horsmakreel


horsmakreel 1.0

afbeelding

Bron: Kare Kare
( CC BY-SA 3.0 )

zilverkleurige roofvis met relatief grote ogen, twee rugvinnen en een gevorkte staartvin die leeft in de kustwateren van het oostelijke deel van de Noordzee, waaronder Nederland en België, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee; Atlantische horsmakreel
In toepassing op de soort of een exemplaar van de soort en in het meervoud ook in toepassing op een familie van roofvissen uit de orde van baarsachtigen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een horsmakreel…

is een vis; is een dier

  • [Afmeting] wordt gemiddeld 22 tot 30 cm lang, maar kan wel 70 cm lang worden
  • [Kleur] heeft een zilveren kleur
  • [Bouw] is gewerveld
  • [Deel] heeft relatief grote ogen, twee rugvinnen en een gevorkte staartvin
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in zout water, in kustwateren
  • [Woongebied] komt voor in het oostelijke deel van de Noordzee, waaronder Nederland en België, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee
  • [Leeftijd] kan 40 jaar oud worden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is sterk en beweeglijk
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft in scholen
  • [Handelende persoon] wordt op grote schaal gevangen door trawlers
  • [Belang] is van groot belang voor de beroepsvisserij

Wetenschappelijke naam: Trachurus trachurus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Actinopterygii; Straalvinnigen
Orde Perciformes; Baarsachtigen
Familie Carangidae; Horsmakrelen
Geslacht Trachurus
Soort Trachurus trachurus

Algemene voorbeelden


Daar komt plotseling een muur van honderden vissen op ons afgezwommen. De horsmakrelen zwenken op een afstand van drie meter van ons af en beginnen om ons heen te cirkelen. De zilveren vissenlichamen sluiten zich tot een gigantische tunnel, die om ons heen draait! Het zijn er zoveel en ze zwemmen zo dicht opeen, dat ze het licht van de zon tegenhouden en het binnenin de tunnel donker wordt. Ze staren ons met hun grote ogen aan.

http://www.duiken.nl/

De vissersvoorman maakt zich vooral zorgen over de 40 procent afname van het Nederlandse quotum voor horsmakreel. Nederland telt vijftien zeer grote diepvriestrawlers voor deze vissoort, met samen zo'n 500 werknemers. "De moeilijkheid is dat er zo weinig biologisch onderzoek is naar horsmakreel. Het lijkt wel of die soort niet bestaat!"

Reformatorisch Dagblad,

Voor de Nederlandse zeevisser is een horsmakreel niet een soort waar hij voor zal gaan, maar ik zie deze rover graag mijn vlieg pakken, want een gehaakte horseye aan de vliegenhengel staat garant voor de nodige spektakel.

http://www.bassflies.nl/kabbels/kabbels6.htm

Het zit Cor Vrolijk dwars dat er zo ongenuanceerd over de visvangst en het leegvissen van de zeeën geschreven wordt. De kottervissers, die vorige week de havens blokkeerden vanwege de kabeljauwquota, hebben niets te maken met de pelagische visserij, de bedrijfstak waar Vrolijk in zit. 'De visstocks die wij bevissen (haring, makreel, horsmakreel en sardinellen) zijn in goede conditie.'

Het Financieele Dagblad,

De belangrijkste vissoorten die de trawlers vangen zijn haring, makreel, horsmakreel, blauwe wijting en sardinella (= soort haringachtige). Na de vangst wordt de vis achtereenvolgens gekoeld, gesorteerd op vissoort en grootte, ingevroren, verpakt en opgeslagen in de vriesruimen.

http://www.pvis.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


( In het enkelvoud zonder voorafgaand lidwoord is horsmakreel een verzamelnaam.)
  • scholen horsmakreel
  • een school horsmakrelen
  • scholen horsmakrelen

Van Spanje tot voorbij Denemarken zwemmen grote scholen horsmakreel langs de kusten. Maar niemand heeft er van gehoord, geen viswinkel (in Nederland) verkoopt ze. Het is een graterig visje dat zelfs door Alan Davidson, schrijver van het beste visboek ter wereld, North Atlantic Seafood, wordt uitgescholden: 'Horsmakreel is van middelmatige kwaliteit, gegrild nog wel eetbaar, maar niet erg inspirerend.' En toch overbevist.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/493125/1998/11/21/Vliegende-vissen.dhtml,

Boven ons zweven vier manta's door de blauwe koepel en een school zilverglanzende horsmakrelen komt recht op ons af.

http://www.duiken.nl/

Scholen horsmakrelen trekken in de onmiddellijke omgeving van het rif door het open water.

http://www.duiken.nl/

in voorzetselgroep


( In het enkelvoud zonder voorafgaand lidwoord is horsmakreel een verzamelnaam.)
  • op horsmakreel vissen

Trawlers zijn grote schepen, die soms ook veel verder weg vissen, bijvoorbeeld voor de kust van Afrika. Trawlers vissen op haring, makreel en horsmakreel. Kotters zijn kleinere schepen. Ze varen meestal minder ver uit. Ze vissen ook dicht bij de kust. Met kotters wordt gevist op schol, tong, kabeljauw, wijting, schelvis en garnalen.

http://www.minlnv.nl/thema/visserij/brochure/inftvb.pdf,

met adjectief ervoor


  • grote horsmakrelen

Toen hij op een dag met zijn duikpartner heel rustig op de punt van de rotsnaald in zee ging zitten duurde het niet lang tot een school grote horsmakrelen naderde en beiden het zicht benam.

http://www.duiken.nl/

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen