hyperacusis


hyperacusis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

vorm van geluidsintolerantie waarbij normale externe geluiden als te luid en daardoor als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren; overgevoeligheid voor geluid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hyperacusis…

is een aandoening

  • [Oorzaak] heeft vele mogelijke oorzaken, zoals gehoorverlies, chronische oorontsteking, auto-immuunziekten of stress
  • [Plaats] kan een aandoening zijn van een van beide oren of van allebei de oren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan alleen behandeld worden met gedragstherapie en geluidstherapie; kan gepaard gaan met pijnklachten, duizelingen, misselijkheid, schrikreacties en sterke negatieve emoties; komt vaak samen met tinnitus (oorsuizen) en/of fonofobie voor; kan leiden tot misofonie
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is een gevolg van de verstoring van de normale geluidswaarneming
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft in tegenstelling tot tinnitus (oorsuizen) betrekking op externe geluiden; moet niet verward worden met misofonie, omdat het daarbij gaat om een afkeer van specifieke geluiden; moet niet verward worden met fonofobie, omdat daarbij angst ook een rol speelt en geluiden daarbij niet als luider worden ervaren dan ze in feite klinken

Algemene voorbeelden


Hyperacusis is overgevoeligheid voor externe geluiden. Het is, net als tinnitus, geen ziekte maar een symptoom, een gevolg van verstoring van de normale geluidswaarneming. Hyperacusis kan voorkomen in combinatie met tinnitus. [...]. Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen.

https://www.erasmusmc.nl/kno/patientenzorg/tinnitusteam/4995645/

Hyperacusis kan soms verward worden met fonofobie en recruitment. Fonofobie is een angst voor bepaalde geluiden, deze angst is niet afhankelijk van de intensiteit van geluid. Mensen met fonofobie zullen de geluiden, waar ze angstig voor zijn, willen vermijden. Het verschil met hyperacusis is dat er bij hyperacusis geen sprake van angst is voor specifieke geluiden, er is een intolerantie voor geluiden vanaf een bepaald geluidsniveau (dit niveau is vaak verschillend).

https://www.rug.nl/research/portal/files/14620353/Hyperacusispdf.pdf,

Hyperacusis is een medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden. Dit kan bijvoorbeeld het gekraak van een krant zijn of het geluid van de afzuigkap. Iemand met hyperacusis vindt deze geluiden zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk. Vaak zijn het hoge harde geluiden die als onaangenaam en pijnlijk worden ervaren, zoals serviesgekletter, het afgaan van een alarm of het geschreeuw van kinderen. Hyperacusis wordt ook wel omschreven als de teloorgang van het normale (dynamisch) bereik van het oor zoals dat bij normaalhorenden aanwezig is.

https://www.hoorzaken.nl/gehoorproblemen/hyperacusis/

Hyperacusis is Grieks voor 'ik hoor teveel'. Mensen die deze aandoening hebben, zijn overgevoelig voor geluid. Men ervaart 'gewone' geluiden als onaangenaam hard, soms zelfs pijnlijk. Ongeveer 3% van de Nederlandse bevolking heeft last van hyperacusis, al dan niet samengaand met tinnitus.

https://www.doof.nl/hoorbibliotheek/hoorproblemen/hyperacusis/

Hyperacusis: een sterk verhoogde gevoeligheid van de oren voor (scherpe) geluiden, die hinderlijk hard klinken doordat de pijngrens voor hard geluid aanzienlijk lager ligt. In een gezond oor ligt die grens tussen de 130 en 140 decibel, maar bij mensen met hyperacusis kan dat teruglopen tot 80 à 90 decibel. Daardoor klinken geluiden die een gezond persoon 'normaal' vindt voor een hyperacusis-patiënt pijnlijk hard. Onder orkestmusici heeft meer dan een kwart van de spelers van hobo, fagot, fluit en klarinet last van deze aandoening.

http://orkestengehoor.nl/gehoorschade/hoe_werkt_het_gehoor/

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • mensen met hyperacusis

De oren van mensen met hyperacusis hebben een beperking in hun zogenaamd 'dynamisch bereik'. Het dynamisch bereik is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Snelle veranderingen in geluid kunnen door mensen die overgevoelig zijn voor geluid moeilijk worden verwerkt, waardoor de geluiden niet worden gedempt en pijnlijk luid, vervormd of scherp binnenkomen.

https://www.stichtinghoormij.nl/nl-nl/hyperacusis/wat-is-hyperacusis

Voor iedere goedhorende kunnen bepaalde geluiden al hinderlijk zijn, bijvoorbeeld het geluid van een vrachtauto die met gierende remmen tot stilstand komt, een opgevoerde brommer, een zaagmachine, een deur die hard wordt dichtgeknald. Mensen met hyperacusis ervaren nóg veel meer geluiden als te sterk en onaangenaam omdat hun tolerantie voor geluid schrikbarend is afgenomen. Voor deze mensen zijn heel gewone geluiden vaak niet te verdragen. Denk maar aan een lopende kraan, het straatlawaai, een wc die doorgetrokken wordt, het gerammel van de afwas, schreeuwende kinderen, het muziekje in de wachtkamer van de dokter enz. Bij sommige mensen doet dit soort geluiden zelfs pijn aan de oren.

http://www.ahosa.be/informatie.php?DOC_INST=43

met substantief ervoor


( ironisch)
  • de 'diagnose' hyperacusis

Hyperacusis zou een ziekte zijn. Je zult niet de eerste zijn die door een arts de 'diagnose' hyperacusis heeft gekregen, en dat terwijl die diagnose niet eens bestaat. Om precies te zijn is hyperacusis namelijk slechts een symptoom dat een gevolg is van een onderliggende aandoening. Voorbeeld: Ga je met hoofdpijn naar de arts, dan wil je niet dat hij met de diagnose 'hoofdpijn' komt.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/8600-hyperacusis-een-auditieve-nachtmerrie.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • de hyperacusis of de depressie

Wat was er eerder, de hyperacusis of de depressie? Een logische gedachte is dat hyperacusis depressie in de hand werkt, en dit is ook bewezen.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/8600-hyperacusis-een-auditieve-nachtmerrie.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen