hoofdadvocaat-generaal


hoofdadvocaat-generaal 1.0

((vooral) in Nederland)

iemand die voor zijn beroep aan het hoofd staat van een ressortsparket, het Openbaar Ministerie van een gerechtshof in Nederland; hoofd van de advocaten-generaal, de openbare aanklagers bij een gerechtshof in Nederland
Werd tot 1998 officieel procureur-generaal genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoofdadvocaat-generaal…

is een persoon

  • [Geheel] staat aan het hoofd van een ressortsparket, het Openbaar Ministerie (OM) van een gerechtshof in Nederland (voor 2013 vijf in aantal, daarna vier)
  • [Plaats] werkt in Nederland bij het ressortsparket in Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag of 's-Hertogenbosch
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan het ressortsparket
  • [Belanghebbende of begunstigde] treedt met de advocaten-generaal op als vervolgende partij uit naam van een land of uit algemeen belang om de wet te handhaven
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met een procureur-generaal in België
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt pas na 1998 "hoofdadvocaat-generaal" genoemd, want heette tot 1998 "procureur-generaal"

Algemene voorbeelden


De ambtenaren van het openbaar ministerie bij de rechtbanken worden aangeduid als hoofdofficier van justitie en officier van justitie, die bij de gerechtshoven als hoofdadvocaat-generaal en advocaat-generaal.

http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/rin/staatsbestel.htm

Verschillende arrondissementen vormen samen een ressort. In elk ressort bevindt zich een gerechtshof. Het OM dat gekoppeld is aan een gerechtshof heet een ressortsparket [...]. Aan het hoofd van elk ressortsparket staat een hoofdadvocaat-generaal.

http://www.hetomvoorjou.nl/publish/pages/153254/100153-01_algemene_corporate_brochure_nl_def.pdf

Het Ressortsparket is een landelijke organisatie met vier vestigingen: Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en 's-Hertogenbosch [...]. Aan het hoofd van elke vestiging staat een hoofdadvocaat-generaal.

http://www.om.nl/organisatie/ressortsparket/

Verantwoordelijk voor het aannemen van personeel op een parket is de parketleiding: de hoofdofficier van justitie of (bij een ressortsparket) de hoofdadvocaat-generaal.

http://www.openbaarministerie.nl/

L. Ph. den Hollander, hoofdadvocaat-generaal in Den Haag en verantwoordelijk voor de cassatiedesk, is verbaasd over de kritiek van Wortel.

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1858528.ece,

De Amsterdamse hoofdadvocaat-generaal en hoogleraar mensenrechten, E. Myjer, vond dat de journalist in dit geval moest "inbinden".

http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/09/23/Vp/02.html,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • de hoofdadvocaat-generaal bij het ressortsparket Amsterdam
  • de hoofdadvocaat-generaal bij het ressortsparket Den Haag

Van de 545 zaken die vorig jaar bij het EHRM door Nederlandse advocaten werden aangespannen, werden 11 verzoekschriften ontvankelijk verklaard, zo blijkt uit het jaarverslag van de Hoge Raad. "Flutzaken" noemde scheidend hoofdadvocaat-generaal bij het ressortsparket Amsterdam E. Myjer ze, vlak voor zijn benoeming als rechter bij het Europees Hof.

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1864301.ece,

De verdachte was fraudeofficier van justitie in Amsterdam, unithoofd zware georganiseerde criminaliteit in Arnhem, fungerend hoofdofficier van justitie in Amsterdam en hoofdadvocaat-generaal bij het ressortsparket Den Haag.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1213536/2008/06/04/OM-vervolgt-advocaat-generaal-Jan-K.dhtml,

Voorzetsel: van

  • de hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in Den Haag
  • de hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket te Amsterdam

De hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in Den Haag, M. van Capelle, zei vandaag dat B. vrij zou komen.

http://vorige.nrc.nl/binnenland/article1606365.ece,

Naar aanleiding van een telefonisch bericht van de raadsman is op het ressortsparket de fout ingezien en is betrokkene onmiddellijk in vrijheid gesteld. Op dat moment had de veroordeelde 49 dagen onterecht gezeten. De hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket te Amsterdam en het College van procureurs-generaal betreuren deze gang van zaken ten zeerste en hebben daarvoor aan de betrokkene en zijn advocaat excuses aangeboden in een gesprek.

http://vorige.nrc.nl/multimedia/archive/00248/2009Z13811_bericht__248165a.pdf,

met eigennaam


Volgens hoofdadvocaat-generaal M. van Capelle van het ressortsparket in Den Haag heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten de tenuitvoerlegging van de straf op te schorten, nadat hernieuwd DNA-onderzoek in de zaak een andere verdachte, W.H., als vermoedelijke dader heeft aangewezen.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/706469/2004/12/10/Veroordeelde-zaak-Nienke-op-vrije-voeten.dhtml,

Hoofdadvocaat-generaal Leo Den Hollander van het OM in Den Haag, dat de Piranhaverdachten vervolgt, verwijt de raadslieden 'stemmingmakerij'.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/892874/2008/08/27/Aangifte-van-meineed-tegen-officier.dhtml,

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat mensenhandelaar Murat O. tijdens zijn verlof naar het buitenland vlucht. Dat zei plaatsvervangend hoofdadvocaat-generaal Charles Wiegant van het gerechtshof in Amsterdam vanochtend tegen het NOS Radio 1 Journaal.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1962782/2010/04/29/Slachtoffers-Murat-O-woedend-op-justitie.dhtml,

Vaste verbindingen


landelijke hoofdadvocaat-generaal

  1. ( (vooral) in Nederland)
    iemand die voor zijn beroep aan het hoofd staat van het overkoepelende ressortsparket, de LRO (Landelijke Ressortelijke Organisatie), en daarmee leiding geeft aan de ressortelijke advocaten-generaal

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een landelijke hoofdadvocaat-generaal…

    is een persoon

        Het Ressortsparket is een landelijke organisatie met vier vestigingen: Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en 's-Hertogenbosch. Aan het hoofd van het Ressortsparket staat de landelijk hoofdadvocaat-generaal: mr. H.J. Moraal MPA. Aan het hoofd van elke vestiging staat een hoofdadvocaat-generaal.

        http://www.om.nl/organisatie/ressortsparket/

        Het OM dat gekoppeld is aan een gerechtshof heet een ressortsparket. De vijf afzonderlijke ressortsparketten vormen samen één Landelijke Ressortelijke Organisatie, de LRO. Aan het hoofd van de LRO staat een landelijke hoofdadvocaat-generaal.

        http://www.hetomvoorjou.nl/publish/pages/153254/100153-01_algemene_corporate_brochure_nl_def.pdf

        Door de landelijke beschikbaarheid van advocaten-generaal, wordt het voor het openbaar ministerie mogelijk om aan iedere zaak de advocaat-generaal te koppelen die de betreffende zaak behoeft. Die verdeling vindt plaats vanuit het landelijk managementteam, onder verantwoordelijkheid van de landelijk hoofdadvocaat-generaal.

        http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20111028/nota_naar_aanleiding_van_het/document3/f=/viu1ite2fdxi.pdf

        Het OM heeft Post en haar advocaat Geert Jan Knoops uitgenodigd voor een gesprek over een spijtbetuiging en een schadeloosstelling. Dat zei Charles van der Voort, de landelijke hoofdadvocaat-generaal van het OM, gisterenavond in de talkshow Pauw & Witteman.

        http://vorige.nrc.nl/binnenland/verkiezingen2010/article2629186.ece/OM_wil_om_tafel_met_Ina_Post_voor_excuus,

        Het OM heeft de inmiddels 54-jarige Post en haar advocaat Geert-Jan Knoops laten weten een gesprek te willen. "De landelijke hoofdadvocaat-generaal, Charles van der Voort, begrijpt dat de afgelopen jaren voor mevrouw Post zeer moeilijk moeten zijn geweest en beseft dat het OM daarin een rol van betekenis heeft gespeeld. Het OM wil dit mevrouw Ina Post persoonlijk zeggen", staat in een verklaring.

        http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/1914902/2010/10/08/OM-excuses-en-schadevergoeding-voor-Ina-Post.dhtml,