hybridevoertuig


hybridevoertuig 1.0

(transport, verkeer en reizen)

vervoermiddel op wielen met een brandstofmotor (een dieselmotor of een benzinemotor) en een elektrische motor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hybridevoertuig…

is een motorvoertuig; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Deel] heeft een brandstofmotor (een dieselmotor of een benzinemotor) en een elektrische motor met een accu; heeft twee of meer wielen
  • [Onderscheid of tegenstelling] is milieuvriendelijker dan een brandstofvoertuig, maar minder milieuvriendelijk dan een volledig elektrisch voertuig
  • [Verscheidenheid] is meestal een auto, maar kan bv. ook een vrachtwagen of motorfiets zijn

    Algemene voorbeelden


    De onderzoekers van VITO in Mol laten de oren niet hangen. Nu blijkt dat frituurolie en koolzaadolie in België niet commercialiseerbaar zijn, stellen de ingenieurs hun hoop op hybridevoertuigen. "Een combinatie van een diesel- of benzinemotor met een batterij", legt Dirk De Keukeleere in de VITO-garage uit. "Bij het afremmen slaat de batterij de energie op die normaal bij zulke manoeuvres verloren gaat. En bij het afremmen wordt de benzinemotor minder belast. Op die manier ontstaat een lager verbruik. Men praat over winsten van 10 tot 20%. Toyota brengt dit najaar een hybridevoertuig op de markt."

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een echt hybridevoertuig
    • een oplaadbaar hybridevoertuig

    In tegenstelling tot de Audi 100, die eigenlijk een bimode auto is, is de Golf een echt hybride-voertuig. Een ingebouwde automatische regeling zorgt voor de aansturing van de verbrandings- en elektromotor. Als de bestuurder via het gaspedaal te kennen geeft dat hij een groot vermogen wil, dan werkt de aandrijving van de verbrandingsmotor. Als hij minder vermogen wenst, wordt automatisch de elektromotor bij- of ingeschakeld. Door de combinatie van de voordelen van de twee motoren loopt het verbruik van de gebruikte dieselmotor terug van 6,3 naar 2,4 liter per honderd kilometer.

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=hybridevoertuig&coll=ddd&identifier=ddd%3A010623921%3Ampeg21%3Aa0167&resultsidentifier=ddd%3A010623921%3Ampeg21%3Aa0167,

    Indien een [...] oplaadbaar hybridevoertuig uitgerust is met een elektrische batterij die een energiecapaciteit heeft van minder dan 0,5 kWh per 100 kilogram van het wagengewicht of een uitstoot heeft van meer dan 50 gram CO2 per kilometer, is de in aanmerking te nemen uitstoot van het betrokken voertuig gelijk aan deze van het overeenstemmende voertuig dat voorzien is van een motor die uitsluitend gebruik maakt van dezelfde brandstof.

    http://www.renta.be/sites/www.renta.be/files/Wet-loi%20art%205-11.pdf,

    met telwoord ervoor


    • het eerste hybridevoertuig
    • een half miljoen hybridevoertuigen

    De Volvo-concepttruck is het eerste hybridevoertuig van Volvo Trucks voor internationaal transport. [...]. De hybride aandrijflijn werkt met het terugwinnen van energie op afdalingen die steiler zijn dan één procent, of wanneer er wordt geremd. De herwonnen energie wordt opgeslagen in de accu's van het voertuig en benut voor elektrische aandrijving op vlakke wegen of wegen met een geringe hellingshoek.

    https://www.valuechain.be/nl/nieuws/detail/5470/eerste-hybridevoertuig-van-volvo-trucks-voor-internationaal-transport,

    Wereldwijd rijden al meer dan een half miljoen hybridevoertuigen van Toyota rond. Sinds de invoering van de Prius in 1997 is de verkoop exponentieel toegenomen.

    https://www.autokopen.nl/autonieuws/2005/november/7447-toyota-verkoopt-half-miljoenste-hybridevoertuig,