procureur-generaal


procureur-generaal 1.0

iemand die voor zijn beroep als hoge jurist werkt, doorgaans in de rol van openbaar aanklager
Zie ook de specifiekere betekenissen 2.0-3.0 voor procureur-generaal in België en 4.0-6.0 voor procureur-generaal in Nederland.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur-generaal…

is een persoon

  • [Functie] heeft meestal de functie van openbare aanklager, verbonden aan een Openbaar Ministerie (OM)
  • [Rang of hiërarchische positie] is een hoge juridische baan
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


De beweringen moeten eigenlijk onderzocht worden door de procureur-generaal, die moet beslissen of er rond Shell House al dan niet een strafrechtelijk proces komt. Meer dan twee jaar na de feiten stelde die procureur-generaal echter nog altijd geen vervolging in, en ironisch genoeg is het precies het ANC dat het onderzoek vertraagde. Mandela wendde onmiddellijk na de mars zelf zijn invloed aan om de politie de toegang tot het partijhoofdkwartier te ontzeggen, waardoor veel bewijsmateriaal verloren ging.

De Standaard,

Sabirin ontkent alle beschuldigingen en zegt, dat president Wahid nu zijn zin probeert door te drijven met behulp van de procureur-generaal.

De Telegraaf,

De procureur-generaal is het hoofd van het openbaar ministerie en is belast met de zorg voor de justitiële politie in geheel de Nederlandse Antillen. Hij is bevoegd aan de ambtenaren, die met de politie belast zijn, zodanige instructies te geven tot voorkoming, opsporing en nasporing van misdrijven of overtredingen als hij in het belang ener goede justitie nodig oordeelt [...]. De procureur-generaal waakt voor de richtige uitoefening van de taak der politie.

http://nl.wikisource.org/wiki/Staatsregeling_van_de_Nederlandse_Antillen/Zevende_hoofdstuk

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een Russische procureur-generaal
  • een Surinaamse procureur-generaal
  • een Tunesische procureur-generaal
  • een Zwitserse procureur-generaal

Carla Del Ponte, is niet voor een kleintje vervaard. De broer van de vroegere Mexicaanse president Carlos Salinas, de Russische president Boris Jeltsin, de Egyptische regering en de Zwitserse banken ondervonden hoe lastig de Zwitserse procureur-generaal kan zijn. De nu 52-jarige Del Ponte was in 1994 de eerste vrouw die het openbaar ministerie mocht leiden.

http://oud.refdag.nl/bui/990807bui15.html,

Minister van defensie in Suriname gaat vrijuit [...]. De beschuldiging van de militairen dat hij een coup heeft beraamd, is volkomen onterecht. Dat blijkt uit een rapport van de Surinaamse procureur-generaal C. de Randamie aan president R. Venetiaan.

NRC,

Volgens de Tunesische procureur-generaal Mohamed Ladjmi verblijft het brein van de handel in ruim 300 Kalashnikov-geweren in België.

De Standaard,

Poetin vertelde als president helemaal niets te kunnen doen; de Russische procureur-generaal was immers onafhankelijk, want (en hier komt het) "Rusland was een democratie."

De Telegraaf,

De Texaanse procureur-generaal John Cornyn heeft de heropening van minstens acht strafzaken bevolen nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag het doodvonnis vernietigde van de Argentijn Victor Hugo Saldano.

De Telegraaf,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • de procureur-generaal bij het hof van justitie
  • een procureur-generaal bij het gerechtshof in Rome
  • de procureur-generaal bij het militair tribunaal in Rome

Subhaas Punwasi, procureur-generaal bij het Hof van Justitie, sprak het nieuw geïnstalleerde lid toe. Hij wees hem op het belang van zijn nieuwe ambt, het spreken van recht, een taak die niet eenvoudig is.

http://www.suriname.nu/750/niba56.html,

Mancuso is voormalig procureur-generaal bij het gerechtshof in Rome.

NRC,

Del Ponto kreeg het memo zaterdag van de Italiaan Intelisano, procureur-generaal bij het militair tribunaal in Rome en belast met het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van minstens acht Italiaanse Balkanveteranen.

de Volkskrant,

Voorzetsel: in

  • de procureur-generaal in Jakarta
  • de procureur-generaal in Lugano
  • de procureur-generaal in Moskou

Op 15 maart werd de paragnost vijf uur lang ondervraagd in het hoofdkwartier van de procureur-generaal in Jakarta.

NRC,

De huidige hoogleraar economie aan de universiteiten van St. Gallen en Zürich maakte tot voor enkele jaren als procureur-generaal in Lugano jacht op drugsgeld en is nu witwas-adviseur bij de Zwitserse politie, de Europese Commissie en de Verenigde Naties.

NRC,

De procureur-generaal in Moskou heeft laten weten dat de betrokken gevangenen mogelijk morgen al vrijkomen, maar de partij Ruslands Keuze zegt dat de amnestie niet rechtsgeldig is.

NRC,

Voorzetsel: van

  • een procureur-generaal van het kanton

Del Ponte werd in 1981 onderzoeksrechter in haar geboorteplaats Lugano in het Italiaanstalige kanton Ticino. Als procureur-generaal van het kanton raakte ze vanaf 1985 betrokken bij de strijd die buurland Italië voerde tegen de maffia.

http://oud.refdag.nl/bui/990807bui15.html,

  • een procureur-generaal van Australië
  • een procureur-generaal van Azerbajdzjan
  • een procureur-generaal van Mexico
  • een procureur-generaal van Peru

De procureur-generaal van Australië, Daryl Williams, heeft daarop verklaard dat het forwarden van persoonlijk e-mail "waarschijnlijk geen schending van het auteursrecht" is.

Haarlems Dagblad,

Onder leiding van officier Suret Guseinov [...], slaagden gewapende eenheden er ten koste van tientallen doden in Gandja in te nemen. Ze wisten daarbij de procureur-generaal van Azerbajdzjan en drie ministers - onder wie de onderministers voor staatsveiligheid en binnenlandse zaken - als gijzelaars gevangen te nemen.

NRC,

ario Ruiz-Massieu, de voormalige procureur-generaal van Mexico die verdacht wordt van drugshandel en witwasserij van misdaadgeld.

De Standaard,

De naar Japan uitgeweken Peruaanse oud-president Alberto Fujimori wordt vervolgd wegens moord. Dat heeft de procureur-generaal van Peru bekendgemaakt.

http://oud.refdag.nl/bui/010906bui09.html,

in voorzetselgroep


  • volgens de procureur-generaal

De Zweedse omroep valt volgens de procureur-generaal nu eenmaal onder de wet op de vrije meningsuiting.

NRC,

De SPO heeft volgens de procureur-generaal opgeroepen tot de gewelddadige omverwerping van het bewind in Servië, hetgeen zou neerkomen op "een ernstig misbruik van de grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van politieke activiteit".

NRC,

met eigennaam


Procureur-generaal Soebhas Punwasi heeft aan de minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds, een schrijven gestuurd waarin hij concludeert dat de presidentskandidaat Rabin Parmessar zich schuldig heeft gemaakt aan een misdrijf.

http://www.suriname.nu/750/niba56.html,

De mannen om hem heen behoorden tot zijn persoonlijke staf, maar ook procureur-generaal Marzuki Darusman was op het appèl verschenen.

http://www.nrc.nl/nieuws/buitenland/991049656705.html,

Het Berlijnse parket heeft vrijdagochtend meegedeeld dat, elf jaar na de aanslag op de Berlijnse discotheek La Belle, tegen drie vermeende daders klacht is ingediend wegens moord en het plegen van de aanslag [...]. Procureur-generaal Dieter Neumann bestempelde de aanslag als een daad van "staatsterrorisme".

De Standaard,

Procureur-generaal Peter Harris legde op het laatste moment een bezwaarschrift van de anti-abortusorganisatie Life Campaigns naast zich neer.

De Standaard,

De oppositionele SPD eiste gisteren, voor de tweede keer deze week, het ontslag van procureur-generaal Alexander von Stahl (FDP).

NRC,

In zijn betoog verwees Nitzan naar een ter zake dienende juridische stellingname van de Procureur-generaal, Eljakim Rubinstein, gericht aan het Meretz-Knessetlid Zahava Gal-On.

http://www.cidi.nl/isnbr/2001/hoofd1-0301.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


procureur-generaal 2.0

iemand die voor zijn beroep in België als hoogste openbare aanklager bij het Hof van Cassatie werkt; hoofd van het parket-generaal van het Hof van Cassatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur-generaal…

is een persoon

  • [Geheel] is verbonden aan het Hof van Cassatie
  • [Functie] heeft de functie van openbare aanklager bij het Hof van Cassatie
  • [Plaats] werkt in Brussel
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van het parket-generaal (het openbaar ministerie), boven de advocaten-generaal van het Hof van Cassatie
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] kan een vonnis of arrest verbreken en terugverwijzen naar de betreffende rechtbank of het betreffende hof van beroep
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met de procureur-generaal van de Hoge Raad in Nederland (vergelijk betekenis 4.0)

Algemene voorbeelden


Bij elke rechtszitting treedt er een lid van het Openbaar Ministerie op als aanklager. Bij het kantongerecht en bij de arrondissementsrechtbank is dat de officier van justitie. Bij het Hof [...] is dat een procureur-generaal.

http://scholieren.samenvattingen.be/search/open/3437189/

Hier rijst dan de vraag, die in de Kamercommissie en later uitgebreid in de media aan bod is gekomen, wat de correcte houding was die de procureur-generaal diende aan te nemen. Op te merken valt dat de betrokken magistraat, wegens het ontbreken van een wet tot uitvoering van art. 103, alleen rekening diende te houden met het gegeven dat de Kamer het recht heeft ministers in beschuldiging te stellen en hen voor het Hof van Cassatie te brengen dat alleen bevoegd is om hen te berechten.

De Standaard,

De minister van Justitie heeft die voorstellen op 9 april 2001 met de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie en met de Procureur-generaal besproken.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • concluderen tot cassatie

De Procureur-generaal concludeerde tot cassatie van dat arrest.

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie
  • de procureur-generaal bij het hoogste rechtscollege

Ik wil er ook op wijzen dat een wetsontwerp tot uitvoering van artikel 103 [...] bepaalde dat de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, vooraleer de Kamer lastens een minister of staatssecretaris een onderzoek instelt of beveelt, informatieopdrachten kan uitvoeren en de voorzitter van de Kamer daarvan in kennis kan stellen.

De Standaard,

De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie [...] trok gisteren bij de opening van het gerechtelijk jaar van leer tegen de manier waarop de minister van Justitie het gerecht wil hervormen.

De Standaard,

Volgens SP-kamerlid Renaat Landuyt heeft de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Eliane Liekendael, zich "bijzonder denigrerend" uitgelaten over de minister van Justitie, Stefaan De Clerck.

De Standaard,

Maandag moet de procureur-generaal bij het hoogste rechtscollege, Eliane Liekendael, verslag uitbrengen aan de Kamer over het onderzoek naar vermeende pedoseksuele misdrijven gepleegd door de PS-vice-premier, Elio Di Rupo.

De Standaard,

Voorzetsel: van

  • de procureur-generaal van Cassatie
  • de procureur-generaal van het Hof van Cassatie

Vorige week had de procureur-generaal van Cassatie, Eliane Liekendael, de bevestiging van het arrest gevraagd.

De Standaard,

Toen Walter De Smedt klacht indiende bij de procureur-generaal van Cassatie tegen de Antwerpse procureur-generaal, sprak ik daarover met Velu.

De Standaard,

Kijkend naar die periode doet het wat vreemd aan om de procureur-generaal van het Hof van Cassatie te horen zeggen dat in de beslissing over het lot van Connerotte alleen de wet, niets dan de wet kan spelen.

De Standaard,

Tijdens zijn ambtsperiode als procureur-generaal van het Hof van Cassatie (1993-1996) ontpopte Velu zich steeds nadrukkelijker als dé spreekbuis van de magistratuur.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • het advies van de procureur-generaal

Ondanks dat hoop ik, als burger, als mens, niet als jurist, dat het hoogste Hof de vraag van de advocaten zal verwerpen en het advies van de procureur-generaal niet zal volgen.

De Standaard,

De Clerck antwoordde dat hij het verzoek van Demanet goedkeurde na een advies van de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Eliane Liekendael.

De Standaard,

met eigennaam


In dezelfde rede merkte Procureur-generaal Krings op dat "hoe groter het aantal leden (het Hof) telt, hoe moeilijker het ook is de eenheid van de rechtspraak te bereiken".

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

In haar besluiten voor het Hof van Cassatie zei procureur-generaal Eliane Liekendael afgelopen woensdag dat er een "schijn van partijdigheid was", omdat Connerotte contact had met de burgerlijke partijen, namelijk de vzw Marc en Corine, die de rechter had uitgenodigd.

De Standaard,

Met zijn uitspraak volgde het Hof van Cassatie de openbare aanklager, procureur-generaal Jacques Velu, over de hele lijn.

De Standaard,

Procureur-generaal Hayoit de Termicourt definieerde de essentiële opdracht van het Hof als volgt: "Waken over de eenheid in de uitlegging van de wet door alle rechtbanken van het land en ten opzichte van alle justitiabelen, ongeacht de streek waar de rechtbank zit, het beroep van de partijen of de aard van het geschil".

http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


procureur-generaal 3.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep als hoogste openbare aanklager bij een van de vijf hoven van beroep in België werkt; hoofd van het parket-generaal van een hof van beroep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur-generaal…

is een persoon

  • [Geheel] is verbonden aan één van de vijf hoven van beroep (en daardoor soms ook aan een arbeidsauditoraat in een extra functie)
  • [Functie] heeft de functie van openbare aanklager bij een hof van beroep en kan daarbij ook als extra functie aan het hoofd van een arbeidsauditoraat staan
  • [Plaats] werkt in België, in Antwerpen, Bergen, Brussel, Gent of Luik
  • [Rang of hiërarchische positie] staat aan het hoofd van het parket-generaal, boven de advocaten-generaal
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Betrokkene] wordt ondersteund door de advocaten-generaal van het hof van beroep
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met een hoofdadvocaat-generaal of advocaat-generaal bij een gerechtshof in Nederland
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt als openbare aanklager verbonden aan een auditoraat of auditoraat-generaal een auditeur-generaal genoemd, m.u.v. het arbeidsauditoraat

Algemene voorbeelden


Het parket bij hoven van beroep noemt men parket-generaal. Dit staat onder leiding van een procureur-generaal, die bijgestaan wordt door advocaten-generaal.

http://www.advocaat.be/publiek/recht/r0008.htm

De procureur-generaal heeft de leiding over het parket-generaal én het auditoraat-generaal. Bij het parket-generaal wordt de procureur-generaal bijgestaan door een eerste advocaat-generaal, advocaten-generaal en substituten-procureur-generaal. Bij het auditoraat-generaal wordt de procureur-generaal bijgestaan door een eerste advocaat-generaal, advocaten-generaal en substituten-generaal. Er zijn vijf procureurs-generaal, evenveel als er hoven van beroep zijn.

http://justitie.belgium.be/nl/rechterlijke_orde/openbaar_ministerie/parket-generaal_en_auditoraat-generaal/

Over de wijze waarop recht wordt gesproken in de rechtsgebieden van hoven van beroep brengen de procureurs-generaal op grond van een oude traditie, elk jaar, bij de opening van het gerechtelijk jaar, summier verslag uit.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • belast zijn met

Vorige vrijdag, na de ministerraad, kondigde De Clerck aan dat hij de Luikse procureur-generaal Anne Thily had belast met een onderzoek naar de fouten in de zoektocht naar Loubna Benaïssa.

De Standaard,

De procureur-generaal is eveneens belast met een intern onderzoek naar de fouten die het gerecht maakte bij het onderzoek naar Dutroux.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een Antwerpse procureur-generaal
  • een Bergense procureur-generaal
  • een Brusselse procureur-generaal
  • een Gentse procureur-generaal
  • een Luikse procureur-generaal

De Antwerpse procureur-generaal, Roger Van Camp, wil de Vlaamse minister van Leefmilieu, Theo Kelchtermans, horen in verband met een document dat is opgedoken in de rand van het strafonderzoek rond het Zincpower-dossier tegen de broers Bleyen.

De Standaard,

Toen Walter De Smedt klacht indiende bij de procureur-generaal van Cassatie tegen de Antwerpse procureur-generaal, sprak ik daarover met Velu.

De Standaard,

Het Hof van Cassatie stelde een onderzoek in naar het functioneren van de Bergense procureur-generaal.

De Standaard,

In De Zevende Dag voegde hij daaraan toe dat hij ook aan de Brusselse procureur-generaal bij het Brusselse Hof van Beroep, André Van Oudenhove, een rapport heeft gevraagd over die fouten.

De Standaard,

Enkele maanden geleden seponeerde de Brusselse procureur-generaal de klacht tegen de schepen.

De Standaard,

De advocaten van de families Lejeune, Russo, Marchal, Lambrecks en Benaïssa mogen de rapporten inzien over het onderzoek naar het onderzoek die op vraag van de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, werden opgesteld door de procureurs-generaal Vélu en Thily, door de Gentse procureur-generaal Schins, door het comité P en door de rijkswacht.

De Standaard,

De Luikse procureur-generaal, Anne Thily, had tegenover de commissie aangegeven dat een beperkte opheffing van de onschendbaarheid van Guy Spitaels voor haar volstond.

De Standaard,

Dat onderzoek loopt parallel met de opdracht van de Luikse procureur-generaal naar eventuele fouten in haar rechtsgebied.

De Standaard,

In april vroeg de toenmalige Luikse procureur-generaal, Léon Giet, het advies van de minister en van zijn collega Jacques Velu van het Hof van Cassatie.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gewezen procureur-generaal

De gewezen procureur-generaal van het hof van beroep in Luik, met pensioen sinds mei van dit jaar, is als toeziend magistraat een bevoorrecht getuige van het onderzoek naar de moord op André Cools.

De Standaard,

"Ouders Julie en Mélissa mochten onderzoek gedeeltelijk inkijken [...]." Dat heeft gewezen procureur-generaal Leon Giet gisteren voor de parlementaire onderzoekscommissie-Dutroux verklaard.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • de procureurs-generaal bij de hoven van beroep
  • de procureur-generaal bij het hof van beroep in Bergen
  • de procureur-generaal bij het hof van beroep in Brussel
  • de procureur-generaal bij bij het hof van beroep te Luik

De richtlijnen van het strafrechtelijk beleid worden door de minister van justitie vastgelegd, na raadpleging van het college van procureurs-generaal (gevormd door de vijf procureurs-generaal bij de hoven van beroep).

http://www.cass.be/beroep/gent/index.htm

De procureur-generaal bij het hof van beroep in Bergen, Georges Demanet, trekt zich twee maanden uit zijn functie terug.

De Standaard,

Drie dagen later stapte de procureur-generaal bij het hof van beroep in Brussel, André Van Oudenhove, met een dossier naar de Kamer.

De Standaard,

Onrustbarender zijn de besluiten van het comité-P betreffende de rapporten van procureur-generaal Velu en van procureur-generaal bij het hof van beroep te Luik Anne Thily.

De Standaard,

Voorzetsel: in

  • de procureur-generaal in Gent
  • de procureur-generaal in Luik

Minister De Clerck heeft de procureur-generaal in Gent, Frank Schins, over de bijzondere situatie in Dendermonde aangesproken.

De Standaard,

De nieuwe procureur-generaal in Luik, Anne Thily, is ook van PS-signatuur, maar staat dicht tegen José Happart, altijd al een tegenstander van André Cools.

De Standaard,

Voorzetsel: te

  • de procureur-generaal te Brussel
  • de procureur-generaal te Gent

SMS-loterij is een verboden kansspel [...]. De controledienst van de Kansspelcommissie heeft de Minister hierop gewezen en er werd proces-verbaal opgemaakt. Dit werd overgemaakt aan de Procureur-generaal te Brussel.

http://www.just.fgov.be/nl_htm/politique/html_pol_communiques/persbericht-29-04-2002.htm,

Waarom opstellen van processen-verbaal voor alles wat wordt gesignaleerd of wordt vastgesteld? Kunnen we in de discussie van 'meer blauw op straat' niet wat taken veranderen? Voorzitter zegt dat dit reeds naar voren werd gebracht. Zouden initiatieven zijn van de procureur-generaal te Gent. Ook de procureur des Konings van Leuven neemt op dat vlak initiatieven.

http://www.lokalepolitie.be/DOWNLOAD_NL/commissie/vergadering/11-09-03.pdf,

Voorzetsel: van

  • de procureur-generaal van Bergen
  • de procureur-generaal van Brussel
  • de procureur-generaal van Luik

Het Bende-dossier berust sinds eind jaren tachtig bij het parket van Charleroi, dat in het rechtsgebied ligt van de procureur-generaal van Bergen, Georges Demanet.

De Standaard,

Eerst spreekt de bijzondere commissie, voorgezeten door Guy Spitaels (PS), met de procureur-generaal van Brussel, André Van Oudenhove.

De Standaard,

De procureur-generaal van Luik, Anne Thily, startte een onderzoek naar het optreden van de rechters in het gerechtelijk arrondissement van Luik.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • een brief van de procureur-generaal

De VLD is ook kwaad op kamervoorzitter Raymond Langendries die vorige week een passage uit de brief van procureur-generaal André Van Oudenhove niet heeft voorgelezen.

De Standaard,

Ze kreeg een brief van de procureur-generaal die de zaak zou moeten overnemen, waarin hij aangaf dat hij er niet veel in zag om het beroep door te zetten: hij dacht niet dat het tot een andere uitspraak zou komen.

De tweede geschiedenis, Loes Wouterson,

met eigennaam


Het eerste dossier waarop procureur-generaal André Van Oudenhove zich steunde, was een lege doos.

De Standaard,

De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Jacques Velu, en zijn collega bij het hof van beroep in Luik, Anne Thily, voeren een disciplinair onderzoek naar de manifeste fouten gemaakt in het onderzoek naar de kinderontvoeringen en -moorden.

De Standaard,

Vaste verbindingen


het College van procureurs-generaal

  1. Belgisch college dat bestaat uit de procureurs-generaal van de vijf hoven van beroep en dat het Openbaar Ministerie controleert en een goede en consistente rechtsorde op nationaal niveau handhaaft

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Het College van procureurs-generaal…

    is een groep

    • [Leden] bestaat uit de 5 procureurs-generaal van de hoven van beroep
    • [Functie] controleert het Openbaar Ministerie en handhaaft een goede en consistente rechtsorde op nationaal niveau
    • [Plaats] is een Belgisch college
    • [Activiteit of handeling] zorgt ervoor dat het strafrechtelijk beleid zoals vastgelegd door de minister van Justitie consistent uitgevoerd wordt en dat het Openbaar Ministerie goed zijn werk doet
    • [Activiteit of handeling] adviseert de minister van Justitie en wint zelf advies in bij de Raad van procureurs des Konings
    • [Bevoegdheid] neemt bindende beslissingen voor alle leden van het Openbaar Ministerie die onder haar verantwoordelijkheid staan, de federale procureur en voor de procureurs-generaal bij de hoven van beroep
    • [Gezag] staat onder gezag van de minister van Justitie
    • [Gelijkenis] lijkt op het College van procureurs-generaal in Nederland

    De richtlijnen van het strafrechtelijk beleid worden door de minister van justitie vastgelegd, na raadpleging van het college van procureurs-generaal (gevormd door de vijf procureurs-generaal bij de hoven van beroep).

    http://www.cass.be/beroep/gent/index.htm

    Ik heb zelf meegemaakt dat een onderzoeksrechter een medisch dossier van een dader kwam opvragen, alleen maar voor zijn moraliteitsverslag. Ik heb me daar toen met hand en tand tegen verzet, maar tevergeefs. Daarover zijn parlementaire vragen gesteld, de minister van Justitie heeft de zaak voorgelegd aan het college van procureurs-generaal, maar ook zij stonden machteloos: de onderzoeksrechter is autonoom.

    De Morgen,

    Minister van Justitie De Clerck beklemtoonde dat hij op het hoogste niveau, met het college van procureurs-generaal, tot afspraken kwam die op het terrein onuitvoerbaar bleven. In samenspraak met het college van procureurs-generaal, wees hij drie advocaten-generaal aan die het onderzoek van het Bende-onderzoek zullen voeren.

    De Standaard,

    De SP denkt dat de samenwerking tussen de procureurs en de gerechtelijke arrondissementen vlotter kan verlopen in een nationaal georganiseerd parket. De klaarliggende wetsontwerpen over de nationale magistraat en het college van procureurs-generaal - dat aan de top van de piramide staat - moeten dus bij hoogdringendheid en in die zin worden goedgekeurd.

    De Standaard,

    "Als het klopt, maakte de procureur bij het parket in Brussel een zware fout. Dan zullen wij bij de minister van Justitie of het college van procureurs-generaal aandringen op een sanctie," klonk het vastberaden.

    De Standaard,

    Er komen besprekingen tussen de minister van Justitie, het college van procureurs-generaal en de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie over een externe controle op het gerecht.

    De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Overige woordfamilieleden


procureur-generaal 4.0

((vooral) in Nederland)

iemand die voor zijn beroep als onpartijdig vertegenwoordiger van het openbaar ministerie de Hoge Raad der Nederlanden (het hoogste rechtsorgaan in Nederland) advies geeft, cassatie in het belang der wet instelt en ambtsmisdrijven vervolgt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur-generaal…

is een persoon

  • [Geheel] vormt samen met de andere drie tot vijf advocaten-generaal het parket bij de Hoge Raad, wat geen onderdeel uitmaakt van het Openbaar Ministerie (OM)
  • [Organisatie of instelling] werkt voor de Hoge Raad
  • [Plaats] werkt in Nederland
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] geeft onafhankelijk advies ('conclusies') aan de Hoge Raad, heeft als belangrijke taak het instellen van beroep in cassatie in het belang der wet en is belast met de vervolging van ambtsmisdrijven
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege in Nederland
  • [Betrokkene] wordt zelf geadviseerd door de advocaat-generaal van de Hoge Raad
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Gelijkenis] is vergelijkbaar met de procureur-generaal van het Hof van Cassatie in België (vergelijk betekenis 2.0)
  • [Onderscheid of tegenstelling] is iets totaal anders dan een procureur

Algemene voorbeelden


Het hoogste rechtscollege van Nederland is de Hoge Raad der Nederlanden. Ook aan dit gerecht is een parket verbonden. Aan het hoofd van dit parket staat de Procureur-generaal; hij is de onafhankelijke vertegenwoordiger van het openbaar ministerie bij de Hoge Raad. Zijn plaatsvervangers zijn de advocaten-generaal bij de Hoge Raad.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

Voordat de Hoge Raad zich over een zaak buigt, geeft de Procureur-Generaal als onpartijdig vertegenwoordiger van het openbaar ministerie een oordeel over de beslissing die de Hoge Raad zou moeten nemen.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

De minister zou vandaag nog een voorstel naar de Kamer sturen waarin wordt geregeld dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad cassatie in het belang der wet kan vragen.

NRC,

Een derde taak van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad is meer verwant met de taak van de officieren van justitie. De Procureur-Generaal is namelijk belast met de vervolging van ambtsmisdrijven. Dit zijn misdrijven die begaan zijn door onder andere ministers en hoge ambtenaren.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • concluderen

De politie gebruikt ten onrechte zogenaamde laserguns om de snelheid van auto's te meten. Omdat de technische eisen voor het apparaat nog steeds niet definitief zijn vastgesteld, is er geen wettelijke basis voor het gebruik ervan. Dat concludeert de procureur-generaal bij de Hoge Raad.

Reformatorisch Dagblad,

De procureur-generaal, die het cassatieberoep van advocaat mr. G. Spong in de geruchtmakende Nienke-zaak heeft beoordeeld, laat in zijn advies aan de Hoge Raad geen spaan heel van het verweer dat is ingediend. Spong meent dat bij het hoger beroep voor het Haagse gerechtshof sprake is geweest van schending van het recht en dat het arrest van het hof daarom nietig moet worden verklaard. De procureur-generaal concludeert echter dat Spongs protesten onterecht zijn.

http://www.ad.nl/ad/nl/1401/ad/integration/nmc/frameset/varia/kobala_article.dhtml?artid=rd085338,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • procureur-generaal bij het hoogste rechtscollege
  • procureur-generaal bij de Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in deze zaak nog geen uitspraak gedaan, maar Italianer verwacht dat het hoogste rechtscollege de conclusie van de procureur-generaal overneemt. "Politie en justitie zijn wat ongeduldig geweest met het inzetten van dit instrument", vindt de raadsman. Spee is het niet eens met de conclusie van de procureur-generaal bij het hoogste rechtscollege, zei hij gisteren. Volgens de officier mag de politie de laserguns wel gebruiken.

Reformatorisch Dagblad,

Met 'handhaving der wetten' wordt bedoeld dat het openbaar ministerie moet zorgen voor een juiste toepassing van het strafrecht en het strafprocesrecht. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad, de hoogste autoriteit binnen het openbaar ministerie, levert hieraan een belangrijke bijdrage door het instellen van beroep in cassatie in het belang der wet.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

Hij wijst er op dat de Raad voor de Kinderbescherming in cassatie zou kunnen gaan bij de Hoge Raad. Die zou mogelijk de beschikking van het hof kunnen vernietigen. Ook kan de procureur-generaal bij de Hoge Raad in cassatie gaan 'in belang der wet'.

NRC,

De beslissing over de vraag of, in hoeverre en in welke zin dit buitengewone rechtsmiddel moet worden ingesteld, ligt dan ook in handen van een onafhankelijke instantie, de procureur-generaal bij de Hoge Raad, en de uitspraak van de cassatierechter brengt geen verandering in de rechtspositie van partijen zoals die uit de bestreden uitspraak van de lagere rechter voortvloeit.

http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/jaarverslag/default.htm

De taken van de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad verschillen sterk van die van de officieren van justitie. Een belangrijke taak van de Procureur-Generaal is het instellen van beroep in cassatie in het belang der wet. Wanneer er ongewenste verschillen bestaan tussen uitspraken van lagere rechters en er dus onduidelijkheid bestaat over uitleg van een bepaald wetsartikel is een uitspraak van de Hoge Raad erg nuttig.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder52.htm

Toch stelt de voormalige procureur-generaal bij de Hoge Raad J.M. Remmelink in zijn handboek strafrecht dat ook uit de nieuwe wet "met zekerheid kan worden afgeleid dat collectieve gratie mogelijk is".

NRC,

in voorzetselgroep


  • de conclusie van de procureur-generaal

Aan de uitspraak van de Hoge Raad (strafkamer) gaat een conclusie van de procureur-generaal vooraf.

http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/bijz1.htm

Hij baseert zich daarbij op de conclusie van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Die concludeerde in april in een cassatiezaak van een wegens hardrijden veroordeelde automobilist dat de lasergun nog geen opsporingsmiddel is, omdat de technische eisen waaraan het apparaat moet voldoen nog niet definitief zijn vastgesteld.

Reformatorisch Dagblad,

met ander, nevengeschikt substantief


  • de procureur-generaal en de advocaten-generaal
  • de procureur-generaal en een advocaat-generaal
  • de procureur-generaal en de overige leden van het parket

De belangrijkste taak van de procureur-generaal en de advocaten-generaal is aan de Hoge Raad een onafhankelijk advies te geven hoe in het gegeven geval te oordelen. De wet noemt een dergelijk advies conclusie van de procureur-generaal.

http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/hoofdtaak.htm

De vereniging heeft destijds een aantal van de reacties afkomstig van de toenmalige Procureur-Generaal en een Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad, hoogleraren, kantonrechters en advocaten, gebundeld uitgegeven.

http://www.nvra.nl/

De procureur-generaal en de overige leden van het parket bij de Hoge Raad hebben ook geen taken op het gebied van de opsporing en vervolging van strafbare feiten, met uitzondering van de vooral theoretische vervolging van hoge ambtsdragers die worden verdacht van ambtsmisdrijven of -overtredingen.

http://www.rechtspraak.nl/hoge_raad/rin/staatsbestel.htm

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


procureur-generaal 5.0

((vooral) in Nederland; verouderend)

iemand die voor zijn beroep aan het hoofd staat van een ressortsparket, het Openbaar Ministerie van een gerechtshof in Nederland; hoofd van de advocaten-generaal, de openbare aanklagers bij een gerechtshof in Nederland; hoofdadvocaat-generaal
Wordt sinds 1998 hoofdadvocaat-generaal genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een procureur-generaal…

is een persoon

  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] was tot 1995 ook altijd lid van het College van procureurs-generaal, wat door minister Sorgdrager in 1995 veranderd is (vergelijk betekenis 6.0)
  • [Onderscheid of tegenstelling] is iets totaal anders dan een procureur

    Algemene voorbeelden


    De gang van zaken bij een gerechtshof verschilt niet veel van die bij de rechtbank. Bij het hof zijn altijd drie rechters, die heten raadsheren. Ook de officier van justitie heet anders, namelijk advocaatgeneraal of procureur-generaal. De procedure tijdens de zitting is verder hetzelfde als bij de rechtbank.

    http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder59.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • eisen

    Ook in de zaak tegen [...] W.S. (24) volgde de procureur-generaal de uitspraak van de Asser rechtbank: zes jaar gevangenisstraf. Alleen tegen de 22-jarige S.M. uit Den Haag werd een hogere straf geëist. Na een veroordeling tot twee-en-een-half jaar cel eiste de procureur-generaal nu vier jaar.

    Meppeler Courant,

    Onze vroegere plaatsgenoot Willem Lodewijk Gieneman is, wegens vrijwillige dienstneming bij de Waffen-SS in mei 1944 en deelneming aan de strijd in september 1944, 26 augustus jl. door het Bijzonder Gerechtshof te 's-Hertogenbosch veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest. De procureur-generaal had tien jaar geëist.

    Met voorbedachten rade, Henri Knap,

    als object bij een werkwoord


    • belast zijn met

    Het openbaar ministerie ontwikkelt een computersysteem dat de rechtsgelijkheid moet bevorderen. Met het systeem moet landelijk meer uniformiteit worden geschapen in beslissingen over eenvoudige strafzaken. Dit heeft D. Steenhuis, die binnen het college van procureurs-generaal is belast met automatisering, bekendgemaakt.

    NRC,

    Ook Gonsalves, de procureur-generaal die belast is met de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, wilde geen bedragen noemen.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • de Amsterdamse procureur-generaal
    • de Bossche procureur-generaal
    • de Haagse procureur-generaal
    • de Leeuwarder procureur-generaal

    Vorige week werd bekend dat eerder deze maand de woningen van de Amsterdamse procureur-generaal R. van Randwijck en van hoofdofficier van justitie H. Vrakking het doelwit waren van inbraken.

    NRC,

    De Bossche procureur-generaal R.A. Gonsalves krijgt niet de eindverantwoordelijkheid voor de organisatie van de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad.

    NRC,

    "Wij vinden dat als iemand zich heel grof onvoorzichtig [...] in het verkeer gedraagt, met de dood van iemand als gevolg, daar dan niet alleen een vrijheidsstraf tegenover moet staan, maar ook ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarom juist is artikel 36 ooit in de wegenverkeerswet opgenomen", aldus de Haagse procureur-generaal B.E.P. Myjer.

    NRC,

    Eringa, behalve topman van de recherche ook adviseur van de Leeuwarder procureur-generaal D. Steenhuis, waarschuwde voor een glijdende schaal, wanneer ambtenaren gevoelig blijken voor gunsten.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de procureur-generaal belast met de bestrijding
    • de procureur-generaal belast met het gevangeniswezen

    De leiding is in handen van de procureur-generaal belast met de bestrijding van de zware criminaliteit, R. Gonsalves.

    NRC,

    De procureur-generaal belast met het gevangeniswezen, mr. D. Steenhuis, heeft deze week alle parketten een fax gestuurd met uitleg over het cellenbeleid "om de onrust weg te nemen, maar dat lukt niet erg", aldus een officier van justitie.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • de procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch
    • de procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Haag
    • de procureur-generaal bij het Haagse gerechtshof
    • de procureur-generaal bij het hof te 's Hertogenbosch
    • de procureur-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden

    Het debat over de affaire rondom de procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch.

    NRC,

    Voor D66 was onder meer BVD-topman A. Docters van Leeuwen kandidaat. Die werd onlangs op voordracht van minister Sorgdrager benoemd tot procureur-generaal bij het gerechtshof in Den Haag.

    NRC,

    Het parket van de procureur-generaal bij het Haagse gerechtshof heeft vanmorgen desgevraagd in een schriftelijke verklaring het gesprek met Kroes bevestigd.

    NRC,

    De verklaring de dag daarvoor van mr. R.A. Gonsalves, procureur-generaal bij het Hof te 's Hertogenbosch, dat de gecontroleerde doorlevering van drugs nooit in het vergadering van procureurs-generaal aan de orde was geweest.

    http://www.xs4all.nl/~respub/traa/b1_6_2.htm

    De procureur-generaal bij het Gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag forse gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen, die vorig jaar zes tankstations hebben overvallen.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: in

    • de procureur-generaal in Amsterdam
    • de procureur-generaal in Arnhem
    • de procureur-generaal in Den Bosch
    • de procureur-generaal in Leeuwarden
    • de procureur-generaal in het ressort Leeuwarden

    De advocaat G. Spong was vanochtend druk bezig "collega's te mobiliseren" om samen een klacht in te dienen bij de procureur-generaal in Amsterdam en de minister van justitie om maatregelen te vragen tegen Vrakking.

    NRC,

    Sorgdrager, voormalig procureur-generaal in Arnhem, is bang dat een speciaal verkooppunt voor hasj en marihuana een aanzuigende werking gaat uitoefenen.

    NRC,

    Eerder heeft hij van de procureur-generaal in Den Bosch, R. Gonsalves, geëist dat die een einde zou maken aan bewuste lekken bij het IRT.

    NRC,

    Om te beginnen is er de huidige minister van justitie, W. Sorgdrager. Zij was begin vorig jaar procureur-generaal in Den Haag en aldus verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de toepassing van deze onderzoeksmethode.

    NRC,

    De klacht werd ingediend bij de voorzitter van de strafkamer in Assen en de procureur-generaal in Leeuwarden.

    Meppeler Courant,

    De invoering van een wettelijk alcoholpromillage van 0,0 zal geen effect hebben op de verkeersveiligheid. De suggestie dat je alleen veilig rijdt zonder alcohol is een verkeerde. Dit betoogt D. Steenhuis, procureur-generaal in het ressort Leeuwarden.

    NRC,

    Voorzetsel: te

    • de procureur-generaal te Amsterdam

    Op verzoek van de stichting Vie d'Or heeft de procureur-generaal te Amsterdam bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof een enquête-verzoek naar de gang van zaken bij Vie d'Or ingediend.

    NRC,

    Voorzetsel: van

    • de procureur-generaal van het Arnhemse hof
    • de procureur-generaal van het gerechtshof in Leeuwarden
    • de procureur-generaal van het gerechtshof in Den Bosch
    • de procureur-generaal van van het hof

    Volgens de procureur-generaal van het Arnhemse hof, die tegen de uitspraak in cassatie was gegaan, was handoplegging 'geen schuldeloos bedrijf'.

    http://members.home.nl/jaap.niemeijer/KwstBoertje.html,

    De procureur-generaal van het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag tegen de 23-jarige C.V. uit Groningen twaalf jaar gevangenisstraf geëist voor een reeks gewapende overvallen.

    Meppeler Courant,

    Het Openbaar Ministerie beschikt over gelden waarmee criminelen worden betaald voor informatie uit 'het milieu'. Dat heeft de procureur-generaal van het gerechtshof in Den Bosch, mr. R. Gonsalves, zondag gezegd voor de AVRO-radio.

    Meppeler Courant,

    De griffie en de Procureur-generaal van het Hof vallen onder de Minister van Justitie.

    http://www.het-klankbord.vuurwerk.nl/bur-kok5.htm,

    in voorzetselgroep


    ( verouderend. Bestaat sinds 1 januari 1995 niet meer, omdat dit de bijeenkomst van het college van procureurs-generaal is en minister Sorgdrager de leden hiervan in 1995 losgekoppeld heeft van de hoofden van de ressortsparketten (vergelijk ook betekenis 6.0).)
    • de vergadering van procureurs-generaal

    De bevoegdheden die nu op ressortniveau liggen bij de procureur-generaal verschuiven naar boven, naar dat centrale college. Het College geeft centrale leiding aan het OM. De vergadering van procureurs-generaal is vervangen door dit college.

    http://www.burojansen.nl/traa/b6_9_2.htm

    De capaciteit van het openbaar ministerie is niet onbeperkt. Dat betekent dat niet alle strafbare feiten opgespoord en vervolgd kunnen worden. Het openbaar ministerie moet dus keuzen maken. Die keuzen worden gemaakt in de vergadering van procureurs-generaal.

    http://advocare.home.xs4all.nl/folder52.htm

    De vijf procureurs-generaal hebben nadrukkelijk afgesproken dat Gonsalves en 'zijn' overlegclub van hoofdofficieren niet op eigen houtje gaan opereren, maar hun bevindingen moeten terugkoppelen naar de vergadering van procureurs-generaal. Verder blijven de officieren en hoofdofficieren van justitie zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van kernteams.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2468685/1994/06/10/Actiever-toezicht-op-IRT-s-Procureurs-generaal-maken-werkafspraken.dhtml,

    • de eis van de procureur-generaal

    Het gerechtshof in Arnhem heeft het bedrijf Gammaster in Ede in hoger beroep beboet voor het doorstralen van voedingsprodukten waarvoor het bedrijf geen toestemming had. De boete, drieduizend gulden, is conform de eis van de procureur-generaal.

    NRC,

    De opgelegde gevangenisstraf is conform de eis van de procureur-generaal van twee weken geleden. De rechtbank in Assen had de Hoogevener in november veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. S. was zelf in hoger beroep gegaan, omdat hij meent dat hij onschuldig is.

    Meppeler Courant,

    • volgens de procureur-generaal

    Volgens de procureur-generaal in Leeuwarden worden er van 100 uitbetaalde uren er slechts 27 aan echt politiewerk besteed.

    Meppeler Courant,

    Of Nordholt achter zijn mensen stond weet Van Randwijck niet. Hij had zich volgens de procureur-generaal "krachtig" moeten bemoeien met het IRT toen de commotie was ontstaan.

    NRC,

    met eigennaam


    Minister Sorgdrager van justitie staat volledig achter het initiatief van procureur-generaal Van Randwijck om de Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt een spreekverbod op te leggen over politieke aangelegenheden, met name waar het justitiële zaken betreft.

    Meppeler Courant,

    "Als de geldtransporten goed verlopen, is het witwassen van geld nog het enige echte probleem", aldus procureur-generaal D. Steenhuis maandag in Lelystad. Steenhuis is bij het Openbaar Ministerie speciaal belast met de invoering van de euro.

    ANP,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    procureur-generaal 6.0

    ((vooral) in Nederland)

    iemand die voor zijn beroep bij het College van procureurs-generaal (pg's) in Nederland werkt, het leidinggevend orgaan van het Openbaar Ministerie; lid van het College van procureurs-generaal, het bestuursorgaan van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland
    Was tot aan 1995 dezelfde persoon als het hoofd van een ressortsparket, de hoofdadvocaat-generaal (vergelijk hierboven betekenis 5.0), maar na 1995 niet meer.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een procureur-generaal…

    is een persoon

    • [Geheel] is lid van het College van procureurs-generaal
    • [Functie] bepaalt met de andere procureurs-generaal uit het College het beleid van het Openbaar Ministerie en handhaaft een goede en consistente rechtsorde op nationaal niveau
    • [Plaats] werkt in Nederland
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] was tot de veranderingen ingevoerd door minister Sorgdrager in 1995 ook hoofdadvocaat-generaal (hoofd van een ressortsparket), wat toen nog procureur-generaal heette (vergelijk betekenis 5.0)
    • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
    • [Geslacht] is een man of een vrouw
    • [Activiteit of handeling] bepaalt met de andere procureurs-generaal het landelijke opsporingsbeleid en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie (OM) en ziet er zo op toe dat er bij de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde sprake is van samenhang, consistentie en kwaliteit
    • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

    Algemene voorbeelden


    De ministerraad heeft er op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om de heer mr. M.C.W.M. (Marc) van Nimwegen (50) voor te dragen voor benoeming tot procureur-generaal, lid van het college van procureurs-generaal.

    http://rechtennieuws.nl/20973/benoeming-procureur-generaal-marc-van-nimwegen.html,

    "Justitie heeft het in deze zaak niet goed gedaan", zegt Marc van Nimwegen, de procureur-generaal die belast is met de aanpak van de georganiseerde misdaad, vandaag in NRC.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/28/procureur-generaal-om-justitie-is-tekortgeschoten-bij-controle-telefoontaps/,

    Hoofdofficier Maastricht wordt procureur-generaal. De Maastrichtse hoofdofficier van justitie Annemarie Penn-te Strake (58) is op voorstel van minister Ivo Opstelten voorgedragen als lid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM). De benoeming gaat vanaf 1 maart in.

    http://www.limburger.nl/article/20120203/REGIONIEUWS01/120209853,

    Vaste verbindingen


    het College van procureurs-generaal

    1. ( (vooral) in Nederland)
      het leidinggevend orgaan van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland; bestuurlijke top van het Openbaar Ministerie (OM)

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Het College van procureurs-generaal…

      is een groep

      • [Leden] bestaat uit 3 tot 5 leden
      • [Geheel] vormt samen met de staf het Parket-Generaal (het landelijke hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie)
      • [Functie] bepaalt het beleid van het Openbaar Ministerie en handhaaft een goede en consistente rechtsorde op nationaal niveau
      • [Voortbrenging] is in zijn huidige vorm, waarbij de leden niet ook hoofd van een ressortsparket zijn, ingesteld naar het plan uit 1995 van de minister van Justitie Winnie Sorgdrager (D66)
      • [Plaats] is een Nederlands college
      • [Rang of hiërarchische positie] heeft een voorzitter, waarbij Arthur Docters van Leeuwen (de super-pg) de eerste voorzitter van de huidige vorm van dit college was
      • [Activiteit of handeling] bepaalt het landelijke opsporingsbeleid en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie (OM) en ziet er zo op toe dat er bij de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde sprake is van samenhang, consistentie en kwaliteit
      • [Betrokkene] geeft leiding aan het Openbaar Ministerie (OM)
      • [Bevoegdheid] heeft geen bevoegdheid over het parket bij de Hoge Raad
      • [Gelijkenis] lijkt op het College van procureurs-generaal in België

      De opbouw van het Openbaar Ministerie is gekoppeld aan de verschillende soorten gerechten in Nederland. Het eerste niveau is dat van het kantongerecht, daarna komen achtereenvolgens de rechtbank, het gerechtshof en de Hoge Raad der Nederlanden. Parket-Generaal. Aan het hoofd van de organisatie staat het college van procureurs-generaal. De procureurs-generaal bepalen het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie.

      http://www.openbaarministerie.nl/

      Het College van procureurs-generaal - zeg maar de raad van bestuur van het OM - overlegt eens per maand tijdens de zogeheten overlegvergadering met de minister over het strafrechtelijk beleid.

      http://www.openbaarministerie.nl/

      Vorige maand kondigde het college van procureurs-generaal, de top van het OM, aan dat discriminatie strenger zal worden aangepakt.

      NRC,

      Het ministerie van Justitie liet gisteren weten niet op de hoogte te zijn van het Rotterdamse initiatief. Ook het college van procureurs-generaal, dat dergelijke juridische maatregelen beoordeelt, kon geen uitsluitsel geven.

      http://www.allroundsecurity.nl/index2.html

      Inmiddels maakt deze zaak deel uit van een "breed en diepgaand" onderzoek dat het "ernstig verontruste" college van procureurs-generaal (PG's) laat uitvoeren naar de werkmethoden van de CID Haarlem.

      NRC,

      De discussie in België over "een nationaal parket" klinkt politiek Nederland bekend in de oren. Het openbaar ministerie (OM) maakt bij onze noorderburen een van de meest ingrijpende hervormingen sinds zijn bestaan door. Het OM moet, volgens een plan van aanpak van minister van Justitie Winnie Sorgdrager (D66), als een eenheid opereren, centraal geleid door het college van procureurs-generaal.

      De Standaard,

    voorzitter van het College van procureurs-generaal

    1. Vormvariant: voorzitter van de procureurs-generaal ( (vooral) in Nederland)

      Herman Bolhaar (55) volgt per 1 juni Harm Brouwer op als voorzitter van het college van procureurs-generaal, de top van het Openbaar Ministerie (OM). De ministerraad heeft dat vrijdag besloten.

      http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1829195/2011/01/28/Herman-Bolhaar-nieuwe-topman-OM.dhtml,

      De twee officieren van justitie staan onder supervisie van de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Docters van Leeuwen.

      NRC,

      De "justitiële aansturing" wordt de verantwoordelijkheid van de drie ministers van justitie van het Koninkrijk gezamenlijk. Voor hun beleid kunnen voorstellen worden gedaan door het overleg van de procureurs-generaal van de Nederlandse Antillen, Aruba en de voorzitter van de procureurs-generaal in Nederland.

      NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Overige woordfamilieleden