herfststorm 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een herfststorm…
is een storm
- [Oorzaak] ontstaat vooral door een brede frontale depressie, temperatuurcontrasten en de energie van de wind
- [Plaats] komt onder meer voor in gematigde gebieden
- [Tijd] treedt op in de herfst
Algemene voorbeelden
Grofweg zijn er twee soorten stormen. Het onderscheid wordt gevormd door de energiebron die de winden aanjaagt. Stormen die op gematigde breedten ontstaan halen hun energie uit het temperatuurverschil tussen de warme (sub-)tropische gebieden en de poolstreken. Zware stormen in West Europa komen nu bijna altijd in de winter voor en hebben hun oorsprong boven de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen Canada en IJsland. De tweede categorie bestaat uit tropische stormen (ook orkanen, cyclonen, hurricanes of typhoons genoemd). Deze worden gevoed door de warmte die bij de condensatie van waterdamp vrijkomt. Ze ontstaan uit zware onweersbuien boven warm zeewater (in het huidige klimaat warmer dan 27ºC) [...]. De meeste studies naar de toekomstige kracht van stormen in Europa zijn uitgevoerd met klimaatmodellen die goed geschikt zijn om de gewone herfst- en winterstormen te beschrijven die meer dan 100 km groot zijn.
Orkanen: daar heeft Europa maar weinig mee te maken. Soms worden we getroffen door een orkaanrestant, maar vaak doen deze restanten niet meer aan een orkaan denken. Het zijn eerder flinke stormen. Maar in de toekomst kunnen we veel heftigere herfststormen gaan verwachten, zo schrijven wetenschappers in het blad Geophysical Research Letters. Europa krijgt dan waarschijnlijk te maken met getransformeerde orkanen. Dat zijn orkanen die al zijn afgezwakt, maar verder gaan als zeer zware stormen, met windsnelheden van orkaansterkte.
De herfst is het stormseizoen bij uitstek. In de herfstmaanden ligt de straalstroom vaak ter hoogte van Nederland. Hierdoor staan we dan onder invloed van lagedrukgebieden, die veel regen en wind veroorzaken. Als de straalstroom in de buurt van Nederland ligt is de kans op een herfststorm dan ook het grootst.
Rond koffietijd bereikt deze eerste zware herfststorm van het jaar 2000 volgens meteoroloog Henri van Zoelen van het Soester weerbureau HWS een hoogtepunt met windkracht 10.
September is de wierenmaand, die in de zomer groeien en bij de eerste herfststormen losslaan.
De eerste zware herfststormen rond de Baltische zee veroorzaakten ook in Denemarken, Zweden en Polen overstromingen.