hulpmoeder


hulpmoeder 1.0

moeder die hulp biedt op een school, door de ondersteuning van leerlingen bij het verwerven van vaardigheden zoals lezen of bij de organisatie en begeleiding van activiteiten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hulpmoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

 • [Plaats] werkt op een school
 • [Activiteit of handeling] helpt bij het verwerven van vaardigheden zoals lezen of bij de organisatie en begeleiding van activiteiten
 • [Belanghebbende of begunstigde] helpt jonge leerlingen

  Algemene voorbeelden


  Omdat het maandag Valentijnsdag was hebben 55 hulpmoeders en één hulpvader [...] een bloemenhulde gekregen. Het afgelopen jaar bood het gezelschap wekelijks hulp bij de lessen in de openbare basisschool [...] in Ruinen.

  Meppeler Courant,

  Als een leerling een Cito E-score heeft voor een bepaald onderdeel krijgt hij eerst een handelingsplan. Wanneer hij na drie keer een handelingsplan te hebben gehad nog steeds een E-score heeft, krijgt hij extra hulp van een hulpmoeder. De hulpmoeder legt de stof misschien anders uit waardoor het kind het misschien wel begrijpt, denkt de leerkracht. De hulpmoeder heeft ook meer tijd beschikbaar om met het kind te oefenen dan de leerkracht.

  http://essay.utwente.nl/58465/1/scriptie_J_Bulder.pdf,

  Hulpmoeder/vader. Iedere ochtend is er naast de vaste leidster een hulpouder aanwezig. Dit is onder meer voor de veiligheid van de kinderen. Voor wat betreft de gang van zaken op de peuterspeelzaal ligt de verantwoordelijkheid te allen tijde bij de leidsters, zo ook de beslissingen. Wij rekenen erop dat u als hulpouder meedraait, of anders zelf tijdig voor een goede vervanging zorg draagt. Op het bord in de hal van de speelzaal hangt een lijst, die door de leidsters wordt opgesteld. Daarop ziet u wanneer het uw beurt is om te "helpen". Mocht u die dag verhinderd zijn, laat het dan zo vroeg mogelijk weten, dan kan er in overleg worden geruild.

  http://www.dekoekenbieren.nl/HumpieDumpie/14/48/Algemeen/Hulpmoeder__vader

  De kinderen worden afgezet bij de ingang van het theater. Hier zullen de hulpmoeders klaarstaan om de kinderen op te vangen en ze naar de juiste kleedkamer te brengen.

  www.balletschoolhelenwilson.nl/.../informatieboekje%20voorstelling%2009.doc,