hoogvlieger


hoogvlieger 1.0

vogel die hoog vliegt; hoog vliegende vogel
In toepassing op een vogel of vogelsoort.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hoogvlieger…

is een vogel; is een dier

  • [Beweging] vliegt hoog

    Algemene voorbeelden


    Vogels, die maandenlang onbezorgd door de lucht wiekten, formeren zich zenuwachtig voor de trek naar het zuiden. Alle kleintjes, de roodborst, de merel, de mus en de vink, blijven. Grada zegt dat er wintervogels uit het koudere noorden bij hen logeren maar welke weet ze niet. De hoogvliegers die 's zomers vanaf een elektriciteitsdraad naar je loeren, zijn je 's winters vergeten.

    Kriblijn, Barber van de Pol,

    hoogvlieger 2.0

    (dieren; sport en recreatie)

    tamme duif

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een hoogvlieger…

    is een duif; is een vogel; is een dier

    • [Verscheidenheid] is bv. een Belgische hoogvlieger of Hollandse hoogvlieger

      Hoofdsemagram: duif


      Algemene voorbeelden


      Nog maar 200 jaar geleden werden de raadsheer, de tuimelaar, de kropper, de carrier, de hoogvlieger of de dragoon gebruikt als postduif.

      http://www.postduiven.com/promotie/duivenbase/index.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Belgische hoogvlieger
      • een Nederlandse hoogvlieger
      • Nederlandse hoogvliegers

      Heel veel Amsterdammers vlogen toentertijd met groepen Amsterdamse tuimelaars. Een fokker wist me zelfs te vertellen dat er een liefhebbers was die er wel 200 had vliegen [...]. Een andere fokker vertelde me dat het ras ook door kruisingen medewerking verleend heeft voor het ontstaan van de Belgische Hoogvlieger, Memeler Stralsunder, Keulse en Deense tuimelaar. Deze creaties, mengelingen van rassen, werden ook in grote aantallen op de duivenplatten gehouden.

      http://www.sierduif.nl/ned-tuimelaars/

      De mooiste dieren van de show zijn: fraaiste konijn, een Vlaamse Reus van Y. Holwerda uit Emmeloord; fraaiste hoen groot, een Hollandse Hoen van H. Westra uit Kampen; fraaiste dwerghoen, een Shama van J. Kuik uit Kampen; fraaiste sierduif, een Nederlandse Hoogvlieger van M. Bakker uit Emmeloord.

      Meppeler Courant,

      Groot is ook de variatie in de sierduivenrassen, zowel in kleur als tekening, postuur en structuur. Hoogestelde kroppers, geblokte reuzen als Kings, gedrongen Modena's, Altenburger tormmelaars, die men meer om het geluid dan om andere redenen houdt en natuurlijk de geliefde paustaartjes. Dan weer Kapucijnen, meeuwen en diverse kleurduiven, Ned. hoogvliegers, Oosterse rollers en Engelse langvoorhoofdtuimelaars.

      Meppeler Courant,

      hoogvlieger 3.0

      iemand die bijzonder (intellectueel) begaafd is; (intellectueel) begaafd persoon
      Gewoonlijk gebruikt in combinatie met een ontkenning: 'iemand met middelmatig talent'.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een hoogvlieger…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is bijzonder (intellectueel) begaafd; is succesvol

        Algemene voorbeelden


        Haar man Bernard wilde het kind Franklin noemen. 'Let op,' sprak hij visionair, 'dat wordt een hoogvlieger.' Zo gewoon is het met Franklin begonnen, zo bijna ordinair. Christine had moeilijk kunnen verwachten dat zij tijdens het knippen van de rozen bezocht zou worden door een jongen met een hemels licht in de ogen die haar een boodschap bracht.

        Franklin, Thomas Lieske,

        Carl Lewis mag dan wellicht de meest populaire atleet zijn van de Memorial, sportief gesproken is Michael Johnson de absolute hoogvlieger. De Amerikaan, die op 13 september 29 wordt, veroverde na een dubbele wereldtitel in 1995, twee gouden medailles in Atlanta.

        De Standaard,

        'Een eigenwijzere biljarter dan Van der Wal ben ik nog nooit tegengekomen. Hij weet het altijd beter, wil tijdens de training niets van me aannemen. Maar ik heb de deur nog niet achter me dicht geslagen of hij probeert toch stiekem mijn aanwijzigingen uit', daagt hij zijn trainingsgezel uit. 'Dat is dus pertinent niet waar', repliceert Van der Wal grijnzend. Een hoogvlieger in het artistiek is Van der Wal nooit geweest. Met hangen en wurgen behield hij meestal op nationale kampioenschappen zijn plaats in de ereklasse. Pas dit jaar kwamen er successen.

        Meppeler Courant,

        De cast van BASF al ontmoet? Elk verhaal heeft immers zijn spelers. Enthousiaste medewerkers die samenwerken om er elke dag een succes van te maken. Onze hoogvliegers en doorbijters zijn alvast heel tevreden over hun rol binnen BASF. Stuk voor stuk belangrijke sleutelposities die veel van hen vragen, maar ook tal van voordelen bieden in een dynamische en hoogtechnologische werkomgeving.

        http://bedrijven.monster.be/basfbe/

        In de tweede helft stond er een ander Dwingeloo. Met agressief spel werden de Britse hoogvliegers onder druk gezet, waardoor deze fouten gingen maken wat meermalen een penalty-kick opleverde. Deze penalty-kick werd prachtig verzilverd door de Dwingeler full-back, die in rugby-kringen wel de beste kicker van Nederland wordt genoemd.

        Meppeler Courant,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • geen intellectuele hoogvlieger
        • (geen) intellectuele hoogvliegers
        • (geen) wetenschappelijke hoogvliegers

        Als er teveel bekend wordt over de persoon achter het staatshoofd wordt het ideaalbeeld, dat ieder voor zich vormt, verstoord: menigeen zal roepen dat dit niet de persoon is die op hem/haar kan vertegenwoordigen. De Britse troonopvolger kan over dit probleem meepraten. Jarenlang was weinig bekend over het 'geheim van Buckingham Palace'. Het was bekend dat Charles geen intellectuele hoogvlieger was en zijn privé-aangelegenheden waren onbekend. Als donderslag bij heldere hemel kwam "het ware verhaal" van zijn echtgenote. Het was het startsein voor een media-oorlog met onverstandige tegenoffensieven.

        NRC,

        De vraag waarom hem bij het afzwaaien van zijn eigen universiteit nageroepen werd geen intellectuele hoogvlieger te zijn was zo klaar als een klontje. Maar wat nu als Willem-Alexander in de nabije toekomst volledig aan de macht is?

        http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010217.html,

        Jezus trad in zijn dagen op als iemand die de mensen wist te boeien. Hij sprak recht op de man af. En wat hij namens God te zeggen had was overtuigend. Hij gaf er dan ook zijn leven voor. De leerlingen nu die hij zijn boodschap toevertrouwde, kwamen voor dezelfde taak te staan. Het waren geen intellectuele hoogvliegers. Het waren gewone vissers (met dagloners in dienst), zó bij de netten weggehaald.

        http://www.abdijkaarsen.nl/preek11a.html

        Aio's die vol goede moed met hun voorgekookte projecten aan de slag gaan en pas na verloop van tijd ontdekken dat er nog drie aio's rondlopen die aan precies hetzelfde onderwerp werken. En tot overmaat van ramp krijgen hun gekloonde begeleiders dan ook nog eens extra geld in de schoot geworpen omdat ze zo "succesvol" zijn. Kwantiteit is nu eenmaal gemakkelijker te meten dan kwaliteit. En zo maken wetenschappelijke hoogvliegers uit het ene vakgebied geen enkele kans, terwijl in een ander vakgebied de kneuzen nauwelijks aan te slepen zijn voor de vele tijdelijke banen van het vele tijdelijke geld.

        http://www.postdocplatform.nl/,

        • jonge hoogvliegers
        • technologische hoogvliegers
        • veelbelovende hoogvliegers

        'Er lopen eindelijk weer veel high potentials rond. Eind jaren negentig waren goede mensen bijna niet te vinden, je moest ze echt met een lampje zoeken', zegt Wolters van Metaplan. 'Dat er nu weer meer kandidaten rondlopen, komt ten dele doordat veel jonge, veelbelovende hoogvliegers op moeilijke klussen werden gezet, zoals telecom en e-commerce. Daar vallen de klappen. En nu de arbeidsmarkt niet meer zo overspannen is, gedragen kandidaten zich ook weer wat normaler. In de topjaren stelden ze soms belachelijke eisen: een heel hoog salaris, vier dagen werken, veel vakantiedagen, en dat allemaal tegelijk.

        Intermediair,

        Niet voor niets vlucht een groot deel van de weinige knappe ingenieurs die hier nog afstuderen, naar het buitenland. Niet voor niets moeten de weinige technologische hoogvliegers van eigen bodem vers kapitaal gaan ophalen op een Amerikaanse beurs.

        De Standaard,

        met bijwoord ervoor


        • allerminst een hoogvlieger
        • geenszins een hoogvlieger

        In de tweede en derde set had Stompé minder problemen met de Schot (3-2 3-0) en stelde daarmee zijn plek in de tweede ronde veilig. Dan kan hij waarschijnlijk op meer tegenstand rekenen, want Veitch was allerminst een hoogvlieger. Of zoals Raymond van Barneveld zei: "Die man was een drama."

        Sp!ts,

        Als kunstenaar zou ik het allicht nooit ver geschopt hebben Of als sportmens. Desnoods een doorsnee meeloper in de basketballerij, wie weet, maar geenszins een hoogvlieger in het badminton, de honderdmeter of de paardenkoers.

        Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

        met onbepaald voornaamwoord


        • geen hoogvlieger
        • geen hoogvliegers

        Jan was een kind zoals alle andere. Geen hoogvlieger als het om school gaat, maar ook niet het suffertje van de klas. Hij was wat je zegt een gewoon gemiddeld kind.

        http://www.francasa.uwnet.nl/Verhalen%20van%20ouders.html

        Volgens Shaw waren echter de stoutmoedigheid en onbezonnenheid die later het handelsmerk van de paus zouden worden, al in aanleg aanwezig. Op diplomatiek gebied was hij geen hoogvlieger, constateert Shaw, maar hij was doortastend en oprecht, waardoor hij een dreigende strijd met koning Lodewijk XI van Frankrijk in zijn voordeel wist te keren.

        NRC,

        Loekie Bouwmeester was destijds een twintiger die op het tweede plan in de revue meespeelde. Hij werd door zijn moeder pas op de voorgrond geplaatst toen Buziau in juli 1942 uit angst voor de Duitse bezetters niet meer durfde op te treden [...]. Wat er over hem in kranteknipsels uit die jaren is terug te vinden, duidt niet op een doorslaand succes. Hij was wel aardig, maar geen hoogvlieger.

        NRC,

        Vooraf was al bekend van de ploeg uit Barendrecht dat het geen hoogvliegers waren. De ploeg staat op de vierde plaats in de eerste divisie met 24 punten uit 24 wedstrijden. Een nominale middenmotor, die door Byte gemakkelijk opzij gezet moest kunnen worden.

        Meppeler Courant,

        hoogvlieger 4.0

        iets dat zeer veel kwaliteit heeft

        Algemene voorbeelden


        Zijn foto's tonen ondermeer dorpsgezichten, kano's op het Kivumeer, dorpshoofden, vrouwen die haar vlechten en allerlei gebruiksvoorwerpen. Als fotohistorisch document kunnen Lambrechts pretentieloze amateurkiekjes tellen. Fotografisch zijn ze geen hoogvliegers.

        De Standaard,

        De abdij van Averbode is vanuit Gerhagen, zowel door fietser als wandelaar te bereiken. De abdijwandeling voert via de 5 km lange, brede Luikerdreef langsheen het afgebakende recreatieoord 'de Vijvers'. De abdij is een hoogvlieger inzake ééndagstoerisme.

        http://www.vvvtessenderlo.be/index.htm

        Die is maar drieëndertig geworden toen hij overleed aan z'n blaas. Z'n blaas was op. Hij vergiftigde zichzelf, ook al omdat hij slechte nieren had en z'n lever was ook geen hoogvlieger.

        De droogte, Herman Brusselmans,

        Ook stilistisch zal het boek niet meteen als hoogvlieger de literatuurgeschiedenis ingaan.

        De Standaard,

        Natuurlijk is niet elk congres van ESEM een hoogvlieger. Dat is onmogelijk als je het elk jaar in handen geeft van weer nieuwe mensen, op weer een andere lokatie.

        http://www.abake.nl/bakeliet/Kouwenhoven_ESEM_Noorwe.htm

        Kroonenberg, inmiddels dik in de zeventig, is een van de legendarische namen in de Amsterdamse vastgoedwereld. Hij houdt kantoor tegenover het Amsterdamse Hilton Hotel in een pand dat ooit eigendom was de zaktelexenfirma Textlite, een hoogvlieger op de Amsterdamse beurs in de 'wilde' jaren tachtig die in 1991 bankroet ging.

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een commerciële hoogvlieger
        • literaire hoogvliegers

        De nu 54-jarige Van den Ende produceerde in het seizoen 1971-'72 zijn eerste toneelstuk [...]. Zijn jongste succes is Torch Song Trilogy met Antonie Kamerling en Paul de Leeuw in de hoofdrollen. Een paar maanden geleden maakte hij trouwens ook van De Leeuws filmdebuut, Filmpje!, een commerciële hoogvlieger.

        De Standaard,

        Deze serie prentenboeken is samen met de handleiding voor volwassenen een bruikbaar instrument om gevoelens met kinderen te bespreken. De taal is sober en de verhalen zijn geen literaire hoogvliegers, maar bestaan wel uit sobere en zinnige teksten.

        De Standaard,

        • geen echte hoogvlieger

        Het is heel moeilijk om sympathie te voelen voor het hoofdpersonage. Je kan je amper inleven in zijn situatie. Ik heb dus een dubbel gevoel: dit is geen slechte film, maar ook geen echte hoogvlieger.

        http://www.lowagie.com/film/fiche.jsp?film_id=464

        met onbepaald voornaamwoord


        • geen hoogvlieger

        Patti Smith en John Cale trekken Nostalgia op gang met een poëtische evokatie en later leent ook Iggy Pop een paar woorden. De cd is evenwel geen hoogvlieger en dat heeft te maken met de brave rockarrangementen en matige voordracht van Kral.

        De Standaard,

        Het recht op fatsoen werd sober geregisseerd door Jos Verbist en ontstond in samenspraak met de twee actrices. Als theaterproductie is het nog geen hoogvlieger, maar de debuuttekst van Vegter doet zonder meer beloven voor de toekomst.

        De Standaard,