huisboktor


huisboktor 1.0

afbeelding

Bron: Siga
( CC BY-SA 3.0 )

vraatzuchtige boktor met een langwerpig lichaam, dunne sprietige poten en korte naar achteren gebogen voelsprieten, die zich vooral in het larvenstadium voedt met dood hout en daardoor vaak grote schade aanricht aan houten dakconstructies e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huisboktor…

is een kever; is een insect; is een dier

  • [Afmeting] is 1 tot 2,5 cm lang
  • [Kleur] is donkerbruin tot zwart
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer vraatzuchtig
  • [Gedrag] voedt zich vooral in het larvenstadium met dood hout, bij voorkeur naaldhoutsoorten als vuren en grenen

Hoofdsemagram: boktor


Wetenschappelijke naam: Hylotrupes bajulus

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Insecta; Insecten
Orde Coleoptera; Kevers
Familie Cerambycidae; Boktorren
Geslacht Hylotrupes
Soort Hylotrupes bajulus

Algemene voorbeelden


De huisboktor is een houtaantastende kever die zich voornamelijk tegoed doet aan het spinthout van naaldbomen.

http://www.ongedierte.nl/,

De meest bij ons voorkomende houtborende insecten zijn de huisboktor (Hylotrupes bajulus), de kleine klopkever (Anobium punctatum), de spinthoutkever (Lyctus spp.) en de grote klopkever (Xestobium rufovillosum). De huisboktor (Hylotrupes bajulus). Alias: capricorn. De huisboktor is de meest destructieve drooghoutboorder welke uitsluitend naaldhout aantast.

http://www.aroo.be/index.htm

De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De larven van deze kever, die meerdere jaren in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de daken. De schade kan soms zodanig zijn, dat de draagkracht van het aangetaste hout aanzienlijk vermindert.

http://www.bedrijfshygiene.nl/

Wanneer men vermoedt dat hout is aangetast door larven van de huisboktor, dient men o.m. op het volgende te letten. 1. Bij warm zonnig weer kan men grotere larven in het hout horen knagen; 2. Na verloop van tijd kan men ovale uitvliegopeningen aantreffen. 3. Als men met bijvoorbeeld een priem, beitel of schroevendraaier in aangetast hout prikt, kan men gemakkelijk de gangen blootleggen, die de larven vlak onder het oppervlak van het hout hebben "uitgeknaagd". De gangen zijn gevuld met "boormeel" (vermalen houtpartikeltjes).

http://www.bedrijfshygiene.nl/

Hout kan men preventief behandelen tegen een aantasting door huisboktor (voor zover niet reeds eitjes of larven in het hout aanwezig zijn) met verf, vernis, beits of lak.

http://www.bedrijfshygiene.nl/

Houtaantastende insekten, de Huisboktorlarve, de Huisboktor. Hoewel we praten over boktorren, parketkevers enz. zijn het niet de kevers (torren) maar de larven hiervan welke de schade in het hout aanrichten!

http://www.conserduc-renofors.nl/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen