hulphond


hulphond 1.0

((vooral) in Nederland)

hond die er speciaal op is afgericht om mensen met een handicap binnen en buiten het huis te helpen met de dingen die zij zelf niet kunnen

Semagram


Een hulphond…

is een assistentiehond; is een hond; is een zoogdier

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is er speciaal voor afgericht om mensen met een handicap binnen en buiten het huis te helpen met de dingen die zij zelf niet kunnen

  Hoofdsemagram: hond


  Algemene voorbeelden


  Vol enthousiasme en liefde voor de medemens leidt zij honden op, zodat die hun rolstoelafhankelijke baasje of bazinnetje kunnen helpen. En zo drukt 'Bello' voor je op het lichtknopje, helpt bij aankleden en uitkleden, pakt voorwerpen op of haalt de koelkast voor je leeg. "Een hulphond kan zelfs je wasmachine of je droger voor je laden, leeghalen en bedienen", vertelt Sanne enthousiast.

  De Telegraaf,

  De Stichting Soho heeft de veertigste zogeheten gehandicaptengeleidehond afgeleverd. De golden retriever Esther is geplaatst bij de Castricumse Anneke Bastiaansen. Zij is de eerste gebruiker van een dergelijke hond ten noorden van Amsterdam. De 'hulphond' kan een gehandicapte bijstaan bij zaken die voor een valide de gewoonste zaak van de wereld zijn, maar die een gehandicapte voor grote problemen plaatsen.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010834161:mpeg21:a0239,

  Deze honden worden speciaal opgeleid om gehandicapten de mogelijkheid te geven zelfstandig te leven. Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan de aanschaf van deze hulphonden.

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011001177:mpeg21:a0638,