histogram


histogram 1.0

afbeelding

Bron: DanielPenfield
( CC BY-SA 3.0 )

diagram met kolommen waarvan de hoogte op de verticale as uitdrukt hoe vaak iets in een bepaalde klasse voorkomt; kolommendiagram dat de frequentieverdeling aangeeft van in groepen verdeelde data
De hoogte wordt berekend door het aantal voorkomens in de klasse te delen door de waarde van de klassenbreedte zoals die door de breedte van de kolom wordt uitgedrukt op de horizontale as.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een histogram…

is een diagram

  • [Deel] bestaat uit een horizontale as met schaalverdeling die de klassen en hun breedte aangeeft, een verticale as waarop de frequentie wordt uitgedrukt, en kolommen
  • [Functie] dient om waarden weer te geven van frequenties
  • [Object betroffen] heeft betrekking op data die in groepen zijn verdeeld

    Algemene voorbeelden


    Een staafdiagram lijkt op een histogram, maar er zijn toch wel een paar verschillen. Bij een staafdiagram vergelijkt men alleen de hoogte van de verschillende staafjes. De horizontale as hoeft geen schaalverdeling te hebben, maar kan ook bestaan uit losse objecten. Denk bijvoorbeeld aan kleuren of verschillende automerken. Omdat elk staafje in een staafdiagram een ander object voorstelt worden de staafjes vaak (maar niet altijd!) getekend met ruimte tussen de staafjes.

    http://www.wisfaq.nl/pagina.asp?nummer=1738,

    Een histogram is een speciale naam voor een staafdiagram bij een frequentietabel of bij een 'percentagetabel'. In een histogram staan de staven tegen elkaar aan. Lang niet elk wiskundeboek gebruikt deze term.

    http://www.dr-aart.nl/Statistiek-staafdiagram.html

    Voor elke gehele waarde uit dit bereik wordt dan bijgehouden hoeveel maal ze voorkwam. Uiteindelijk kan men deze tellingen grafisch weergeven in een histogram met 256 staven.

    http://telin.ugent.be/~jdebock/thesis/Computeralgoritmen_voor_het_oplossen_van_legpuzzels.pdf,

    Om het standaardgewicht van een oplage te bepalen maakt men daarom gebruik van histogrammen, waarbij de frequentie van stukken van een bepaald gewicht d.m.v. rechthoeken in tabel wordt gebracht. Men krijgt dan normaal gezien een gauss-curve: het gewicht dat het meeste voorkomt (de 'modus') sluit het beste aan bij het oorspronkelijk beoogde standaardgewicht.

    www.flwi.rug.ac.be/AAHE/OudeGeschiedenis/KwantiSyllabus.doc

    De coups die gemaakt zijn met de scanner, vertonen een grote variatie aan grijstinten [...]. Als per grijstint vastgelegd wordt, welk chemisch element bij de tint hoort, kan een staafdiagram (histogram) met de elementen waaruit de klei bestaat worden opgesteld. Iedere coup heeft zo'n histogram: door vergelijking van de histogrammen kunnen de verschillen in kleisamenstelling worden aangetoond.

    http://www.uba.uva.nl/apm/FrameSet1.html

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen