsteking, die wordt overgedragen via orale weg. Wij kozen voor het combinatievaccin A-B. Dan ben je voor 10 jaar lang beschermd tegen beide ziektes.

http://home2.pi.be/paulvc/gezondheid.htm

"Medved van de training recht naar het ziekenhuis en dan naar zijn bed in Sint-Kruis. Hepatitis." Toen de blauw-zwarten 's zaterdags op de bus stapten om in Knokke te gaan mediteren over het duel met Anderlecht, kregen ze het bericht mee: "Medved is minstens twee maanden buiten strijd. Geelzucht. Dirk is out voor de rest van het seizoen. Kampioenschap, beker, interlands, hij mag het vergeten."

De Standaard,

De gevangenen waren opgesloten in stalen kooien van precies een meter hoog die op een ertslaadinrichting gestapeld stonden. [...]. Uit de bovenste kooien dropen uitwerpselen door de roosters omlaag op de kooien eronder. Ze schatte dat er hier op zijn minst duizend mannen zaten. Ze kregen maar één keer per dag een kop waterige soep. Hepatitis was endemisch en andere ziekten namen toe.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & amp; Stephen Baxter,

Verder is Hep A vooral iets wat via uitwerpselen verspreid wordt, grootste risico is groentes die met vervuild water in aanraking gekomen zijn. Risico is niet enorm, en van de hepatitissen is het verreweg minst nare, maar als je het met eenvoudig prikje kunt voorkomen is het IMHO no-brainer om het te doen.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1789555,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • genezen
  • verlopen
  • voorkomen

Een belangrijk deel van de Epstein-Barr-infecties verloopt waarschijnIijk symptoomloos. Hoewel er allerlei complicaties beschreven zijn van miltruptuur tot neurologische aandoeningen, zijn deze zeer zeldzaam. De hepatitis geneest altijd zonder problemen.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Hepatitis kan acuut verlopen (korter dan een half jaar) of chronisch.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leverontsteking,

In een al wat gedateerd Amerikaans onderzoek bleek een hematologische screening voorafgaand aan een Monosticon [...] per positieve uitslag het goedkoopst. De NHG-Standaard Acute Keelpijn beveelt ook pas een Monosticon aan bij een afwijkende differentiatie. Het aanvragen van leverenzymen heeft weinig zin. Een subklinische hepatitis komt vaak voor, maar heeft noch in de behandeling noch prognostisch enige betekenis. Verdere serologie heeft in eerste instantie geen zin.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

als object bij een werkwoord


  • hepatitis hebben

China bereidt een wet voor die abortussen en sterilisaties oplegt "om te voorkomen dat geboortes van inferieure kwaliteit"plaatshebben en "om het niveau van de gehele bevolking te verbeteren". Dat heeft het persbureau Nieuw China gisteren gemeld. Volgens de Chinese overheid is een dergelijke wet geboden om "abnormale geboortes" tegen te gaan. "Deze wet verbiedt huwelijken van mensen die hepatitis, geslachtsziektes en geestelijke afwijkingen hebben."

NRC,

  • een (chronische) hepatitis ontwikkelen

Hepatitis B is een zeer besmettelijke vorm van geelzucht. Een besmetting gebeurt meestal via onbeschermd seksueel contact of via bloed. Vaak gaat een infectie vrij ongemerkt voorbij (grippaal syndroom). Eventueel kunnen bij ernstig zieke mensen huid en ogen geel verkleuren. De meeste mensen genezen volledig en zijn dan levenslang immuun. Wel is ca 1 % van de infecties bij volwassenen op korte termijn fataal. De andere mensen blijven drager van het virus en kunnen een chronische hepatitis ontwikkelen wat kan leiden tot levercirrose of leverkanker.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

  • hepatitis vaststellen

Recent sloeg Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm over hepatitis bij jonge kinderen. Dit is een ernstige leverontsteking, die in het uiterste geval een levertransplantatie noodzakelijk maakt. De precieze oorzaak van de ontsteking is nog niet bekend; tot nu toe bekende hepatitisvirussen zijn niet de oorzaak van deze leverontstekingen. Ook in Nederland is deze hepatitis bij kinderen inmiddels vastgesteld.

https://www.umcg.nl/s/kinderhepatitis,

  • hepatitis veroorzaken

Amerikaanse wetenschappers hebben een zesde virus ontdekt dat hepatitis ("geelzucht") veroorzaakt. Het virus gaat hepatitis G heten, melden de wetenschappers, van de Centers for Disease Control in Atlanta, in het vakblad Science. De vijf andere bekende hepatitisvirussen heten A, B, C, D en E. Allemaal veroorzaken ze leverontsteking, die behalve voor hepatitis A kronische vormen kan aannemen en na verloop van tijd leverkanker kan veroorzaken.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • acute hepatitis

De verschijnselen van deze acute hepatitis verdwijnen meestal weer spontaan in de loop van enkele weken tot maanden en een chronische ontsteking treedt nooit op.

http://www.hepatitis-c.com/informatie.htm

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er zeker één kind is overleden aan acute hepatitis. Die leveraandoening duikt op steeds meer plekken op in Europa. De WHO weet nog niet waar deze vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt.

https://nos.nl/artikel/2426299-who-kind-overleden-door-acute-hepatitis,

Jaarlijks 3.500 nieuwe gevallen acute hepatitis. Het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie (IHE) schat het jaarlijks aantal nieuwe gevallen in ons land van acute virale hepatitis ('geelzucht') waarbij klinische tekens optreden op 3.500.

De Standaard,

  • (chronische) agressieve hepatitis

Een chronische ontstekingsreactie, zoals chronische agressieve hepatitis, kan langdurige moeheidsklachten veroorzaken door chronisch energieverlies.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

  • chronische (agressive) hepatitis
  • een chronische hepatitis

Een chronische ontstekingsreactie, zoals chronische agressieve hepatitis, kan langdurige moeheidsklachten veroorzaken door chronisch energieverlies.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Hepatitis B is een zeer besmettelijke vorm van geelzucht. Een besmetting gebeurt meestal via onbeschermd seksueel contact of via bloed. Vaak gaat een infectie vrij ongemerkt voorbij (grippaal syndroom). Eventueel kunnen bij ernstig zieke mensen huid en ogen geel verkleuren. De meeste mensen genezen volledig en zijn dan levenslang immuun. Wel is ca 1 % van de infecties bij volwassenen op korte termijn fataal. De andere mensen blijven drager van het virus en kunnen een chronische hepatitis ontwikkelen wat kan leiden tot levercirrose of leverkanker.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/sport/vaccinatie.htm,

  • ernstige hepatitis
  • zware hepatitis

Toch wordt aanbevolen geen triptanen te gebruiken in geval van een aandoening van de kransslagaders (coronair hartlijden), ernstige hepatitis, niet-gecontroleerde hypertensie of bij inname van monoamino-oxidase-remmers (MAO-inhibitoren).

http://www.cephalee.be/NL/faq.htm

Nadat de WHO afgelopen vrijdag verder onderzoek had aangekondigd naar tientallen gevallen van zware hepatitis van onbekende oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, doken er bijkomende gevallen in Denemarken, Nederland en Spanje, aldus het ECDC dinsdag in een persbericht.

https://www.demorgen.be/nieuws/who-slaat-alarm-om-geheimzinnige-kinderhepatitis-wat-is-er-aan-de-hand~b283b2e3/,

  • fulminante hepatitissen

De encefalopathie kan variëren van sufheid, tot verwardheid, desoriëntatie, coma, convulsies en de dood. Het is niet ongewoon dat er koorts, braken, hypotensie of een hypoglykemie ontstaan. Bij 80% van de fulminante hepatitissen ontstaat er hersenoedeem, wat meestal de oorzaak is van overlijden. In het bloed zie je hoog bilirubine en transaminases icm lage concentratie coagulatiefactoren en albumine.

https://www.worldsupporter.org/nl/chapter/39305-stofwisseling-ii-collegeaantekeningen-week-4-verplichte-stof-week-4-en-5,

  • milde hepatitis

Milde hepatitis na een virusinfectie is bij kinderen tamelijk normaal. Doorgaans uit de aandoening zich in misselijkheid en buikpijn, en trekt de ontsteking vanzelf weer weg.

https://www.demorgen.be/nieuws/who-slaat-alarm-om-geheimzinnige-kinderhepatitis-wat-is-er-aan-de-hand~b283b2e3/,

  • een subklinische hepatitis

In een al wat gedateerd Amerikaans onderzoek bleek een hematologische screening voorafgaand aan een Monosticon [...] per positieve uitslag het goedkoopst. De NHG-Standaard Acute Keelpijn beveelt ook pas een Monosticon aan bij een afwijkende differentiatie. Het aanvragen van leverenzymen heeft weinig zin. Een subklinische hepatitis komt vaak voor, maar heeft noch in de behandeling noch prognostisch enige betekenis. Verdere serologie heeft in eerste instantie geen zin.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

  • (acute) virale hepatitis

Virale hepatitis is een degenererende ontstekingsziekte waarin vooral of uitsluitend de lever zwaar wordt beschadigd.

NRC,

Ravensara (Ravensara aromatica) - tegen: herpesinfecties, leverproblemen, virale hepatitis, waterpokken - werkt: óntgiftend, ontsmettend op luchtwegen.

http://www.ganesha.be/olie.html

Leverbiopsie heeft momenteel vooral betekenis voor de prognose, aangezien hiermee leverfibrose en - cirrose vastgesteld kunnen worden, waardoor de kans op het ontstaan van portale hypertensie en een primair levercelcarcinoom kan worden ingeschat, en voor de diagnostiek van bijkomende pathologische afwijkingen, zoals leverziekte door alcoholabusus en virale hepatitis.

http://www.hemochromatose.nl/,

Jaarlijks 3.500 nieuwe gevallen acute hepatitis. Het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie (IHE) schat het jaarlijks aantal nieuwe gevallen in ons land van acute virale hepatitis ('geelzucht') waarbij klinische tekens optreden op 3.500.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • hepatitis bij (jonge) kinderen

Recent sloeg Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm over hepatitis bij jonge kinderen. Dit is een ernstige leverontsteking, die in het uiterste geval een levertransplantatie noodzakelijk maakt. De precieze oorzaak van de ontsteking is nog niet bekend; tot nu toe bekende hepatitisvirussen zijn niet de oorzaak van deze leverontstekingen. Ook in Nederland is deze hepatitis bij kinderen inmiddels vastgesteld.

https://www.umcg.nl/s/kinderhepatitis,

in voorzetselgroep


  • denken aan hepatitis
  • overlijden aan hepatitis

Bij de Braziliaanse vrouw, die na twaalf dagen met een hardnekkige en verergerende griepachtige ziekte in het ziekenhuis werd opgenomen, dachten de artsen aanvankelijk aan gele koorts (veroorzaakt door een arbovirus), malaria, hepatitis, bloedvergiftiging of leptospirose (veroorzaakt door een schroefvormige bacterie).

NRC,

De Algerijnse schrijver en econoom Rachid Mimouni (49) is gisteren in een ziekenhuis in Parijs aan hepatitis overleden.

NRC,

Dat boek werd een verzameling brieven waarin Boudjedra uiteenzet hoe hij naar het Westen, Frankrijk en Parijs kijkt. [...]. Hij wou dit boek schrijven in samenwerking met Rachid Mimouni maar die overleed in ballingschap aan hepatitis.

De Standaard,

  • door hepatitis

Behalve door hepatitis kan de lever ook worden stilgelegd door overmatig alcoholgebruik, vergiftigingen (door geneesmiddelen of paddestoelen) en chronische leverziekten.

NRC,

  • besmet zijn met hepatitis
  • (niet) geïnfecteerd zijn met hepatitis
  • infectie met hepatitis
  • personen met hepatitis

De substitutiebehandelingen zullen voornamelijk voorbehouden worden voor zwangere vrouwen, gevangenen die korte straffen uitzitten en personen die seropositief zijn of met hepatitis besmet zijn.

http://www.minsoc.fgov.be/cabinet/2001_01_19_federale_beleidsnota_drugs.htm,

Dus voor likken geldt: Het meest veilig: Likken met een beflapje of een opengeknipt condoom. Ook veilig. Likken zonder beflapje, buiten de menstruatieperiode. Ook veilig. Likken van een partner die niet geïnfecteerd is met HIV, hepatitis of andere SOA.

http://home.wish.net/~jipschijndel/

Infectie met aids of hepatitis (bij gebruik van donorbloed).

http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om stamcellen in vitro te laten differentiëren tot specifieke celtypes. Bedoeling is materiaal te ontwikkelen dat kan getransplanteerd worden naar beschadigde of zieke organen om het weefsel te herstellen. De behoefte aan orgaandonoren zou daardoor sterk kunnen afnemen. Mogelijke toepassingen [...] herstellen van levercellen bij personen met hepatitis.

http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

  • controleren op hepatitis

Volgens de rechtbank hebben de veroordeelden, medewerkers van het bedrijf UB-Plasma, bij 144 gelegenheden plasma verkocht dat niet behoorlijk was gekontroleerd op aids en hepatitis.

De Standaard,

  • alarm slaan over hepatitis (bij jonge kinderen)

Recent sloeg Wereldgezondheidsorganisatie WHO alarm over hepatitis bij jonge kinderen. Dit is een ernstige leverontsteking, die in het uiterste geval een levertransplantatie noodzakelijk maakt.

https://www.umcg.nl/s/kinderhepatitis,

  • behandeling tegen hepatitis
  • een bescherming tegen hepatitis
  • (laten) inenten tegen hepatitis
  • een vaccin tegen hepatitis
  • vaccinaties tegen hepatitissen
  • een massale vaccinatiecampagne tegen hepatitis

Bij biotechnologische firma's is de race om het patent op de techniek alvast begonnen. Zij pompen nu al miljoenen euro's in de ontwikkeling van de methode. Zo heeft een team wetenschappers vorige week nog 15 miljoen euro ontvangen om een behandeling te ontwikkelen tegen hepatitis en kanker.

De Morgen,

Een beflapje is een goede bescherming tegen HIV, hepatitis en andere SOA.

http://home.wish.net/~jipschijndel/

Zeker wie een trekking maakt, wordt aangeraden een middel te nemen tegen malaria en zich te laten inenten tegen tyfus, tetanus, cholera en hepatitis.

De Standaard,

Hoewel er al meer dan tien jaar een vaccin tegen hepatitis bestaat, bleek uit het onderzoek van dr. Ruud Mak (UZ) dat er van de 350 prostituées uit het Gentse die wilden meewerken, slechts drie gevaccineerd waren en slechts één om professionele redenen.

De Standaard,

Uit genetisch veranderde tabaksbladeren of aardappels valt een goedkoop, doeltreffend vaccin te maken tegen hepatitis en andere ziekten.

NRC,

Gelukkig gaat het vaccineren met Astra-Zenica voor mijn leeftijds-groep van zestig-plussers vooralsnog gewoon door en kan ik op 12 april mijn eerste vaccinatie gaan halen. Na alle vaccinaties die ik al heb gehad tegen onder andere Gele Koorts, alle denkbare Hepatitissen en Hondsdolheid maak ik me niet echt meer zorgen…

https://wvdk.nl/wp/author/apenoot/page/3/,

De onderzoekers pleiten ondanks het feit dat het aantal nieuwe besmettingen de laatste jaren terugliep voor een massale vaccinatiecampagne tegen hepatitis.

De Standaard,

  • in tegenstelling tot hepatitis

Hij maakte ook een duidelijk onderscheid tussen kinderziekten, die een gunstig effect hebben op de vorming van het immuunsysteem en de ontwikkeling van het kind, zoals bv mazelen en ziekten zoals tetanus, dat men beter niet kan krijgen en waartegen men ook niet geïmmuniseerd is na het doormaken van de ziekte. Dit in tegenstelling tot hepatitis, waarbij besmetting daarna voor levenslange immuniteit zorgt.

http://www.ckh.be/,

  • gevallen van hepatitis
  • het gevolg zijn van hepatitis
  • (de) gevolgen van hepatitis
  • opsporing van hepatitis
  • een verschijnsel van hepatitis
  • vormen van hepatitis

Hepatitis F-virus (HFV) is een hypothetisch virus dat verband houdt met bepaalde gevallen van hepatitis. Verschillende kandidaten voor het hepatitis F-virus verschenen in de jaren negentig, maar geen van deze rapporten is onderbouwd.

https://www.no-regime.com/ru-nl/wiki/Viral_Hepatitis,

Het aantal gevallen van tuberculose, kroep, cholera, hepatitis, venerische ziekten, schurft en andere epidemische aandoeningen stijgt onrustwekkend, aldus het artsenkongres.

De Standaard,

Dankzij de klinische scheikunde kunnen biologen bv. vaststellen dat er zich te veel enzymen in het bloed bevinden. Dat kan wijzen op een beschadiging van de celwand, bv. van de lever. Dat kan het gevolg zijn van hepatitis.

http://www.fidiag.be/nl/pdf/basisgegevens.pdf

Het UMCG is het enige centrum in Nederland waar levertransplantaties bij kinderen worden gedaan. Hier komen de kinderen met de meest ernstige gevolgen van hepatitis terecht.

https://www.umcg.nl/s/kinderhepatitis,

Graham Greene beschouwde hem als een van de belangrijkste romanschrijvers van deze eeuw. De Japanse auteur Shusaku Endo, die gisteren op 73-jarige leeftijd in Tokyo aan de gevolgen van hepatitis overleed, was in menig opzicht verwant met de schrijver van The Power and the Glory.

De Standaard,

Pas bij langer bestaande moeheid zou een betrekkelijk arbitrair pakket kunnen bestaan uit: [...]; - Y,-GT, ALAT ter opsporing van overmatig alcoholgebruik, hepatitis of cholestase.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Een verschijnsel van hepatitis kan zijn dat patiënten een gelige verkleuring van de huid of het oogwit krijgen. Dit wordt geelzucht (icterus) genoemd en veroorzaakt door een verhoging van het bilirubine in het bloed en de weefsels. Ook kan de urine donkerbruin verkleurd en de ontlasting ontkleurd (stopverfontlasting) zijn. Jeuk kan eveneens voorkomen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leverontsteking,

Sommige vormen van hepatitis kunnen leiden tot levercirrose. Het is daarom belangrijk dat u behandeld wordt als u het hepatitisvirus heeft.

https://www.nwz.nl/Pati%C3%ABnt-en-Bezoeker/In-het-ziekenhuis/Ziektebeelden/Ziektebeeld/did/473

Ernstige vormen van hepatitis kunnen nare gevolgen hebben.

NRC,

  • aanwijzingen voor een hepatitis
  • kwetsbaar voor hepatitis

Mononucleosis is in 1920 beschreven bij jongvolwassenen met keelpijn, klierzwelling en een leukocytose. Bij een klein percentage van de patiënten komt een echte icterus voor (vermoedelijk 5%), maar veel vaker zijn er biochemische aanwijzingen voor een hepatitis (25-40%). Het is een aandoening van jongvolwassenen en de besmettelijkheid is waarschijnlijk veel lager dan het beeld zoals door Pfeiffer en Van der Wedden wordt beschreven.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Om te vermijden dat het gerecht hen op het spoor komt, stappen drugs-spuiters niet naar een apoteker maar ruilen gebruikte naalden onder elkaar. Dat maakt hen biezonder kwetsbaar voor aids, hepatitis en andere infekties die via het bloed worden doorgegeven.

De Standaard,

met onbepaald voornaamwoord


  • alle (denkbare) hepatitissen

Verpleegsters en mensen die in de sociale sector werken moeten zich verplicht laten inenten tegen alle Hepatitissen, griepen etc.

https://vijgennapasen.wordpress.com/2019/03/12/brossen-voor-de-bossen-7/,

Gelukkig gaat het vaccineren met Astra-Zenica voor mijn leeftijds-groep van zestig-plussers vooralsnog gewoon door en kan ik op 12 april mijn eerste vaccinatie gaan halen. Na alle vaccinaties die ik al heb gehad tegen onder andere Gele Koorts, alle denkbare Hepatitissen en Hondsdolheid maak ik me niet echt meer zorgen…

https://wvdk.nl/wp/author/apenoot/page/3/,

voorafgegaan door als


  • infectieziekten als hepatitis
  • ziekten als hepatitis

Naast infectieziekten als HIV en hepatitis zijn ook bacteriële ziekten, allergische reacties en schimmelinfectie regelmatig voorkomende gevolgen van het nemen van een tatoeage of piercing.

http://fr.pi.be/planet/show/id=75098/contentid=391044/sc=a9c782,

Het Vlaamse biotechbedrijf, opgericht met geld van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen en de Mariën-groep, heeft zich in de tien jaar van zijn bestaan toegespitst op de ontwikkeling van tests om ziekten als hepatitis ("geelzucht"), tuberkulose, hersenvliesontsteking en Alzheimer aan te tonen.

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • hepatitis, griep, aids
  • hepatitis, hiv, rubella, influenza
  • hepatitis of lues

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), een wetenschappelijke overheidsinstelling, zal in 2001 de doelstellingen die haar bij wet zijn opgelegd verder zetten: (controle op vaccins, …), de controleopdrachten (pharmaco-bromatologie) uitvoeren evenals de wetenschappelijke activiteiten verder zetten om haar rol als wetenschappelijke ondersteuning voor de overheid ten volle op te nemen wanneer de overheid geconfronteerd wordt met problemen op het vlak van de volksgezondheid. Vandaar dat de twee diensten van epidemiologie (gezondheidsenquête, netwerk van peilpraktijken, hygiënische risico's in ziekenhuizen …) en de bacteriologie (hepatitis, griep, AIDS) een essentiële rol moeten blijven spelen in het toegepast onderzoek.

http://minsoc.fgov.be/cabinet/beleidsnota_volksgezondheid.htm

De microbiologie zoekt naar micro-organismen zoals bacteriën (bv. pneumokokken en meningokokken), virussen (bv. hepatitis, HIV, rubella, influenza) en parasieten (bv. toxoplasma).

http://www.fidiag.be/nl/pdf/basisgegevens.pdf

Of in de toekomst de HIV-test 'als routine' aan alle zwangeren wordt aangeboden, net zoals onderzoek naar hepatitis of lues, is niet duidelijk.

http://www.nvog.nl/

  • aids en hepatitis
  • aids, hepatitis en andere infecties
  • aids, tuberculose en hepatitis
  • chlamydia, hepatitis, herpes, gonorroe
  • chlamydia, syfilis, hepatitis en gonorroe
  • hiv en hepatitis
  • aids of hepatitis
  • (overmatig) alcoholgebruik, hepatitis of cholestase
  • herpes of hepatitis

Volgens de rechtbank hebben de veroordeelden, medewerkers van het bedrijf UB-Plasma, bij 144 gelegenheden plasma verkocht dat niet behoorlijk was gekontroleerd op aids en hepatitis.

De Standaard,

Om te vermijden dat het gerecht hen op het spoor komt, stappen drugs-spuiters niet naar een apoteker maar ruilen gebruikte naalden onder elkaar. Dat maakt hen biezonder kwetsbaar voor aids, hepatitis en andere infekties die via het bloed worden doorgegeven.

De Standaard,

De vraag naar producten die sneller ziekten zoals aids, tuberculose en hepatitis kunnen opsporen en die de resultaten van intensieve en dure behandelingen snel kunnen testen, is zeer groot.

De Standaard,

Veilig vrijen is en blijft de enige mogelijkheid om aids te voorkomen, alle hoopgevende berichten over tritherapieën ten spijt. En de andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) zoals chlamydia, hepatitis, herpes, gonorroe enz... kunnen ook maar beter vermeden worden, vindt men bij de Aidstelefoon.

http://213.249.97.161/intranet/nl/info/flash/archief/aidstelefoon.htm,

Tussen de oproepen voor openluchtseks en de lijsten populaire dogging- plekken, plaatsen de artsen hun waarschuwingen. 'Voorkom de seksloterij voor jezelf en je partners' luidt één van de boodschappen, die tevens het adres vermeldt van de vrij veilig-website die door de Britse staatszorg NHS wordt gesponsord. De medische dienst noemt het verband tussen de nieuwe trend en de toename in virussen als chlamydia, syfilis, hepatitis en gonorroe treffend.

Rotterdams Dagblad,

De bekendste soa is een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Andere soa zijn bijvoorbeeld gonorroe, genitale wratten, herpes, hepatitis en syfilis.

http://www.aidsteam.be/

De SOA-poli kent twee kerntaken. Ten eerste de curatieve SOA-zorg. Deze behelst dat elke patiënt standaard wordt onderzocht op de meest voorkomende geslachtsziekten: gonorroe, chlamydia en syfilis. Vrouwen worden daarbij nog onderzocht op trichomoniasis en candida. Naar andere ziekten, zoals herpes of hepatitis, wordt alleen op indicatie gezocht.

http://www.gggd.amsterdam.nl/algemeen/jaarverslag/index.htm,

Naast infectieziekten als HIV en hepatitis zijn ook bacteriële ziekten, allergische reacties en schimmelinfectie regelmatig voorkomende gevolgen van het nemen van een tatoeage of piercing.

http://fr.pi.be/planet/show/id=75098/contentid=391044/sc=a9c782,

Infectie met aids of hepatitis (bij gebruik van donorbloed).

http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

Pas bij langer bestaande moeheid zou een betrekkelijk arbitrair pakket kunnen bestaan uit: [...]; - Y, -GT, ALAT ter opsporing van overmatig alcoholgebruik, hepatitis of cholestase.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden