hoenderhok


hoenderhok 1.0

afbeelding

Bron: ChickenMan
( CC BY-SA 3.0 )

hok waarin men hoenders houdt; hok voor hoenders

Semagram


Een hoenderhok…

is een hok

 • [Constructie] is voorzien van een of meer zitstokken en een broedruimte
 • [Functie] dient als onderkomen voor hoenders
 • [Plaats] bevindt zich vaak in een met draad afgespannen uitloopruimte

  Algemene voorbeelden


  Met enige weemoed denk ik terug aan de wandelingen door de verstilde tuinen met strakke beukenhagen en aan de kruidentuin die naar oud middeleeuwse patroonbeplanting was aangelegd met heggen van buxus en lavendel. Aan de moestuin en het hoenderhok met kippen en parelhoenders, eenden en ganzen en niet te vergeten het prachtige pauwenpaar.

  http://www.justaddwine.nl/just_add_wine/highlights/a/130/savoureren-bij-roger-souvereyns-aan-table-damis/,

  De moordende vos heeft nog maar eens toegeslagen [...]. Hij doodde vijf kippen uit het hoenderhok.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=AU34OPJP,

  Vaste verbindingen


  de knuppel in het hoenderhok gooien


  1. door een onverwachte actie of uitspraak verwarring of ontsteltenis veroorzaken

   De compact disc moest universeel afspeelbaar zijn, bedachten uitvinders Philips en Sony in 1998. Daarvoor is een aantal regels opgesteld. Sinds afgelopen zomer lappen de platenmaatschappijen de afspraken steeds meer aan hun laars. Ze brengen cd's uit die op sommige apparaten geen muziek meer voortbrengen [...]. Dat was voor Gerry Wirtz, de baas van de Philips-afdeling die over licenties en auteursrechten gaat, onlangs aanleiding om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wirtz waarschuwde dat het concern zich wel eens genoodzaakt zou kunnen zien om cd-spelers én cd-branders te gaan uitbrengen die de beveiliging op cd's omzeilen.

   de Volkskrant,

   Cardoen gooit de knuppel in het hoenderhok. Vanaf woensdag verpatst de dwarse autoverkoper in Antwerpen z'n voertuigen ook via de supermarkt. Afrekenen aan de kassa, afhalen in de showroom. De opmars van meer concurrentie in de Europese autosector is begonnen.

   Reformatorisch Dagblad,

   De duivelse cirkel van meer belastingen, minder konsumptie, lagere groei, meer werkloosheid en nog meer belastingen loert om de hoek. Beurshuis Petercam gooide deze week de knuppel in het hoenderhok: door de kontraproduktieve begrotingsmaatregelen zou onze ekonomie volgend jaar niet met 2,2 maar met 1,8 procent groeien.

   De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding