ing.


ing. 1.0

((vooral) in Nederland)

titel van iemand die een opleiding heeft gevolgd aan een polytechnische of industriële hogeschool; titel van een ingenieur die afgestudeerd is aan een hogeschool; ook: persoon met die titel; ingenieur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ing.…

is een persoon; is een titel

  • [Plaats van herkomst] is een Nederlandse titel
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft betrekking op scholing in bv. bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, landbouwkunde, natuurkunde, toegepaste economische wetenschappen
  • [Gevolg of resultaat] wordt verkregen na afronding van een opleiding aan een polytechnische of industriële hogeschool
  • [Legitimiteit] mocht tot 1972 alleen na het afleggen van een aanvullend examen achter de naam gebruikt worden (register-ingenieur), maar mag nu na het afronden van de hogeschool altijd gebruikt worden en wordt voor de naam geplaatst
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het gebruik in België (zie betekenis 2.0) en verschilt van het Nederlandse ir., omdat het daarbij om een ingenieursopleiding aan een universiteit gaat

Algemene voorbeelden


Er is erg veel vraag naar technische hbo'ers, met name WB'ers [...]. De studie Werktuigbouwkunde is een afwisselende studie die alles te maken heeft met ontwerpen, ontwikkelen en produceren. En Werktuigbouwkunde kom je overal tegen. Zo kun je als afgestudeerd ingenieur (ing.) volop aan de slag in een ingenieursbureau, een technisch adviesbureau of een onderzoeksinstelling.

http://www.hsdrenthe.nl/werktuigbouw/main.html

De Ingenieur was oorspronkelijk het blad van het KIvI, de vereniging van ingenieurs, althans de universitaire met ir. als titel. Later kregen ook leden van die andere ingenieursvereniging, Niria (die van de ing.'s) het blad met een oplage van ruim veertigduizend toegestuurd.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

Als je bent afgestudeerd aan de universiteit wordt de titel master gegeven. Wie klaar is met een hbo-opleiding mag zichzelf bachelor noemen. Het blijft overigens mogelijk om de Nederlandse titels drs. (doctorandus), bc. (baccalaureus) en ing. (ingenieur) te gebruiken maar gezien de internationalisering is het de vraag of dit zinvol is.

http://krant.telegraaf.nl/krant/enverder/hbo/teksten/hbo.bachelor.html

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • afgekort tot ing.

Degene die met goed gevolg het afsluitend examen dat verbonden is aan een hbo-opleiding met een studielast van ten minste 168 studiepunten heeft afgelegd, heeft het recht de titel van ingenieur te voeren, afgekort tot ing., als het gaat om een opleiding op het gebied van techniek en informatica; de titel baccalaureus, afgekort als bc., als het gaat om andere hbo-opleidingen.

http://www.hhs.nl/studenten/statuut/statuut.html

met substantief ervoor


  • gerechtigd tot het voeren van de titel ingenieur (ing.)

Degene die gerechtigd is tot het voeren van de titel ingenieur (ing.) of baccalaureus (bc), is ook gerechtigd in plaats daarvan de titel Bachelor te voeren.

http://www.hhs.nl/studenten/statuut/statuut.html

Analisten met een HLO-opleiding zijn gerechtigd tot het voeren van de titel ingenieur (ing.).

http://biologisch-medisch.laboratorium.nl/biomed/klinischechemie/?open=frames

  • burgemeester ir. B.J. J.
  • directeur ir. C.G.A. J.
  • luitenant-kolonel ing. J.D.
  • majoor ing. R.R.A. le R.
  • milieuambtenaar ing. A. M.
  • projectleider ing. H.J. U.
  • voorzitter ir. J. N.

De Harlingse burgemeester ing. B.J. Jansema heeft zich persoonlijk verbonden met de zoutfabriek, die zeker 150 mensen in zijn gemeente aan werk moet helpen.

NRC,

Landré Glinderman verwacht voor het lopende boekjaar een "aanzienlijke verbetering van de winst", zei directeur ing. C.G.A. Janssen vanmorgen in een toelichting.

NRC,

Luitenant-kolonel ing. J. Draaijer, hoofd van DGWT in Deventer, en zijn collega overste B. van de Molen, hoofd in Assen, presenteerden gistermiddag op het Stadskantoor de plannen van Defensie.

Meppeler Courant,

Op Blankenstein sloegen burgemeester F. Tjaberings, ing. J.B. Mulders van de Directie Overijssel van de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen in Deventer en zijn collega majoor ing. R.R.A. le Rutte van de Directie Noord-Nederland uit Assen de eerste paal van het nieuwe kantoor.

Meppeler Courant,

Toch, zegt milieuambtenaar ing. A. Matze van Vlissingen: "Alles telt mee natuurlijk, en als de lucht in Vlissingen een stuk schoner zou zijn, zou de bijdrage van het scheepsverkeer opeens ook veel ernstiger zijn."

NRC,

Projectleider ing. H.J. Uiterwijk schotelde vier alternatieven voor.

Meppeler Courant,

"Dat voelen we als een groot onrecht", zei gisteren voorzitter ing. Joh. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond in een eerste reactie.

De Telegraaf,

met eigennaam


Het vlekkenplan voor de hsl is opgesteld door het ingenieurs- en onderzoeksbureau RSI-Research in Ridderkerk, dat nauw samenwerkt met prof. dr. ing. F. Voss van het Instituut voor Geografie van de Technische Universiteit van Berlijn.

De Telegraaf,

De KNBV werd in de Stichting Nationale Boomfeestdag vertegenwoordigd door mw. drs ing. J.M. Firet.

http://www.knbv.nl/

De afdeling automatisering wordt geleid door de Hr Ing. H. Krul.

http://project.bl.hva.nl/faninc/laag2/2autom.htm

Het meten van ionen is door ing. Th. Gieling in 1981 in de tuinbouwsector geïntroduceerd.

http://www.stw.nl/

met ander, nevengeschikt substantief


  • ir. en ing.
  • de ir. of de ing.
  • ir.'s en ing.'s

De Ingenieur is niet langer een blad voor de leden van de verenigingen, maar wil zich vanaf nu profileren als een tijdschrift over techniek, voor een breed publiek. Het moet dus niet alleen leesbaar zijn voor de ir. of de ing., maar ook voor de belangstellende havo-4-leerling.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

R. S., vijfdejaars Natuurkunde, vindt het jammer als het onderscheid tussen ir en ing niet meer zou bestaan: 'Mensen kiezen voor een universitaire opleiding omdat ze dan iets meer hebben. Het onderwijs hier is theoretischer. De HTS is praktischer, dus de kwaliteiten liggen daar ergens anders.' Hij vraagt zichzelf daarbij wel direct af waarom iemand die van de universiteit afstudeert meer zou zijn.

http://web.tue.nl/cursor/html/cursor4119981999/cursor19/pag3b.htm

Er komen weliswaar steeds meer ir's en ing's - nu in Nederland naar schatting een kleine tweehonderdduizend - maar de organisatiegraad van beide verenigingen holt achteruit.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ing. 2.0

((vooral) in België)

titel van iemand die een vierjarige opleiding afgerond heeft (aan een universiteit of bijvoorbeeld aan een industriële hogeschool); titel van industrieel ingenieur; ook: persoon met die titel; industrieel ingenieur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ing.…

is een persoon; is een titel

  • [Plaats van herkomst] is een Belgische titel
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft betrekking op scholing in bv. bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, landbouwkunde, natuurkunde, toegepaste economische wetenschappen
  • [Gevolg of resultaat] wordt verkregen na afronding van een vierjarige opleiding aan een universiteit of bijvoorbeeld aan een industriële hogeschool in samenwerking met een universiteit
  • [Gelijkenis] is ook de titel van iemand die technisch ingenieur is (in gebruik voor personen met een afgeronde technische opleiding van voor 1977)
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het gebruik in Nederland (zie betekenis 1.0) en verschilt van het Belgische ir., omdat het daarbij om een burgerlijk ingenieur (dus met een vijfjarige ingenieursopleiding) gaat

Algemene voorbeelden


Overigens is de vraag naar industrieel ingenieurs veel sterker toegenomen dan voor de burgerlijke ingenieurs. In 1998 waren er driemaal meer vacatures voor Ing. dan voor ir. Bij de burgerlijken raakten één op acht banen niet opgevuld, bij de industriëlen meer dan één op vier, propotioneel zomaar even het dubbele dus.

http://www.ccod.be/cgi-gen/forum.pl?action=view=ccod=69=messages

Combinatiemogelijkheden


met substantief erachter


  • ing. bouwkunde

Ing. Bouwkunde. De taken van de Industrieel Ingenieur Bouwkunde zijn: alle technisch-leidinggevende taken bij het ontwerp en de realisatie van bouwwerken in de burgerlijke bouwkunde en de technische uitvoering bij architectuur.

http://www.khbo.be/~boehme/ing_bouw.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • ing. of ir.

Ik neem het niemand kwalijk dat hij dr. of prof. of lic. of drs. of ing. of ir. of eender wat is. Ik neem het wél iemand kwalijk dat hij misbruik maakt van zijn titels, of zelfs maar vanwege zijn titels meent aanspraak te mogen maken op een bijzondere bejegening of plaats in de maatschappij.

Iks, Johan Van Nijen,

met eigennaam


Projectleider Dr. Ing. Ulrich Benz komt van Porsche, in München werken een honderd hooggespecialiseerde ingenieurs in het technisch onderzoekscentrum van Daewoo, in het Britse Worthing worden de nieuwste technieken getest, er is samenwerking met het Italiaanse designcentrum Italdesign of zelfs met Porsche, dat de Lanos de voorbije maanden onder alle mogelijke rij- en weersomstandigheden duchtig aan de tand voelde.

De Standaard,

De opleidingen werden telkens gespreid over 2 avonden: tijdens de eerste sessie gaf de heer ing. E. Meert, technologisch adviseur "omhulsel van het gebouw" bij het WTCB een theoretische uiteenzetting over de diverse technische aspecten van het platte dak terwijl de tweede avond was voorbehouden aan de heer ing. W. Van De Sande, afdelingshoofd "Technisch Advies" van het WTCB voor een uiteenzetting over de pathologie van de daken.

http://www.dakweb.nl/rb/00-4/00-4-6.htm,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen