ietsisme 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Ietsisme…
is een geloof; is een overtuiging
- [Onstoffelijke inhoud] betreft een geloof of een verzameling opvattingen waarbij mensen aannemen dat er is 'iets' is tussen hemel en aarde, zonder dat zij daarbij een bepaald geloof aanhangen; betreft een geloof in een metafysische kracht
Algemene voorbeelden
Tegenover 'niksisme' staat 'ietsisme': het geloof dat er (wél) iets hogers is. Dat woord bestaat waarschijnlijk sinds 1997. Op 31 december 1999 stond er een mooie omschrijving van in de Volkskrant: "Het moderne geloof in Nederland is het ietsisme, dat kortweg kan worden samengevat als het idee dat het toch sneu zou zijn als er helemaal niets was. Het is een beetje een ratjetoe van wensen die de vader van de gedachte zijn, aangemaakt met cultureel relativisme dat voorschrijft dat het geloof van andersdenkenden óók geaccepteerd moet worden."
De weg langs verschillende evolutionaire stadia loopt van de orthodoxie via het ietsisme naar het relativisme: het niet meer absoluut stellen van de eigen waarheid.
Dat past prima in het dominante geloof van de huidige generatie: het ietsisme. Heb dat woord in 1997 gelanceerd om de geloofsovertuiging van ons land te beschrijven. Het is het idee dat je al die bijbelse verhalen niet letterlijk hoeft te nemen, maar dat het ook wel weer heel erg kaal zou zijn als er nu helemaal niets is. Dat zouden mensen een naar idee vinden, en dus laten ze de wens de vader van de gedachte zijn, en geloven ze maar dat er misschien toch wel iets is.
Woordfamilie
Als deel van een afleiding
Etymologie
Bedenker | Is mogelijk bedacht door politicus en wetenschapper Ronald Plasterk. |
---|