hulpraket


hulpraket 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

raket die aan de hoofdraket is bevestigd en die als aanvullende stuwmotor wordt ingezet, bijvoorbeeld bij de start, en na de lancering meestal wordt afgeworpen; hulpmotor van een raket; booster

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hulpraket…

is een motor; is een voorwerp

  • [Functie] dient om aanvullende stuwkracht te leveren
  • [Tijd] wordt ingezet tijdens de lancering
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werkt op vaste brandstof; kan meestal losgekoppeld worden om na de lancering te worden afgeworpen
  • [Betrokkene] is bevestigd aan een hoofdraket

Algemene voorbeelden


De Ariane-5 bestaat uit een centrale, cryogene trap, die wordt geflankeerd door twee zeer krachtige boosters of hulpraketten. De centrale trap is 30 meter hoog, ruim vijf meter in diameter en heeft één motor die op vloeibare brandstoffen werkt. Hij moet tien minuten lang een stuwkracht van 112 ton leveren. In die tijd wordt 27 ton vloeibare waterstof en 132 ton vloeibare zuurstof verstookt. De twee hulpraketten zijn 30 meter hoog, drie meter in diameter en verstoken in 130 seconden elk 237 ton vaste brandstof.

NRC,

Vaste brandstof wordt meestal gebruikt voor hulpraketten (boosters) die aan de zijkant van de - op vloeibare ergolen werkende - hoofdraket worden bevestigd.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

Aan de zijkanten van deze "Cryogenic Main Stage" hangen twee grote hulpraketten of "boosters" vast. Die werken op poederbrandstof, zoals de hulpraketten van de Amerikaanse ruimtependel. De boosters worden 140 seconden na de lancering afgeworpen, op een hoogte van 64 kilometer.

De Standaard,

Op de ochtend van de lancering van Challenger hadden ingenieurs van Morton Thiokol, het bedrijf dat de hulpraketten bouwt, gewaarschuwd dat de kou gevaarlijk was voor de boosters.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen