hoefdier


hoefdier 1.0

zoogdier met hoeven
Vaak in het meervoud. In de algemene taal in toepassing op landzoogdieren met hoeven, bijvoorbeeld paarden, runderen of herten. In de wetenschap rekent men tot de hoefdieren of Ungulata dieren met hoeven of dieren die afstammen van dieren met hoeven. Tot die groep worden evenhoevigen, onevenhoevigen, slurfdieren, zeekoeien, klipdassen, buistandigen en walvissen gerekend.

Semagram


Een hoefdier…

is een zoogdier; is een dier

 • [Deel] heeft hoeven
 • [Plaats] leeft doorgaans op grasvlaktes
 • [Gedrag] is een planteneter; is over het algemeen een grazer die vaak in kuddes leeft
  Rijk Animalia; Dieren
  Stam Chordata; Chordadieren
  Klasse Mammalia; Zoogdieren

  Algemene voorbeelden


  Begin deze week werden nabij de Grieks-Turkse grens twee nieuwe gevallen van de ziekte vastgesteld. Zij is niet besmettelijk voor de mens, maar wel voor hoefdieren als schapen, geiten en runderen.

  De Standaard,

  Ook gebeenten van mammoeten, paarden, bisons en andere hoefdieren die in het gebied opgegraven werden (vooral door goudzoekers in Alaska), leverden aanwijzingen dat het terrein destijds het karakter van een steppe had.

  De Standaard,

  De conclusie was onontkoombaar. Pakicetus, de vijftig miljoen jaar oude oerwalvis uit de Kala Chitta Hills in Punjab, Pakistan, was een hoefdier, en familie van hert, nijlpaard en koe. De oerwalvis had eenzelfde, dubbelscharnierend enkelgewricht.

  http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2009/november/Van-Bambi-naar-Moby-Dick.html

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding