ir.


ir. 1.0

((vooral) in Nederland)

titel van iemand die een technische masteropleiding (MSc) heeft gevolgd aan een universiteit; titel van een ingenieur die afgestudeerd is aan een universiteit; ook: persoon met die titel; ingenieur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ir.…

is een persoon; is een titel

  • [Plaats van herkomst] is een Nederlandse titel
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft betrekking op scholing in bv. bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, landbouwkunde, natuurkunde, economische wetenschappen
  • [Gevolg of resultaat] wordt verkregen na afronding van een technische opleiding aan een universiteit
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het gebruik in België (zie betekenis 2.0) en verschilt van het Nederlande ing., omdat het daarbij om een ingenieursopleiding aan een hogeschool gaat

Algemene voorbeelden


Je kunt ook kiezen voor een van de Nederlandse titels [...]: ir. (ingenieur) als je aan een Technische Universiteit bent afgestudeerd. Deze titel komt vóór je naam.

http://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/titels

De Ingenieur was oorspronkelijk het blad van het KIvI, de vereniging van ingenieurs, althans de universitaire met ir. als titel. Later kregen ook leden van die andere ingenieursvereniging, Niria (die van de ing's) het blad met een oplage van ruim veertigduizend toegestuurd.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de titel ingenieur (ir.)

Na het behalen van het doctoraaldiploma mag de afgestudeerde de titel bouwkundig ingenieur (ir.) voor zijn of haar naam voeren.

http://www.bk.tudelft.nl/

  • architect ir. J.B. B. v. A.
  • bondsonderzoeker ir. L.R. van N.
  • bestuursvoorzitter ir. R.A.A. O.
  • directeur ir. F.Ph. B.
  • econoom en jurist ir. D. L.
  • financieel directeur ir. W. M.
  • hoogleraar ir. R. v. d. H.
  • minister ir. F. E
  • onderzoekster ir. M. P.-S.
  • sterrenkundige ir. L. V.
  • topman ir. L. v. W.
  • wetenschapper ir. C. B.

De restauratie en de uitbreiding zijn uitgevoerd door uitsluitend plaatselijke bedrijven onder leiding van de architect ir. J.B. baron van Asbeck.

http://www.breukelen.nl/full/breukelen/gemeentehuis.asp

Voor het lopende boekjaar verwacht bestuursvoorzitter ir. R.A.A. Oliemans een "aanzienlijk hogere" winst.

NRC,

In tegenspraak met uitlatingen van bondsonderzoeker ir. L.R. van Nieuwland die op 30 november 1992 juist schreef "dat een positief waardeoordeel meer voor de hand ligt".

NRC,

Dit voorjaar wil directeur ir. F.Ph. Bijdendijk al een proef beginnen met duizend huizen.

NRC,

Econoom en jurist ir. D. Luteijn houdt het op 170.000 hectare.

NRC,

Roccade, het voormalige Rijkscomputercentrum (RCC), leed vorig jaar volgens financieel directeur ir. W. Middelburg vooral onder ernstige druk op de tarieven in computerdienstverlening en dalende marges op computerapparatuur.

NRC,

Het offshore bedrijf Heerema verwacht over enkele maanden een plan voor het boren van tunnels te presenteren waarin de methode van de Delftse hoogleraar ir. R. van der Hoorn een grote rol speelt.

NRC,

In het kader van de wens het binnenland open te leggen, zoals de uitdrukking toen luidde, heeft de toenmalige minister ir. Frank Essed de operatie 'Grashopper' gestart.

NRC,

De ammoniak die via de naalden direct uit de lucht wordt opgenomen, leidt tot een verstoring van de voedingsstoffenbalans. Bovendien verdwijnen de mycorrhizae, wortelschimmels die voor de bomen zeer nuttig zijn. Dat concludeert onderzoekster ir. M. Pérez-Soba, die op 31 maart promoveert bij de vakgroep plantenfysiologie van de RU Groningen en het DLO-instituut voor Plantenziektenkundig Onderzoek in Wageningen.

NRC,

Vanaf 14.30 uur zal de Amsterdamse sterrenkundige ir. Lodi Voûte commentaar verzorgen bij de eclips, die rond 15.10 uur haar maximum bereikt: het is dan in de totaliteitszone enkele minuten lang volledig donker.

ANP,

Bij de Koninklijke Shell was de opvolger van topman ir. L. van Wachem in 1992 geen Delftse ingenieur of Leidse jurist, maar een bedrijfseconoom en registeraccountant: drs. C. Herkstroter.

NRC,

Halfdode bacteriën tellen in kaas. De Wageningse wetenschapper ir. Christine Bunthof heeft een directe methode ontwikkeld om bacteriën te tellen in zuivelproducten.

http://www.stw.nl/

met eigennaam


"Die stijging hebben wij niet in gang gezet", nuanceert dr. ir. Nettie Buitelaar, directeur van Biopartner, het in Ede zetelende stimuleringsfonds van het ministerie van Economische Zaken voor startende biotechbedrijven. "Het blijft koffiedik kijken maar volgens mij heeft die stijging te maken met een brede mentaliteitsverandering."

Nieuwsblad van het Noorden,

Behalve het doen van concessies kan ook ongeduld een verleiding vormen. Daarvoor waarschuwt prof. dr. ir. Jo van Engelen, hoogleraar 'Business Development Business Research Methods' aan de Rijksuniversiteit Groningen: 'Behalve geduld kan ook het zo goed mogelijk inzetten van de aanwezige kennis duurzame ontwikkeling helpen, evenals het stimuleren van anderen om ermee aan het werk te gaan.'

http://www.tno.nl/nieuws/tno_magazine/archief/2003/februari_2003/tw1_10_11.html

Aan 'werkoverleg' deed hij niet, met uitvoerder ir. Klapwijk en architect De Jong lag Abram Tuschinski om de haverklap overhoop.

http://www.groene.nl/1996/40/tl_tuchi.html,

met ander, nevengeschikt substantief


  • drs., mr. en ir.
  • drs., ir., mr.

De tweede fase is óf op een beroep óf op onderzoek gericht en duurt globaal twee jaar. Daarna mogen de gelukkigen zich 'master' noemen (of drs., mr. en ir. ). De derde fase is voor het wetenschappelijk puikje bestemd, dat in drie jaar kan promoveren en aldus de felbegeerde doctors ('Ph-D'-)titel verwerft.

NRC,

Denkt u dat het niveau van de afgestudeerde academicus (drs. ir. mr.) vergeleken met twintig jaar geleden is gestegen 1; gelijk gebleven 2; gedaald 3; weet niet 4.

NRC,

  • ir. en ing.
  • de ir. of de ing.
  • ir.'s en ing.'s

De Ingenieur is niet langer een blad voor de leden van de verenigingen, maar wil zich vanaf nu profileren als een tijdschrift over techniek, voor een breed publiek. Het moet dus niet alleen leesbaar zijn voor de ir. of de ing., maar ook voor de belangstellende havo-4-leerling.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

R. S., vijfdejaars Natuurkunde, vindt het jammer als het onderscheid tussen ir. en ing. niet meer zou bestaan: 'Mensen kiezen voor een universitaire opleiding omdat ze dan iets meer hebben. Het onderwijs hier is theoretischer. De HTS is praktischer, dus de kwaliteiten liggen daar ergens anders.' Hij vraagt zichzelf daarbij wel direct af waarom iemand die van de universiteit afstudeert meer zou zijn.

http://web.tue.nl/cursor/html/cursor4119981999/cursor19/pag3b.htm

Er komen weliswaar steeds meer ir's en ing's - nu in Nederland naar schatting een kleine tweehonderdduizend - maar de organisatiegraad van beide verenigingen holt achteruit.

http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/oppervlakkig-zappen-langs-toys-voor-de-boys~a598265/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


ir. 2.0

((vooral) in België)

titel van iemand die een vijfjarige academische opleiding (drie jaar bachelor en twee jaar master) heeft afgerond; titel van burgerlijk ingenieur; ook: persoon met die titel; burgerlijk ingenieur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ir.…

is een persoon; is een titel

  • [Plaats van herkomst] is een Belgische titel
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft betrekking op scholing in bv. bouwkunde, waterbouwkunde, wegenbouwkunde, scheikunde, elektrotechniek, informatica, landbouwkunde, natuurkunde, toegepaste economische wetenschappen
  • [Gevolg of resultaat] wordt verkregen na afronding van een vijfjarige academische opleiding (drie jaar bachelor en twee jaar master) aan een universiteit
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van het gebruik in Nederland (zie betekenis 1.0) en verschilt van het Belgische ing., omdat het daarbij om een industrieel ingenieur (dus met een vierjarige ingenieursopleiding) gaat

Algemene voorbeelden


Overigens is de vraag naar industrieel ingenieurs veel sterker toegenomen dan voor de burgerlijke ingenieurs. In 1998 waren er driemaal meer vacatures voor Ing. dan voor ir. Bij de burgerlijken raakten één op acht banen niet opgevuld, bij de industriëlen meer dan één op vier, propotioneel zomaar even het dubbele dus.

http://www.ccod.be/cgi-gen/forum.pl?action=view=ccod=69=messages

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • ing. of ir.

Ik neem het niemand kwalijk dat hij dr. of prof. of lic. of drs. of ing. of ir. of eender wat is. Ik neem het wél iemand kwalijk dat hij misbruik maakt van zijn titels, of zelfs maar vanwege zijn titels meent aanspraak te mogen maken op een bijzondere bejegening of plaats in de maatschappij.

Iks, Johan Van Nijen,

met eigennaam


Het ongeval gebeurde zondagavond. Veel automobilisten zullen zich afgevraagd hebben of de schade zondagnacht niet hersteld had kunnen worden. "Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan", zegt ir. Christian Caestecker van Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant.

De Standaard,

Vlaanderen wil het voortouw nemen, benadrukte ir. Vansteelandt van de Vlaamse administratie van Economie.

De Standaard,

Dr. ir. Christine Buelens, directeur van Metalogic NV: 'Corrosiepreventie en -bescherming is op zich niet nieuw. Heel wat van de technologie bestaat reeds meerdere tientallen jaren maar enkel in een laboratoriumomgeving.'

http://www.metalogic.be/Info/press/business1.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen