highbrow


highbrow 1.0

(pejoratief)

( Gezegd van culturele activiteiten en evenementen en kunstuitingen)
bestemd voor intellectuelen; bestemd voor hoogopgeleiden; hoogdrempelig; hoogstaand; voor de elite; elitair

Algemene voorbeelden


Wanneer de organisatoren van de Culturele Hoofdstad het nodig vinden straatvertier op te nemen in hun programma, is daarmee dan gezegd dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest 'highbrow' is?

Algemeen Dagblad,

W.F. Hermans, dat zou dan zo'n voorbeeld van een zwaar schrijver zijn. Niets ervan, Hermans schrijft licht, en zijn eerste boeken zijn bijzonder de moeite waard. Slechte literatuur wordt trouwens even vaak als highbrow gecatalogiseerd. Als ik het niet kan lezen, houdt het voor mij op literatuur te zijn.

De Standaard,

In het slotstuk vliegen de musici naar waar ze maar willen: van highbrow naar edelkitsch, van klassiek naar jazz en van café naar kerk.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • highbrow activiteiten
 • highbrow cultuur
 • het highbrow milieu

Ouderen bezoeken veel vaker alleen maar highbrow (elitaire) culturele activiteiten. Een op de drie (32%) senioren van 65 jaar en ouder bezoekt alleen highbrow activiteiten, terwijl bij de leeftijdscategorie 18-54 jaar dit percentage maar 6% is. Ouderen bezoeken juist veel minder lowbrow (populaire) culturele activiteiten. In het onderzoek verklaarden ouderen minder vaak andere mensen te ontmoeten dan respondenten onder de 55 jaar. Zij voelden zich ook vaker eenzaam. Ouderen die lowbrow activiteiten ondernemen zeiden juist gelukkiger en minder eenzaam te zijn dan ouderen die geen populaire culturele activiteiten ondernemen.

https://www.socialevraagstukken.nl/laagdrempelig-vermaak-maakt-ouderen-gelukkiger/,

Drastische bezuinigingen in de culturele sector zijn dan ook niet slim. Maar de culturele sector moet zelf wellicht ook haar rol opnieuw bezien met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Highbrow cultuur is mooi voor diegene die ervan houdt en belangrijk voor educatie. Lowbrow cultuur is echter minstens zo belangrijk, en wordt steeds belangrijker in een vergrijzende maatschappij. En daar lijken Den Haag en de culturele sector zelf nu net aan voorbij te gaan.

https://www.socialevraagstukken.nl/laagdrempelig-vermaak-maakt-ouderen-gelukkiger/,

De verzameling pseudo-literaire verwijzingen valt nog minder goed te verteren dan de krampachtige jovialiteit van dergelijke advertenties in de gewone middlebrow bladen. Maar we moeten ze ook in het highbrow milieu lezen voor wat ze zijn: signalen, noodkreten, verborgen achter de pose.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000031428:mpeg21:a0225,

met bijwoord


 • heel erg highbrow

Hoofdredacteur Philippe Remarque noemde Chris Buur, chef Sir Edmund en V-katern, een van de smaakmakers van de krant. 'Voor V is in principe is alles leuk, van heel erg lowbrow tot heel erg highbrow."

https://www.facebook.com/volkskrant/posts/hoofdredacteur-philippe-remarque-noemde-chris-buur-chef-sir-edmund-en-v-katern-e/1760118124009891/,

met ander, nevengeschikt adjectief


 • highbrow en lowbrow

Deze openbare les ging over de noodzaak dat critici alles wat maatschappij, media en cultuur voortbrengen, moeten indelen in goed-fout, links-rechts en, natuurlijk, hoog-laag (highbrow en lowbrow).

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

highbrow 2.0

(pejoratief)

intellectueel persoon of iemand die zich zo voordoet; iemand die van hoogstaande, hoogdrempelige cultuur en activiteiten houdt en zich daarop ook vaak laat voorstaan; elitair persoon

Semagram


Een highbrow…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een intellectueel persoon of doet zich zo voor
 • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal hoogopgeleid
 • [Gedrag] houdt van hoogstaande, hoogdrempelige cultuur (bv. opera of toneel) en activiteiten en laat zich daarop ook vaak voorstaan

  Algemene voorbeelden


  Voor de omwonende is een highbrow iemand die thuis alle schilderijtjes ondersteboven aan de muur heeft hangen. Dat moet hij, volgens het woord van d.g.l.s. zelf weten, maar voor dit pleziertje mag hij geen cent van de belastingen der omwonenden hebben.

  https://www.nrc.nl/nieuws/1997/10/03/de-begaafde-tante-7370265-a556994,

  Wat is een highbrow? Iemand die de anderen bij voorbaat met opgetrokken wenkbrauwen aankijkt. Geen slechte gewoonte, want op zo'n manier kan het altijd nog meevallen.

  https://www.nrc.nl/nieuws/1997/10/03/de-begaafde-tante-7370265-a556994,