hut


hut 1.0

afbeelding

Bron: Jayaprakash
( CC BY-SA 3.0 )

primitief of armoedig bouwwerk van geringe omvang, als verblijf voor mensen gebouwd, vaak met leem, stenen, plaggen, bladertakken, riet, ijs, sneeuw of andere uit de natuur beschikbare materialen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hut…

is een bouwwerk

 • [Afmeting] is kleiner dan een huis
 • [Materiaal] is vaak opgetrokken uit natuurlijke bouwmaterialen als leem, stenen, plaggen, bladertakken, riet, stro, ijs, sneeuw enz.
 • [Functie] biedt onderdak aan mensen
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is primitief van constructie en inrichting en al dan niet voorzien van een haardplek en opening voor lichtinval
 • [Gebruiker] is als behuizing nog in gebruik bij primitieve natuurvolkeren of, zoals in ontwikkelingslanden of ook in de 19de eeuw hier te lande, bij een geheel onvermogende bevolkingslaag, vaak in agrarisch gebied

Algemene voorbeelden


De ongeveer 18.000 inwoners van de Tofinou bouwen hun hutten op teakpalen en bedekken de daken met een dikke laag bladeren.

http://www.untamedwildlife.com/GanaTogoBenin.html

We staan temidden van de bloemenpracht tussen zijn twee uit leem, riet en boomstammen opgetrokken hutten.

NRC,

De maaltijd werd geserveerd in zijn Soekka, een met takken bedekte hut die de joden bouwen voor het Tabernakelfeest, waarmee de bijbelse exodus uit Egypte wordt herdacht.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • lemen hut
 • rieten hut

Steeds meer gezinnen in de regio maken de stap van een bedompte lemen hut, waar privacy volstrekt ontbreekt, naar een ruime bakstenen woning met aparte slaapvertrekken. Maar daarbij houdt het huizenproject niet op: tegelijk met de hulp op huisvestingsgebied, krijgen de kinderen scholing.

http://www.rkk.nl/soeterbeeckinafrika/weblogs/detail_objectID710528.html,

Ze woont in een rieten hut, die nog kleiner is dan de boomhutten die wij vroeger voor de lol bouwden. Twee van haar kinderen wonen permanent bij andere mensen een heel eind verderop, simpelweg omdat Tansé ze niet kan onderhouden.

http://www.edukans.nl/scholenacties/going-global/reisverslagen/ethiopie2011-groep2/dag-6/

 • armzalige hut
 • bouwvallige hut
 • gammele hut
 • onooglijke hut
 • schamele hut

Telkens opnieuw moeten we door diepe plassen waden of rijden we in het zand vast [...]. Als we te voet verder moeten, duwt Bart de tandem. Hij loopt snel alsof we haast hebben [...]. Het zweet gutst van zijn lijf - malariazweet of hittezweet, ik zou het niet weten. Armzalige hutten langs de weg, dikwijls overstroomd ook.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Ze hebben eindelijk hun oude, gammele hut gebouwd van leem en stro zonder stromend water of badkamer kunnen verlaten. Sinds een aantal weken wonen ze in een huis gemaakt van bakstenen met een goede vloer en dak dat hen beschermt tegen storm en regen.

http://www.sailingdulac.com/dutch/Grazie_.php?iExpand2=66

De straatarme, maar hardwerkende ouders hebben hun schamele hut zelf gebouwd van gevlochten takken en klei.

http://www.gemeentesion.nl/op-de-hoogte/nieuws/8-nieuwsbrief-brazilie

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • gevlochten hut

Bij de Finnen is de 'kota' de naam voor de oorspronkelijke, echte Finse woning, een ronde, gevlochten hut, waarin men nog woonde toen de Germanen al hun grote, rechthoekige huizen bouwden.

http://hans.is-s.info/genweb/familieblad/WAT%20BETEKENT%20ONZE%20FAMILIENAAM%20DEEL%20IV.htm,

als object bij een werkwoord


 • een hut, hutten bouwen

Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen ook dit jaar weer hutten bouwen, spelletjes doen en knutselen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


hut 1.1

afbeelding

Bron: themountainrabbit
( CC BY-NC 2.0 )

gebouw van beperkte omvang en vaak van hout, dat eenvoudig is ingericht als woning, veelal voor een tijdelijk verblijf zoals in vakanties, of als schuilplaats in een afgelegen natuurgebied

Algemene voorbeelden


Voordat u op pad gaat voor de aanschaf van een rugzak kunt u een paar zaken op een rijtje zetten [...]. Gaat u de rugzak gebruiken voor dagtochten, meerdaagse trektochten, klimtochten, overnacht u in een hut of moet de eigen tent mee?

http://www.janssen.nl/catalogus/catalogus.htm

De waard beheert de hut en zorgt voor de maaltijden. Kleine hutten, met name in Scandinavië, hebben geen huttenwaard. Daar moeten trekkers voor zichzelf zorgen. Meestal zijn ook hier wel een fornuis, brandstof en keukengerei aanwezig.

http://www.tweevoeter.nl/bergwandelen/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • houten hut

Er werden op het plateau meer tijgers gevangen dan op enige andere plek op het eiland. Rauwe kerels waren het, die 's winters, als de vacht van de dieren op z'n dikst was, naar boven gingen en daar maanden – maanden – achtereen in karige houten hutten kampeerden.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

's Avonds bereidt de gids een eenvoudig diner. Daarna is het wachten in de uitkijkpost op de wilde dieren die daar in het donker komen drinken. Overnachting in een eenvoudige houten hut. De volgende dag wandel je weer terug naar Kuala Trengga, vanwaar je per boot weer teruggebracht wordt naar het resort.

http://www.outsight.nl/bestemming/maleisie/informatie/350.aspx,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


hut 2.0

afbeelding

Bron: Flamenc
( CC BY-SA 3.0 )

afbeelding

Bron: Hervé Cozanet
( CC BY-SA 3.0 )

apart, klein vertrek aan boord van een schip; specifieker ook: kleine, persoonlijke verblijfplaats voor hogere bemanningsleden en passagiers op een schip

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hut…

is een vertrek; is een ruimte

 • [Omvang concreet] is beperkt van omvang
 • [Geheel] maakt deel uit van een groot vaartuig of schip
 • [Doel of bestemming] dient om bv. de radio-installatie of de stuurinrichting in onder te brengen of als verblijfplaats voor hogere bemanningsleden en passagiers
 • [Plaats] bevindt zich meestal op de bovendekken
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is, indien ingericht als slaapgelegenheid, vaak voorzien van sanitair en enige zitruimte

Algemene voorbeelden


Mijn hut lag op het opperdek, maar de ganse dag, tot we aanlegden in een houtdorp bij het vallen van de avond, bracht ik door op het stuurdek, voor de hut van de blanke kapitein.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Newcastle is vanuit de Benelux de meest noordelijk gelegen ferryhaven in Noord-Engeland [...]. Aan boord vindt de passagier diverse restaurants [...]. Er is akkommodatie in drie kategorieën: standaard-klasse (slaapstoelen of hutten zonder faciliteiten), ster-klasse (hutten met wastafel, douche/toilet) en commodore-klasse (luxe hutten met wastafel, douche/toilet, zithoek, koelkast en extra service).

De Standaard,

Alle hutten zijn gelegen op de bovendekken (boven het autodek). De hutten aan boord zijn verdeeld in binnenhutten, genaamd moonclass, en buitenhutten (sunclass). In de buitenhutten heeft u een raam met uitzicht op zee.

http://www.zomeravontuur.be/vl/04poolcirkelreis_15_daagse_autorondreis/Accommodatie/01Superfast/default.asp?trip=04poolcirkelreis_15_daagse_autorondreis=vl

De marconist had een eigen hut met een hele batterij aan manshoge zenders en ontvangers. Telefoons en morsesleutels waren zijn handgereedschap. Vele koperdraden leidden naar porseleinen isolatoren, naar een woud van draadantennes en sprieten boven op de brugopbouw.

http://bakker.web-log.nl/bakker/historie/index.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


hut 3.0

afbeelding

( Publiek domein )

(meteorologie; wetenschap; (vooral) in België)

kastje voor thermometers en meteorologische meetinstrumenten, dat vrij de doorstroming van lucht en wind toestaat maar afschermt voor zon en neerslag die de meetgegevens beïnvloeden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hut…

is een constructie

 • [Afmeting] heeft de afmeting van een kleine kast
 • [Kleur] is wit geschilderd tegen de absorptie van warmte
 • [Constructie] heeft wanden in de vorm van open jaloezieën die afschermen voor de invloed van de zon en neerslag
 • [Functie] dient om thermometers en andere meteorologische meetinstrumenten in op te stellen zonder invloed van zon en neerslag
 • [Positie] bevindt zich volgens internationale afspraak op een hoogte van anderhalve meter

Algemene voorbeelden


Het temperatuurgemiddelde van de laatste dekade van december 1996 bedroeg te Ukkel –4.3 °C (in open hut) en dat van de eerste dekade van januari 1997 bedroeg –7.1 °C.

http://www.meteo.be/nederlands/pages/Klimatologisch/win9697.htm,