huisvrouw


huisvrouw 1.0

doorgaans getrouwde vrouw die als hoofdbezigheid het beredderen van haar huishouden heeft en die niet buitenshuis werkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een huisvrouw…

is een vrouw; is een persoon

 • [Burgerlijke staat] is doorgaans getrouwd
 • [Activiteit of handeling] bereddert het huishouden; zorgt voor de kinderen; houdt het huis schoon; zorgt voor eten voor haar gezin; heeft het huishouden als hoofdtaak; werkt niet buitenshuis

  Algemene voorbeelden


  Zo werd de zorg voor kinderen en huishouden het specialisme van de huisvrouw en betaald werk dat van de mannelijke kostwinner.

  http://www.fss.uu.nl/soc/hg/nsv/md99.txt

  En bekende niet elke huisvrouw dat zij tijdens haar menstruatieperiode liefst geen cake bakte, want dat die gegarandeerd in elkaar zakte?

  Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

  Op een vakantiedag 's morgens thuis blijven was er nooit bij, omdat er gestoft, gesopt of gelucht moest worden en je altijd in de weg liep. 's Morgens geen stof afnemen was voor een huisvrouw minstens zo erg als overspel. Geen roddelpraat sloeg zó in als de verzekering dat het bij haar maar een vieze boel was; onder de bedden wordt niet geveegd!

  Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

  Elke maandag is het wasdag. Dan wassen de huisvrouwen in Nederland de witte was.

  Een zwarte Pool, Karst Woudstra,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een bezorgde huisvrouw
  • een degelijke huisvrouw
  • een deugdzame huisvrouw
  • een dienstbare huisvrouw
  • een eenvoudige huisvrouw
  • een eenzame huisvrouw
  • een fatsoenlijke huisvrouw
  • een fulltime huisvrouw
  • een geëmancipeerde huisvrouw
  • een gelukkige huisvrouw
  • een gewone huisvrouw
  • een goede huisvrouw
  • een handige huisvrouw
  • een middelbare huisvrouw
  • een middleclass huisvrouw
  • een moderne huisvrouw
  • een normale huisvrouw
  • een oordeelkundige huisvrouw
  • een propere huisvrouw
  • een tevreden huisvrouw
  • een traditionele huisvrouw
  • een zuinige huisvrouw
  • de gemiddelde huisvrouw

  'Sef, gij zijt altijd een man van 't goed leven geweest,' zei Jenny. 'Madame,' zei Odiel, 'iemand als Jozef, die maken ze niet meer.' 'Als ik het aan mijn hart zou laten komen hebben, maar jongens toch, dan lag ik al lang in het zand,' zei Vuile Sef. 'Maar ge komt er wat mee tegen, madame,' zei Odiel als een bezorgde huisvrouw.

  Het verdriet van België, Hugo Claus,

  Een brief posten, een fles openmaken en hem iets inschenken, boterhammen smeren, de was ophangen of een jasje ophalen van de stomerij, hij deed het liever zelf dan zijn vriendin om hulp te moeten vragen, ook al had hij het drukker dan Lilly en wist hij dat ze het leuk vond om te spelen dat ze een dienstbare huisvrouw was.

  Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

  De eenzame huisvrouw die de glazenwasser, de loodgieter of de postbesteller het bed in sleurt is het grootste cliché uit de mythologie van de moderne seksualiteit.

  De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

  Een eenvoudige huisvrouw zonder enige politieke voorkeur.

  De droogte, Herman Brusselmans,

  Ria van Eijndhoven is het prototype van de degelijke huisvrouw, Joop Braakhekke van de bourgondische gastronoom.

  NRC,

  De journalisten glunderden, de kamera's flitsten toen een vrouw het podium beklom. "Een gewone huisvrouw', zei de ondervoorzitter. Ze las een petitie voor die werd getekend door dertig huisvrouwen, ze eisten de onmiddellijke sluiting van de bron van Plétrou.

  Berthold 1200, Paul Koeck,

  En nog erger, wat ik me laatst realiseerde toen ik een moeder van twee kleine kinderen prees om haar schone keuken en ze me aankeek alsof ik haar een beetje beledigde: als je een moderne huisvrouw bent mag je niet eens meer trots zijn op je werk.

  Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

  Vaarwel mottenvolk, leve hulzenwolk. Ik ben een normale huisvrouw net als ieder ander en het is niet dat ze mij weer moesten hebben, het is dat het de fabrikant koud laat bij wie z'n rotzooi terechtkomt.

  Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

  Ik ben onopvallend maar een goede huisvrouw nietwaar, ik kook elke dag iets anders en expres nooit op woensdag gehakt.

  Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

  In het script van het dagelijks optreden zijn voor de zich volledig op betaald werk toeleggende, van huishoudelijk werk vrijgestelde mannelijke kostwinner en voor de fulltime huisvrouw geen hoofdrollen meer weggelegd.

  http://www.scp.nl/boeken/studies/studie29/nl/samenvatting.htm,

  Overigens behoeft de gangbare iconografie van de spinster als deugdzame huisvrouw enige nuancering.

  http://cf.uba.uva.nl/goudeneeuw/ archief/2004/colloquium-4mrt2004.rtf,

  Overal werden ruilbeurzen georganiseerd; sommigen plukten schapenwol van het prikkeldraad, en in Den Haag breidde een handige huisvrouw een trui uit de haren van haar chowchow.

  http://www.20eeuwennederland.nl/thema's/kleding%20en%20mode/tussen%20crisis%20en%20welvaart/1061.html

  'Wie verzekerd wil zijn, een zuinige en oordeelkundige huisvrouw te trouwen, moet zijn keuze doen uit de 'jonge dochters' die de vrouwenarbeidsschool bezoeken', aldus het programma.

  Meppeler Courant,

  Natuurlijk had ze gehoopt dat de hel na haar vertrek pas goed zou losbarsten, maar de rebellen druppelden kalmpjes de studio uit, als middelbare huisvrouwen na een Tupperware-party.

  Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  Alex is een religieus aangelegde middle-class huisvrouw die door de twee oudsten met minachting wordt bekekeken, maar bij lange na niet zo aanstootgevend wordt bevonden als de chicana-bastaard Ronnie.

  NRC,

  Cultuur, zelfbeheersing en geloof kunnen alleen bij interruptie gedijen. Het burgerlijk rationalisme heeft dat slecht begrepen. Er moet jaarlijks een festijn zijn van back to basic instincts. Alle geëmancipeerde huisvrouwen voor drie dagen lid van de ongezeggelijke dansmariekes. Pas dan kun je verwachten dat het burgerlijk fatsoen het voor de rest van het jaar uithoudt.

  NRC,

  Propere huisvrouwen verdelen de was in kleine porties om verkleuring van het wasgoed te voorkomen en kunnen niet uit de voeten met alleen een witte en een bonte was.

  Reformatorisch Dagblad,

  Ben Crabbé bracht het gesprek op een paar reclamespotjes, waarin de actrice, als tevreden huisvrouw vermomd, doet alsof ze een grensoverschrijdende en niet in het ziekenfondspakket opgenomen belangstelling voor een bepaald wasmiddel koestert.

  Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

  De traditionele huisvrouw krijgt als eerste kinderen, geëmancipeerde vrouwen stellen het kinderen krijgen het langst uit.

  http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/algemeen/a-152/2001/01/leven_in_stijl.pdf,

  Dat de Hollandse kamerplanten op onze vensterbanken zo welhaast grotesk in bloei staan is te wijten aan het feit dat zij door de gemiddelde Hollandse huisvrouw verzopen worden.

  NRC,

  Eenzaamheid wordt een verre herinnering als ook de meest fatsoenlijke huisvrouw in het holst van de nacht haar huis uit kan om op pad te gaan, niet om de hoer te spelen maar om inkopen te doen voor man en kind, een praatje te maken met de vrouw aan de kassa of met de man die ze bij de blikken dierenvoeder treft.

  Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een vooruitziende huisvrouw

  En zij koopt massa's, deze vooruitziende huisvrouw. Na een tijd wil zij zelfs een tweede wagentje gaan halen, maar dat doe ik in haar plaats.

  Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • huismannen en huisvrouwen
  • huismannen of huisvrouwen
  • huisvrouw en moeder
  • moeder en huisvrouw
  • werkende vrouwen en huisvrouwen

  Verder verschijnt de komende weken een serie interviews met overtuigde huismannen en huisvrouwen.

  de Volkskrant,

  Gezinnen met huismannen of huisvrouwen worden dus fiscaal gediscrimineerd.

  http://www.liberaalappel.org/nieuwsbrieven/ontwerpverkiezingsprogramma.pdf,

  Hier valt de grootste teruggang waar te nemen bij vrouwelijke ouderen (met maar liefst -5 uur), wat in duidelijk contrast staat met werkende vrouwen en huisvrouwen waar de afname slechts, 2 respectievelijk, 4 uur bedroeg.

  http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

  Iemand die bijvoorbeeld vroegtijdig heeft gekozen of heeft moeten kiezen voor een rol als huisvrouw en moeder, het klassieke voorbeeld van 'foreclosure', hoeft die status niet levenslang te behouden.

  http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

  Vrouwen werden vooral gezien en aangesproken als moeder en huisvrouw die hulp behoeven op het terrein van moeder en kindzorg, voeding, hygiëne, praktisch huishouden, opvoeding, verlichting van armoede binnen het gezin, etc.

  http://casnws.scw.vu.nl/publicaties/keuper-ontwik.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen