hotelier


hotelier 1.0

iemand die voor zijn beroep een hotel exploiteert; uitbater, exploitant, eigenaar van een hotel; hotelhouder
Zie ook : hôtelier

Semagram


Een hotelier…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] exploiteert een hotel; baat een hotel uit
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

  Algemene voorbeelden


  De hotelier had een diepgewortelde haat tegen stelende gasten. Een gestolen washand was hem al te veel.

  Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

  "Het verlagen van kamerprijzen is niets nieuws, maar vroeger was het incidenteel", zegt P.J. Hafkamp, voorzitter van district Amsterdam van de branche-organisatie Horeca Nederland. "We zitten in een bijzonder diep dal en de hoteliers grijpen aanhoudend en excessief naar het prijswapen."

  NRC,

  De touroperator is voor een hotelier veel belangrijker dan een toevallige rechtstreekse klant.

  http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

  Het Europees voetbalkampioenschap hoopt 250.000 supporters te trekken naar de acht wedstrijdsteden. Dat doet hotelhouders likkebaarden. Volgens David Davies van de Engelse voetbalbond presteren sommige hoteliers het hun prijzen te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen.

  De Standaard,

  Hoteliers zijn het erover eens dat een prijzenslag op den duur slecht is voor de hele branche.

  NRC,

  De gemiddelde kamerprijzen zijn in alle sterrensegmenten in 2002 nog gestegen. Voor 2003 worden sterke dalingen verwacht: volgens de hoteliers zal de bezetting in alle segmenten circa 5% onder het budget uitkomen, terwijl ook de gemiddelde kamerprijzen lager uitvallen.

  http://www.horwath.nl/nederlands/artikel_dec2003.html,

  Per week worden zeven tot elf ziekenhuisbedden bezet door patiënten die eigenlijk naar huis kunnen. De ZVRZ denkt hierbij ook aan kraamvrouwen en mensen die moeten uitrevalideren. Mocht er een Van der Valkhotel met 150 kamers komen, dan overweegt de hotelier tien á vijftien kamers voor deze doelgroep te bestemmen.

  Haagsche Courant,

  De wereld was verdwenen, naar het Varwergebergte viel slechts te raden. Dat gebeurt hier wel meer, zei de hotelier terwijl hij mij het ontbijt bracht. Eigenlijk is het geen mist, maar een wolk, die over het gebergte het dal in zakt.

  Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

  U dient er rekening mee te houden dat de keuken in de meeste landen niet zo goed op de verschillende diëten is ingesteld als we in Nederland gewend zijn. De hotelier kan u voor het bereiden van een speciale maaltijd een vergoeding vragen.

  http://www.alleenstaandenreizen.nl/Reisgids/0-0-vertrek.asp

  Peter E. bestelde de trouwringen, de bruidsjapon en alles wat maar bij een huwelijk komt kijken op rekening. Met allerlei smoesjes wist hij het vertrouwen van de leveranciers te winnen. De schade wordt voorzichtig geschat op zo'n halve ton. Inmiddels hebben tien gedupeerden, waaronder de bruidsfotograaf, de bloemist, de muziekband, de juwelier, de cateraar, de hotelier en het taxibedrijf aangifte gedaan. Zij vrezen dat zij stuk voor stuk naar hun centen kunnen fluiten.

  De Telegraaf,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • de Düsseldorfse hoteliers
  • de gastvrije hotelier
  • gewetenloze hoteliers
  • hardwerkende hoteliers
  • illusoir hotelier
  • plaatselijke hoteliers

  Tijdens de adventperiode bieden de Düsseldorfse hoteliers overnachtingen aan aan speciale prijzen.

  De Standaard,

  Je volgt keurig uitgestippelde wandelroutes en geniet ver in alle rust van flora en fauna. Goed om weten is dat de gastvrije hotelier je 's morgens naar de plaats van vertrek voert.

  http://www.toervl.be/script/common/00.00.html

  Volgens de Engelse voetbalbond maken gewetenloze hoteliers zich klaar om voetbalfans te pluimen die in juni het Europese kampioenschap bezoeken.

  De Standaard,

  Daarmee wil hij maar zeggen dat het bedrag van vijftien miljoen gulden dat zijn bedrijf straks op de koop toe krijgt, niet neerkomt op een overheidssubsidie voor de bouw van een hotel, dat andere hardwerkende hoteliers ter stede wel eens de das om zou kunnen doen.

  NRC,

  Stap ik, uit Nieuwpoort komend, een paar haltes vroeger uit dan mijn gewone bij de Koninginnelaan, dan word ik in de Aartshertogstraat te Mariakerke gaarne verwelkomd door Gaston Duribreux, sedert de oorlog illusoir hotelier, nog altijd romancier.

  Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

  Blijvende aandachtspunten zijn: een klantvriendelijke opvang aan de balie door gekwalificeerd personeel; een vlekkeloze organisatie van weekendarrangementen, dagtrips en rondleidingen door de gidsen van de KLGB (Koninklijke Leuvense Gidsenbond); een ondersteuning van de plaatselijke hoteliers door het systeem van de hotelreservatie…..

  http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • de hotelier in Fleckenberg
  • de hotelier in Heidelberg
  • de hotelier in Jeruzalem
  • de hotelier in Tel Aviv

  Hierop begaf zij zich in conferentie met haar man, met als resultaat dat ik de kamer definitief kreeg; kwamen die Engelsen terug dan moesten ze maar even doorrijden naar Winterberg, daar was, zo meende zij in eensgezindheid met de hotelier in Fleckenberg, altijd wel plaats.

  Een zwervend bestaan, Bob den Uyl,

  En ze gilde, mevrouw Ceccherelli. Zachtjes weliswaar, maar toch. Zo had ik niemand eerder horen gillen. Mevrouw Schatz niet, de hotelier in Heidelberg niet, de politieke vluchteling niet en de mannen die 68 Mathilde 's avonds bezochten evenmin.

  Gstaad 95-98, Marek van der Jagt,

  De badplaats Eilath, in Zuid-Israël, heeft het minst van de vermindering van het toerisme te lijden. Tijdens het recente joodse paasfeest waren de meeste hotels daar volgeboekt. Daarentegen klaagden hoteliers in Jeruzalem en Tel Aviv over "te veel lege kamers voor deze tijd van het jaar".

  De Standaard,

  Voorzetsel: van

  • hotelier van Hotel Amicitia

  In 1996 zijn twee mensen benoemd tot 'vriend van het jaar': de schrijfster, mevrouw Annie Ferwerda-van den Berg, die door het beschikbaar stellen van brieven van Havank aan haar licht heeft doen schijnen op een - tot dat moment - onbekend gedeelte van het leven van Havank, de pré-Schaduw periode, en Havanks vriend en patron, de heer Jan Koops, hotelier van Hotel Amicitia te Leeuwarden, de plek waar Havank graag verbleef, en onder wiens persoonlijke hoede de auteur zich thuis voelde.

  http://www.havank.nl/

  in voorzetselgroep


  • aan de hotelier betalen
  • aan de hotelier voldoen

  Rechtstreeks boeken van je autovakantie. [...]. Je betaalt meestal een voorschot aan de hotelier op het ogenblik van de boeking, maar het saldo hoef je slechts te betalen op het einde van je vakantie (bij je vertrek).

  http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

  Als regel geldt in de hotels een kinderkorting voor kinderen t/m 11 jaar en pas dan indien zij zijn ondergebracht op de kamer van 2 volwassenen. Over het algemeen zijn kinderen t/m 1 jaar gratis. Een kinderbedje moet bij de aanvraag worden opgegeven. Deze en de overige te maken verblijfskosten dient u ter plaatse aan de hotelier te voldoen.

  http://www.skywingstravel.nl/

  • bij de hotelier boeken
  • bij de hotelier melden
  • bij de hotelier melding maken van iets
  • bij de hotelier reserveren

  Rechtstreeks boeken van je autovakantie. [...]. Als je rechtstreeks boekt bij de hotelier, dan ontvangt hij meer geld doordat hij geen commissie moet afstaan aan het reisburo of touroperator.

  http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

  Als de tekortkoming ook dan niet tot tevredenheid is opgelost en aanleiding geeft tot een klacht, dient u deze zo spoedig mogelijk schriftelijk te melden bij de chauffeur/reisleiding/hotelier.

  http://www.skywingstravel.nl/

  Indien u op de bestemming een fout of een onvolkomenheid constateert, dan wordt van u verwacht dat u daarvan meteen melding maakt bij de chauffeur of reisleiding en indien zij niet aanwezig zijn bij de hotelier.

  http://www.skywingstravel.nl/

  Autovakanties is de sector die de touroperators een goede tien jaar geleden ontdekt hebben en sederdien proberen in te palmen. Maar het is en blijft het segment waar het meest rechtstreeks gereserveerd wordt bij de hotelier. Vandaar heb ik een paar artikels geschreven die je hierbij zullen wegwijs maken in jouw beslissing via reisagent of rechtstreeks bij de hotelier... maar zo eenvoudig is het niet.

  http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

  met bezittelijk voornaamwoord


  • jouw hotelier

  Als je niet tevreden bent over de geleverde diensten door jouw hotelier, dan moet je een geschil voor de rechtbank aangaan in het land van de hotelier. Dit is als hopeloos, tijdrovend en geldverslindend te beschouwen. Een hotelier die niet ter goede trouw is kan hiervan profiteren.

  http://www.euroreizen.be/nl/tips/reservaties/reisburo.htm

  met ander, nevengeschikt substantief


  • hotelier, cafébaas
  • hoteliers en restaurateurs
  • hoteliers en restauranthouders
  • hoteliers en VVV

  Even verpozen in Spa dan maar. Van de twaalf stationshotels die het sprankelende kuuroord ooit rijk was, is enkel Hôtel du Chemin de Fer van Monique en echtgenoot Jacques Jacob - hotelier, cafébaas en taxichauffeur - overgebleven.

  De Standaard,

  De Noren zeggen alles in het werk te stellen te verhinderen dat de media net zoveel berichten verspreiden over de bierprijzen als over de sport, zoals in 1982 gebeurde tijdens de wereldkampioenschappen Noordse combinaties. Hoteliers en restaurateurs verwijten de organisatie dat óók zij meedoen in het opdrijven van de prijzen door accommodaties te hebben geboekt ten behoeve van officials, waarbij de prijzen met meer dan honderd procent zijn verhoogd.

  Meppeler Courant,

  Voor de kerstdagen is zelfs sneeuw voorspeld, de natuur geeft een ongewone machtsdemonstratie. Beneden om de hoek, aan de Rijnpromenade van dit toeristenstadje, kreunen de hoteliers en restaurateurs. Hun kerstarrangementen zijn naar de Filistijnen, hun bedrijven op slag onbereikbaar geworden, hun uitzicht is nu een immense bruinige plas water, hier en daar is de kap van een lantaarnpaal of het topje van een knotwilg zichtbaar.

  NRC,

  De koopkracht van Duitse mark, Oostenrijkse shilling, Nederlandse gulden en Zwitserse frank maken maken de Adriatische stranden ineens extra aantrekkelijk. Het grote gevaar is nu dat de hoteliers en restauranthouders een vals gevoel van veiligheid krijgen en de kans grijpen voor prijsstijgingen die de gestegen kosten te boven gaan.

  NRC,

  Hoteliers en VVV onderstrepen ook dat de hoofdstad dit jaar een publiekstrekker als de Floriade of de grote Rembrandt-expositie ontbeert. Zulke gebeurtenissen staan iedere keer garant voor een extra stroom buitenlandse bezoekers.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen