hypnotherapeut


hypnotherapeut 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie)

iemand die zich voor zijn beroep of uit liefhebberij bezighoudt met het behandelen van lichamelijke of geestelijke klachten door middel van hypnose of trance

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hypnotherapeut…

is een persoon

  • [Groep] is vaak ingeschreven bij de Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten (NBVH)
  • [Organisatie of instelling] werkt vaak als zelfstandige
  • [Functie] richt zich op het behandelen van lichamelijke of geestelijke problemen of het verbeteren van prestaties, bv. sportprestaties, of concentratie door middel van een verbale therapie van hypnose of trance om ervoor te zorgen dat de cliënt geconcentreerde aandacht krijgt voor zijn problemen en op die manier meer inzicht in en controle over onbewuste reacties krijgt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt vaak een alternatief geneesheer genoemd
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft vaak een gerichte beroepsopleiding gevolgd, vaak een hbo-opleiding, maar het kan ook een opleiding of uitgebreide cursus op een lager niveau zijn en is soms ook universitair geschoold, bv. psycholoog
  • [Activiteit of handeling] houdt een gesprek met de cliënt; brengt zijn problemen, bv. angst, verslaving, slaapproblemen of maag- en darmstoornissen, in kaart; formuleert aan de hand van de hulpvraag een therapeutisch behandelplan en een doelstelling en start de therapie, bv. reïncarnatietherapie of regressietherapie, waarin hypnotische trance gebruikt wordt om de gestelde doelen te bereiken

Algemene voorbeelden


We kunnen de term hypnose gebruiken, om een interactie tussen 2 personen aan te duiden, waarbij één van hen, de hypnotherapeut, door verbale communicatie, de andere ertoe aanzet, om de aandacht van de onmiddellijke realiteiten, of zorgen af te leiden, en naar binnen te richten, naar eigen gedachten, gevoelens, en imaginaties, en beelden.

http://www.vhyp.be/Pages/introductie.html

Indien er wordt gesproken c.q. geschreven over technieken zoals: regressie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, RET, etc. dan zal de hypnotherapeut benadrukken dat deze technieken gereedschappen zijn bij de toepassing van hypnotherapie.

http://www.hypnotherapie.com/index.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een gediplomeerd hypnotherapeut

Het Nederlands Gilde Van Hypnotherapeuten (NGVH) is een beroepsorganisatie voor gedegen opgeleide, gediplomeerde hypnotherapeuten van HBO- en Academisch niveau.

http://www.ngvh.nl/default.htm

  • een gekwalificeerd hypnotherapeut

Er zijn inmiddels voldoende goed gekwalificeerde hypnotherapeuten, zodat u altijd bij u in de buurt terecht kunt voor een effectieve hypnotherapie.

http://www.ngvh.nl/default.htm

in voorzetselgroep


  • een beroepscode voor hypnotherapeuten
  • een beroepsorganisatie voor hypnotherapeuten

De Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten (NBVH) is de beroepsorganisatie voor hypnotherapeuten.

http://www.hypnotherapie.com/index.html

De Hypnotherapeut is te allen tijde gehouden aan wettelijke bepalingen gesteld door de Nederlandse en Europese wetgevers, daar waar de wet niet in voorziet zal de hypnotherapeut gehouden zijn te handelen overeenkomstig de bepalingen in de beroepscode voor hypnotherapeuten.

http://www.hypnotherapie.com/index.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


hypnotherapeut 1.1

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie)

beroep van hypnotherapeut

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hypnotherapeut…

is een beroep

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geen erkend beroep en heeft geen erkende titel

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • een opleiding tot hypnotherapeut
    • opleiden tot hypnotherapeut

    Kees Venselaar (1953) studeerde klinische psychologie in Utrecht na het afronden van een technische studie. Werd vervolgens opgeleid tot hypnotherapeut en NLP-master.

    http://www.keesvenselaar.nl/psychologiepraktijk.html