hesje


hesje 1.0

kort bovenkledingstuk zonder mouwen, vooral gedragen door vrouwen, maar ook door kinderen en als onderdeel van bepaalde uniformen en folkloristische klederdrachten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hesje…

is een kledingstuk

  • [Afmeting] is kort
  • [Vorm] is mouwloos
  • [Functie] wordt gedragen als bovenkleding
  • [Plaats] bedekt de borst en de rug en geheel of ten dele ook de buik
  • [Gebruiker] wordt gedragen door vrouwen, door kinderen of als onderdeel van bepaalde uniformen en folkloristische klederdrachten

Algemene voorbeelden


Hij kijkt rond. Diverse vrouwen wenken wervend naar hem. Twee keer laat hij zijn blik langs alle aanwezige vrouwen gaan, voordat hij een beslissing genomen heeft. Dat meisje daar aan die tafel, met dat openvallende groene hesje en die zwarte jarretels, beslist hij. Omdat ze zo'n sympathiek gezicht heeft.

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

En daar paradeert Salomé (7) in knusse warme kleren in gloedvolle ruiten met oranje voering, een hesje in nylon en daar overheen een paarse jas in anorakstof. Broer Ismaël is al elf, doet stoer in een geruit hemd, hesje met knopen en wijde pantalon.

De Standaard,

De solist Sergej Kajatski bracht enkele Kozakkenvolksliederen waar hij veel lof mee oogste, welke eer ook de soliste Marina Moerygina ten beurt viel. Opvallend waren de enorme hoeveelheden kostuums die deze groep bezit. Een verscheidenheid aan kleurige rokken, broeken, hesjes, sjaaltjes, hoeden en laarsjes trokken aan het publiek voorbij, elke dans opnieuw. De enorm lange vlechten van de danseressen [...] waren vastgespeld op de hesjes.

Meppeler Courant,

De korte, getaande kellners van toen, met wijde hesjes vol mythologische borduursels, waren vervangen door bleke, studenterige slungels in T-shirts.

Dovemansoren, Rinus Ferdinandusse,

Ze droeg een lichtblauwe rok met bijpassend hesje, waaronder een witte blouse zoals oosteuropese volksdansers ze dragen, met bollende mouwen en sluiting opzij van de hals.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

hesje 2.0

mouwloos bovenkledingstuk in een felle kleur als helgeel of oranje dat over de eigenlijke bovenkleding heen wordt gedragen en dat vooral dient om de drager ervan te doen opvallen of herkenbaar te maken in het verkeer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hesje…

is een bovenkledingstuk; is een kledingstuk

  • [Kleur] heeft een felle, opvallende kleur zoals helgeel, oranje of knalrood
  • [Lichtreflectie] is vaak fluorescerend
  • [Vorm] is mouwloos, en aan de zijkanten meestal open of vastgemaakt met lintjes
  • [Doel of bestemming] dient om iemand herkenbaar of opvallend te maken
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door zwakkere weggebruikers die willen gezien worden door autobestuurders, zoals klaar-overs, joggers en fietsers; wordt gebruikt door sporters op training om herkenbaar te maken bij welk team ze horen; wordt gebruikt door de politie en door andere ordediensten en bewakingsdiensten

Algemene voorbeelden


Het hesje Andorra van Trepo Sports is een hesje die U kunt gebruiken voor een warming-up voor de wedstrijd of voor een training, het hesje is aan de zijkant voorzien van een elastiek.

http://avantisport.nl/saldi/voetbal/voetbal-accessoires/diversen/trepo-sports-hesje-andorra-hesje-voetbal-trepo-sports-3974/

Draag altijd een hesje als u 's avonds bijvoorbeeld de hond uit gaat laten.

http://teamworkpromo.ecotextieldruk.com/hesje.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een fluorescerend hesje
  • een geel hesje
  • een oranje hesje
  • een reflecterend hesje

Het dragen van een fietshelm en/of een reflecterend vestje (hesje) verhoogt de veiligheid en zichtbaarheid van de fietsers aanmerkelijk. De fietshelmen en reflecterende hesjes zijn bedoeld voor leerlingen van de 2de en de 3de graad lager onderwijs. De helmen, hesjes kunnen geleend worden naar aanleiding van een verkeerseducatief evenement waarbij de leerlingen zich met de fiets verplaatsen.

http://www.vlaamsbrabant.be/mobielzijn/verkeersveiligheid/verkeersveiligheidHOME.jsp?page=49

Broos trok met zijn troepen gisterochtend naar Neerpede. Op het synthetische oefenveld van het oefencentrum organiseerde hij een onderling partijtje. De basisploeg speelde met de gele hesjes.

http://www.rsca.be/article.php?aid=6956=nl=1,

Ook andere materialen voor de verkeersbrigadiers zoals oranje hesjes, 'spiegeleieren' en een instructie-videoband liggen klaar voor gebruik.

Meppeler Courant,

Boos op de autoriteiten dat de evacuatie 'voor niks' was, is vrijwel niemand [...]. "Iedereen is overrompeld door het besluit de boel weer vrij te geven", zegt een man in een fluorescent oranje hesje. "Ik verwacht dat ze daarom pas maandag komen of dinsdag misschien wel." Hij is de afgelopen dagen in het gebied gebleven en heeft elf dorpen helpen bewaken, verdeeld over een oppervlakte van ruim 400 vierkante kilometer.

NRC,

Vaste verbindingen


gele hesjes

Zie: hesje

hesje 3.0

(politiek en bestuur; neologisme)

in de verbinding gele hesjes: oorspronkelijk in Frankrijk ontstane protestbeweging van boze burgers die herkenbaar zijn aan de door hen gedragen gele verkeershesjes en die aanvankelijk vooral protesteerden tegen verhoging van de brandstofprijzen en de hoge kosten van het levensonderhoud
Vervolgens ook in andere landen actief als protestbeweging, waarbij geprotesteerd wordt tegen de meest uiteenlopende zaken. Ook wel gespeld als Gele Hesjes.

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


De gele hesjes…

zijn een protestbeweging; zijn een groep

  • [Herkomst of oorsprong] zijn oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk
  • [Activiteit of handeling] protesteerden aanvankelijk vooral tegen verhoging van de brandstofprijzen en de hoge kosten van het levensonderhoud; protesteerden later tegen uiteenlopende zaken die naar hun oordeel het leven van de burger bemoeilijken
  • [Voorstellingswijze] worden door de zogeheten rode sjaals of rode sjaaltjes, een tegenbeweging die de demonstraties van de gele hesjes afkeurt (zie betekenis 2.0 bij sjaal), weggezet als gewelddadig en antidemocratisch

    Algemene voorbeelden


    Wat willen de 'gele hesjes'? Ze protesteren tegen de accijnsprijzen, tegen de hoge kosten van levensonderhoud of tegen het kabinetsbeleid. In Frankrijk liepen protesten van de gelehesjesbeweging dit weekeinde helemaal uit de hand.

    https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/12/wat-willen-de-gele-hesjes-659219/,

    De verhoging van de Franse brandstoftaks is voor 2019 van de baan. Maar is daarmee ook de angel uit het protest van de gele hesjes? De voedingsbodem van het oproer ligt dieper.

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voedingsbodem-van-gele-hesjes-zit-dieper-dan-de-benzinetaks~bb58457a/,

    Social media spelen een belangrijke rol in de organisatie van de gele hesjes. In de Facebookgroep 'Gele Hesjes NL' wordt reikhalzend uitgekeken naar aankomende zaterdag. Organisatoren hebben op die dag een protest in Amsterdam aangekondigd. De actievoerders willen hierbij een rondje om de Stopera lopen en zijn onder meer van plan het lied 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn te zingen.

    https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/12/wat-willen-de-gele-hesjes-659219/,

    De 'gele hesjes': het is de grootste crisis voor de Franse president Emmanuel Macron sinds zijn aantreden in 2017. Het begon drie weken geleden als protest tegen de groene taks op brandstof, maar het is inmiddels uitgegroeid tot een brede volksbeweging. En waar het vreedzaam begon, eindigde het afgelopen weekend met gewelddadige rellen.

    https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2261965-wat-drijft-de-franse-gele-hesjes.html,

    In de Franse competitie zijn opnieuw duels afgelast vanwege aangekondigde protestacties van de inmiddels bekende 'gele hesjes'. Na Paris Saint Germain-Montpellier en Toulouse-Olympique Lyonnais kunnen ook Saint Étienne-Olympique Marseille en AS Monaco-Nice dit weekeinde geen doorgang vinden.

    https://nos.nl/artikel/2262289-gele-hesjes-raken-ook-de-franse-voetbalcompetitie.html,

    'Er is in Frankrijk een wijdverbreid gevoel van fiscaal onrecht', zegt Alexis Spire, socioloog en directeur van het CNRS, het nationaal centrum voor wetenschappelijk onderzoek. 'Mensen zien dat hun inkomen al jaren stagneert, terwijl de belastingdruk wordt opgevoerd. En veel gele hesjes, die in dunbevolkte gebieden wonen, zien daar publieke diensten als postkantoren en politiebureaus, die worden gefinancierd van belastinggeld, verdwijnen.'

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voedingsbodem-van-gele-hesjes-zit-dieper-dan-de-benzinetaks~bb58457a/,

    Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft woensdag in België de auto van een actievoerder van de 'gele hesjes' in brand gestoken. Dat gebeurde op een goederenoverslagplaats in Houdeng, vlakbij La Louvière in Henegouwen. Betogers protesteren daar al dagen tegen de Belgische regering en premier Charles Michel, die het levensonderhoud steeds duurder maken. Dat gebeurt in navolging van de Franse 'gilets jaunes', die aanvankelijk vooral bezwaar maakten tegen de stijging van de brandstofprijzen.

    https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2018/nederlandse-vrachtwagenchauffeur-steekt-auto-gele-hesjes-activist-in-brand/?,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2018
    Brontaal Frans
    Vorm in brontaal gilets jaunes
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2018