hittezoeker


hittezoeker 1.0

apparaat dat warmtebronnen detecteert en o.m. door de brandweer en de politie wordt gebruikt of voor militaire doeleinden wordt ingebouwd in projectielen zoals doelzoekende raketten; warmtedetecterend apparaat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hittezoeker…

is een apparaat; is een stoffelijke zaak

  • [Functie] dient om warmtebronnen op te sporen
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door de politie om verdachte personen of hitteproducerende criminele activiteiten op te sporen, door de brandweer om hete of nog onvoldoende gebluste plaatsen te ontdekken of wordt voor militaire doeleinden ingebouwd in doelzoekende projectielen die voertuigen, vliegtuigen e.d. moeten uitschakelen

    Algemene voorbeelden


    Drie politiekorpsen testen een hittezoeker uit die in staat is om hennepkwekerijtjes in woonruimtes op te sporen [...]. Het apparaat detecteert de groeilampen die nodig zijn voor wietteelt [...]. Ook de korpsen van Utrecht en IJsselland sporen warmtebronnen in gebouwen op deze manier al op. Het instrument is te vergelijken met een lasergun die de snelheid van automobilisten registreert. Agenten kunnen het apparaat vanuit hun auto bedienen.

    ANP,

    De Britse politie heeft haar eerste arrestatie gedaan met behulp van het inzetten van een drone vliegtuig [...]. Na een vermoedelijk mislukte auto-inbraak ging de dader er vandoor en was deze, mede door de dichte mist, al snel uit het zicht van de politie. Met behulp van de drone, die uitgerust is met een infrarood scanner en een hittezoeker, was de verdachte snel te traceren.

    http://www.wacholland.org/nl/nieuws/eerste-arrestatie-met-behulp-van-drone,

    Met een hittezoeker kon de brandweer echter nog wel veel hete plekken ontdekken. Deze werden met behulp van een hoogwerker geblust. Vermoedelijk is broei in een hoek van de loods de oorzaak van de brand geweest.

    http://www.112-nieuws.nl/004710/binnenbrand-bij-van-dijk-containers-genemuiden/,

    Man Portable Air Defense System. Een draagbare raket waarmee je een helikopter of vliegtuig kunt neerhalen. Meestal uitgerust met hittezoeker zodat je haast niet kunt missen. Momenteel erg populair in Irak.

    http://neologismen.nl/manpad/