initiatiefnemer


initiatiefnemer 1.0

iemand die het initiatief voor iets neemt, die de eerste aanzet voor een handeling of onderneming geeft of er de eerste stap toe zet; ook: instantie die ergens het initiatief voor neemt; initiator

Semagram


Een initiatiefnemer…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] geeft de eerste aanzet tot een handeling of onderneming; neemt het initiatief

  Algemene voorbeelden


  Zodra de thuishaven in zicht is, zal een bestuurder 's nachts opnieuw beter rijden. Dit coming home-effect werd ontdekt tijdens een onderzoek over slaperigheid achter het stuur. Eind mei vorig jaar reden negen testpersonen op vraag van de initiatiefnemers VAB, VUB en Ford van Antwerpen naar Lyon, een traject van 800 kilometer.

  De Standaard,

  Beantwoord daarbij in ieder geval de onderstaande vragen: 1 Aanleiding voor het project. Hoe is het idee voor dit project geboren? Welke aanleiding ligt aan het idee ten grondslag? 2 Initiatiefnemers. Wie zijn de initiatiefnemers van het eerste uur? Op welk wijze kennen zij elkaar? Wat hebben zij ondernomen om het project handen en voeten te geven? Welke hindernissen of stimulansen zijn ze daarbij tegengekomen?

  http://www.publiek-politiek.nl/

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een lokale initiatiefnemer
  • een particuliere initiatiefnemer
  • een openbare initiatiefnemer
  • een private initiatiefnemer

  Vlabinvest kan voor de vervulling van zijn taak zelf overgaan tot de realisatie van huisvestingsprojecten of kan huisvestingsprojecten van lokale initiatiefnemers mee financieren.

  http://www.vhm.be/

  De realisatie van (bijkomende) sociale woningen en woningen voor de middengroepen [...] is niet enkel de taak voor openbare initiatiefnemers (met inbegrip van Interleuven), maar ook voor het privé-initiatief.

  http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=4101

  Het opvangen van maatschappelijke behoeftes is niet alleen een taak voor particuliere initiatiefnemers, maar ook van de overheid.

  NRC,

  Het beleid in deze nota zal vooral met en door andere overheden en private initiatiefnemers worden uitgewerkt en uitgevoerd.

  http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • de initiatiefnemer van een actie
  • de initiatiefnemer van een campagne
  • de initiatiefnemer van een project

  Ouderenorganisaties ANBO, PCOB, Unie KBO, NVOG en NISBO, initiatiefnemers van de actie, vinden dat ouderen in Nederland onevenredig hard door de voorgenomen kabinetsplannen worden getroffen.

  De Telegraaf,

  In een later stadium kunnen deze verkenningen, op initiatief van de desbetreffende initiatiefnemer van het project, alsnog aan de minister worden voorgelegd om hierover een besluit te nemen.

  http://www.mitprojectenboek.nl/inleiding6.html

  De schoolresultaten lijden onder de pesterijen, kinderen krijgen klachten als hoofdpijn, buikpijn en soms chronische angst voor school [...]. Daarnaast is het zwijgen door een slachtoffer vaak ook een probleem, volgens de initiatiefnemers van de campagne.

  Meppeler Courant,