lowbrow


lowbrow 1.0

(pejoratief. Wordt soms als een licht sarcastisch woord beschouwd.)

( Gezegd van culturele activiteiten en evenementen en kunstuitingen)
bestemd voor niet al te hoog opgeleiden; bestemd voor lageropgeleiden; laagdrempelig; toegankelijk
Als het woord lowbrow wordt gebruikt, gaat het meestal om culturele activiteiten of om andere kunstuitingen die als laagdrempelig en toegankelijk worden gezien, 'voor het grote publiek'. Maar het is ook een klein beetje een sarcastische term: iets wat lowbrow is, wordt vaak gezien als echt iets voor niet al te hoog opgeleiden, meer voor 'het gewone volk'. De term lowbrow komt vaak voor in combinatie met het woord highbrow. Als iets highbrow is, kunst bijvoorbeeld, wordt het beschouwd als hoogstaand en als 'voor de elite'. De term middlebrow komt ook voor: middlebrow zit tussen lowbrow en highbrow in.

Algemene voorbeelden


Journalistiek is dan ook het heerlijkste wat er is. [...] Het is highbrow, het is lowbrow, en het is ook steeds meer digitaal. Het is stiekem apetrots zijn als twee beloftevolle journalisten een persprijs winnen.

https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/tesla-in-de-pers-nl-be.20474/page-371,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • lowbrow activiteiten
  • lowbrow cultuur

Ouderen die lowbrow activiteiten ondernemen zeiden juist gelukkiger en minder eenzaam te zijn dan ouderen die geen populaire culturele activiteiten ondernemen. Het bezoeken van een dansevenement lijkt één van de beste culturele remedies tegen eenzaamheid. Maar waar meer dan 1 op de 10 jongeren regelmatig naar een dansevenement gaat, gaat nog geen 1 op de 100 ouderen regelmatig dansen.

https://www.socialevraagstukken.nl/laagdrempelig-vermaak-maakt-ouderen-gelukkiger/,

Highbrow cultuur is mooi voor diegene die ervan houdt en belangrijk voor educatie. Lowbrow cultuur is echter minstens zo belangrijk, en wordt steeds belangrijker in een vergrijzende maatschappij. En daar lijken Den Haag en de culturele sector zelf nu net aan voorbij te gaan.

https://www.socialevraagstukken.nl/laagdrempelig-vermaak-maakt-ouderen-gelukkiger/,

met bijwoord


  • heel erg lowbrow

Hoofdredacteur Philippe Remarque noemde Chris Buur, chef Sir Edmund en V-katern, een van de smaakmakers van de krant. 'Voor V is in principe is alles leuk, van heel erg lowbrow tot heel erg highbrow."

https://www.facebook.com/volkskrant/posts/hoofdredacteur-philippe-remarque-noemde-chris-buur-chef-sir-edmund-en-v-katern-e/1760118124009891/,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • highbrow en lowbrow

Auwera is nogal eens in de weer met het schiften van high- en lowbrow in de literatuur, iets wat hem 'hoog' schijnt te zitten.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010621433:mpeg21:a0376,

Deze openbare les ging over de noodzaak dat critici alles wat maatschappij, media en cultuur voortbrengen, moeten indelen in goed-fout, links-rechts en, natuurlijk, hoog-laag (highbrow en lowbrow).

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

lowbrow 2.0

(pejoratief. Wordt soms als een licht sarcastisch woord beschouwd.)

iemand die niet hoogopgeleid is; lageropgeleid persoon; iemand die van laagdrempelige cultuur en activiteiten houdt en die niet erg in meer hoogdrempelige of hoogstaande cultuur geïnteresseerd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lowbrow…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal niet hoogopgeleid; is meestal lageropgeleid
  • [Gedrag] houdt van laagdrempelige, toegankelijke cultuur en activiteiten

    Algemene voorbeelden


    Dat die lowbrows zich in dat moeizame bestaan af en toe moeten verpozen, met 'populistisch vermaak' à la André Hazes, dat wil Etty in navolging van Woolf nog wel erkennen. Maar die twee werelden moeten wél geheel gescheiden blijven.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

    Woolf rekent zichzelf met trots tot de highbrows die zich aan kunst en ideeën wijden, maar ook afhankelijk zijn van de lowbrows (de mijnwerker, de kleermaker, de kok) voor de praktische zaken van het leven. De middlebrows wijst ze af als vlees noch vis.

    https://www.dbnl.org/tekst/_tij003200801_01/_tij003200801_01_0027.php,