huisbewoner


huisbewoner 1.0

iemand die een huis bewoont; iemand die in een huis woont; ook: dier dat in een huis woont

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huisbewoner…

is een bewoner; is een persoon

 • [Plaats] woont in een huis

  Hoofdsemagram: bewoner


  Algemene voorbeelden


  De ambtenaren van de gezondheidsdienst konden elke woning op ongedierte controleren. Als men hun de toegang weigerde kwamen ze met veel kabaal terug, samen met geüniformeerde politie. Vonden ze muizen, kakkerlakken of luizen, dan kreeg de huisbewoner een boete.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  Je draagt dagelijks de soms zware last van de opgenomen verantwoordelijkheid voor vrouw en kinderen terwijl je zelf nog een groot klein kind bent (of dat zegt je vrouw tenminste), je slaat op tafel om orde op zaken te stellen als het moederlijk gezag het laat afweten, je... Kortom een slecht imago en een erbarmelijke communicatie leveren je niet de status van de sympathiekste huisbewoner op, al meen je daar als trotse mannelijke aardbewoner recht op te hebben.

  http://www.beaware.be/lines/03D62A510E.html

  En dat was dan een slimmigheidje van de dansers: om veel geld los te krijgen dansten ze voor ieder huis in de kleur, die de politieke gezindheid van de huisbewoner weergaf.

  http://users.tijd.com/~tdn00252/tzwnr105.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • (de) andere huisbewoners

  Als u de aardbeving heeft gevoeld, wat waren dan uw eerste gedachten? Voor onderzoek. Br.nr. 100-32684 blad. Ik kreeg zestien brieven binnen, meestal met verhalen van man, vrouw en andere huisbewoners.

  NRC,

  Wat ook van belang is in de leefruimte van de kat, is dat er een mogelijkheid bestaat dat poes zich kan terugtrekken van de andere huisbewoners (mensen, honden, andere katten), met ander woorden: de leefruimte van de kat moet dus minstens twee aparte ruimten behelzen, anders krijgt de kat ook weer stress.

  http://www.vvd-dierenkliniek.be/medische_info/stress_kat.htm

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de resterende huisbewoners

  De arme meisjes die denken dat Olivier rijk is, de arme jongens die denken dat ze Big Brother aan het winnen zijn, de kijker weet wel beter. Zondag krijgen de resterende huisbewoners in BB de waarheid te horen.

  De Morgen,

  met onbepaald voornaamwoord


  • alle huisbewoners

  Elke middag weer boven haar hoofd de nerveuze voetstappen van Marijn's moeder, heen en weer, heen en weer. Daarboven de twee buurmannen. En beneden aan de tuin prinses Korsakoff – zo genoemd door alle huisbewoners – die te veel dronk en de tuin verwaarloosde.

  Over de grens, Chaja Polak,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • huisbewoners en woonwagenbewoners

  Racisme en discriminatie komen in de hele maatschappij voor. Het komt voor tussen jongeren uit verschillende wijken, tussen verschillende groepen allochtonen, tussen huisbewoners en woonwagenbewoners, tussen jongeren en ouderen, tussen jongens en meisjes, tussen gehandicapten en niet-gehandicapten, tussen jongeren van verschillende scholen en tussen jongeren met een verschillend geloof.

  http://members.lycos.nl/astrada/szr/wat.html

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding