jeugdhepatitis


jeugdhepatitis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

in 2022 bij jonge kinderen ontdekte vorm van acute hepatitis (leverontsteking), waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is en die in het ergste geval een levertransplantatie noodzakelijk maakt; kinderhepatitis
Minder gebruikelijk dan het synoniem kinderhepatitis.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jeugdhepatitis…

is hepatitis; is een ontsteking; is een reactie

      Algemene voorbeelden


      De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zaterdag bekendgemaakt dat ten minste één kind is overleden door acute hepatitis. Inmiddels zijn er 169 gevallen van deze raadselachtige leverontsteking onder jeugdigen gemeld in twaalf landen. [...]. De WHO kwam met de nieuwe cijfers nu de gezondheidsautoriteiten wereldwijd zijn gealarmeerd door de vaststelling dat deze jeugdhepatitis niet te wijten is aan besmetting met een van de vijf bekende virussen (A, B, C, D, E). Het Verenigd Koninkrijk kent de meeste slachtoffers, 114 al sinds de ontdekking van de eerste gevallen begin deze maand.

      https://www.telegraaf.nl/nieuws/1586273915/who-ten-minste-een-kind-overleden-aan-acute-hepatitis,

      Jeugdhepatitis wordt op de voet gevolgd. Elk dood kind is wel een krantenkop waard. Tezelfdertijd hebben we op een planeet met 7,8 miljard mensen genoeg voedsel voor 9,4 miljard mensen en sterven er tóch 15.000 kinderen elke dag van honger. Lees je zelden iets over.

      https://headtopics.com/nl/who-kind-overleden-door-acute-hepatitis-25872484,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • (deze) vorm van jeugdhepatitis

      De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat er zeker één kind is overleden aan acute hepatitis. Die leveraandoening duikt op steeds meer plekken op in Europa. De WHO weet nog niet waar deze vorm van jeugdhepatitis door wordt veroorzaakt.

      https://nos.nl/artikel/2426299-who-kind-overleden-door-acute-hepatitis,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2022