insulinetherapie


insulinetherapie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

therapie waarbij iemand die diabetes (suikerziekte) heeft wordt behandeld door middel van het toedienen van insuline; therapie met insulinetoediening; insulinebehandeling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een insulinetherapie…

is een therapie

  • [Functie] dient om de bloedsuikerspiegel van de diabetespatiënt te reguleren door toediening van insuline
  • [Frequentie] bestaat uit het herhaaldelijk inspuiten van insuline gedurende een bepaalde of onbepaalde periode
  • [Betrokkene] is een therapie waarbij een behandelaar de insuline toedient of de patiënt zelf
  • [Instrument] is een therapie waarbij gebruikgemaakt wordt van een insulinespuit, een insulinepomp of een insulinepen
  • [Ondervinder] wordt toegepast bij mensen die diabetes (suikerziekte) hebben
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een therapie waarbij insuline toegediend wordt

Hoofdsemagram: therapie


Algemene voorbeelden


Insulinetherapie heeft veel invloed op uw leven: - U moet een paar keer per dag insuline inspuiten. - Uw lichaam heeft altijd insuline nodig. De behandeling blijft uw hele leven nodig. - U moet uw bloedsuiker een paar keer per dag controleren en zo nodig extra insuline spuiten, of extra koolhydraten of suikers eten/drinken.

https://www.thuisarts.nl/diabetes-mellitus/wat-is-insulinetherapie-bij-diabetes-type-1

Langdurig hoge bloedsuikers kunnen tot complicaties leiden en als type 1 diabetes niet wordt behandeld is de ziekte dodelijk. Hierdoor is het direct noodzakelijk dat iemand met type 1 diabetes zelf insuline toedient of krijgt toegediend. Dit kan door meerdere malen per dag zelf insuline te spuiten of door middel van een insulinepomp. Door deze insulinetherapieën is het mogelijk dat iemand met type 1 diabetes een normaal leven kan leiden.

https://www.insulinforlife.nl/wat-is-diabetes/

Insulinetherapie is inmiddels een vast onderdeel geworden van de diabeteszorg in de eerste lijn. Dit komt mede door de sterke groei van het aantal patiënten met diabetes mellitus type 2 dat op insuline moet worden overgezet, en de overname van taken in de eerste lijn.

https://www.bol.com/nl/f/insulinetherapie-in-de-eerste-lijn/9200000002773178/

Insulinetherapie is geen geneesmiddel in die zin dat ze niet leidt tot genezing. In principe zal een diabetes-patiënt de rest van zijn leven afhankelijk zijn van deze therapie.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinetherapie,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • intensieve insulinetherapie

Een intensieve insulinetherapie, waarbij kort- en langwerkende, wisselende soorten en hoeveelheden insulines moeten worden gespoten, is voor de patiënt alleen vol te houden als hij de beschikking heeft over moderne toedieningsvormen als een makkelijke doseerbare navulbare "insuline-pen" of wegwerpspuit en niet meer op pad hoeft met flacons insuline en een zelf te vullen injectiespuiten. Alle insulinepreparaten, in welke makkelijke toedieningsvorm dan ook worden op dit moment nog geheel vergoed door de AWBZ. Ze staan op de zogeheten bijlage zes van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de lijst met unieke of nog niet "geclusterde" geneesmiddelen.

NRC,

Diabetespatiënten die insuline moeten spuiten kunnen bekende diabetes-complicaties als nierziekte, blindheid en zenuwafsterving uitstellen door hun bloedsuikergehalte meerdere keren per dag te controleren en drie keer of vaker insuline te spuiten. Na zes jaar hebben deze patiënten 35 tot 80 procent minder oogziekten, 35 procent minder nier-uitval en 70 procent minder zenuwuitval vergeleken met diabetici die een oud toedieningsschema volgen en steevast tweemaal daags bloedsuiker controleren en insuline spuiten. Dit blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek onder ruim 1.400 diabetici dat in 1985 begon, nadat kleinere Europese onderzoeken de eerste aanwijzingen ten gunste van "intensieve" insulinetherapie hadden aangetoond.

NRC,

"De intensieve insulinetherapie is in de praktijk een zware belasting voor de patiënten. Als er mensen moeten bijbetalen en denken dat de gratis insulines net zo goed zijn, zal de therapietrouw afnemen."

NRC,

Volgens Lemkes is in Nederland al vooruitgelopen op de definitieve resultaten naar de lange-termijn-effecten van intensieve insulinetherapie. "Op de Leidse diabetespolikliniek volgt al meer dan de helft van de patiënten een intensieve insulinetherapie."

NRC,

in voorzetselgroep


  • aanpassingen in de insulinetherapie
  • aanpassing van de insulinetherapie

Aanpassingen in de insulinetherapie en de voeding zijn meestal noodzakelijk als men veilig aan sport wil doen.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

Hoe vaak moet ik aan zelf-controle van de bloedsuiker doen? De frequentie hangt voor een stuk af van het probleem waarvoor ze uitgevoerd wordt en steeds in overleg met de arts. Zwangeren. Min. 4x/per dag (nl. vóór elke hoofdmaaltijd en bij het slapengaan), vaak 6 x per dag. Op punt stellen van de insulinebehandeling. Min. 4x/dag. Voortdurende aanpassing van de insulinetherapie a.h.v. de gemeten glycemieën (via een schema).

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Nov-Dec-2001/zelfcontrole.htm,

  • omschakelen naar insulinetherapie
  • overschakelen op insulinetherapie

Soms kan het noodzakelijk zijn omwille van een gastroparese om te schakelen van pilletjes naar insulinetherapie.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2002/Maart-April-2002/maag-en-darmklachten.htm,

Tijdens de zwangerschap mogen er echter absoluut geen suikerverlagende tabletten ingenomen worden. Sommige dringen door de placenta, en gaan de betacellen van de foetus stimuleren tot het aanmaken van te grote hoeveelheden insuline. Reeds van voor de zwangerschap dient dan ook overgeschakeld te worden op insulinetherapie en dient gezocht naar een stabiele, goede regeling.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2000/Mrt-Apr-2000/zwangerschap-en-diabetes-heb-jij-ook-vragen.htm,

  • het doel van insulinetherapie
  • het staken van insulinetherapie

Het pancreas (alvleesklier) van iemand zonder diabetes geeft voortdurend, dag en nacht, kleine hoeveelheden insuline af aan de bloedsomloop. Daarnaast wordt er tijdens en na een maaltijd een grotere hoeveelheid insuline (ook wel bolus genoemd) geproduceerd om de glucose van het voedsel te verwerken. Het doel van insulinetherapie is om deze natuurlijke insulinehuishouding zo goed mogelijk na te bootsen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Insulinetherapie,

Bij een tekort aan insuline en/of bij hogere insulinebehoefte ontstaat een ketoacidose. Bij diagnose, bij eerste vaststelling van type 1 diabetes is er frequent ketoacidose. Deze wordt dan gecorrigeerd door insulinetoediening. Een type 1 diabeet is dan "insulineafhankelijk" waaronder verstaan wordt: gevaar van ketoacidose bij staken van insulinetherapie of bij een te laag gedoseerde therapie. Meestal echter ontstaat ketoacidose door een samenloop van omstandigheden waarbij de insulinenood verhoogd is en deze verhoogde nood niet gecompenseerd is door verhoogde insulinetoediening.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Jan-Feb-2001/Ketoacidose.htm,

met substantief ervoor


  • de cursus insulinetherapie
  • een type insulinetherapie

De cursus insulinetherapie in de eerste lijn is bedoeld voor huisartsen en praktijkondersteuners.

https://www.doktersacademie.nl/file/download/default/B13210B04FB11C891F437C8088F625EB/UITNODIGING%20Basiscursus%20Insulinetherapie.pdf,

Wanneer men naar het Oosten vliegt, of terugkeert uit een meer westelijk gelegen vakantiebestemming dan zal de dag voor de reiziger kunstmatig korter worden en zal men de behandeling ook moeten aanpassen. Opnieuw is deze aanpassing het eenvoudigst voor personen die kortwerkende insuline spuiten bij elke maaltijd, waarbij dan 1 injectie wordt weggelaten. Voor elk ander type insulinetherapie vraag je ook best raad aan je behandelend arts. Personen die enkel pillen nemen, laten best eenmalig een dosis wegvallen.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-1998/Jul-Aug-1998/verop.htm,

met ander, nevengeschikt substantief


  • malariatherapie, insulinetherapie en slaapkuren

In de jaren twintig en dertig werd er vooral gezocht naar biologische oorzaken van de 'zieke geest'. Therapieën die werden uitgeprobeerd in die tijd waren bijvoorbeeld malariatherapie, insulinetherapie en slaapkuren. Kunstmatig opgewekte koorts en lang slapen bleek soms verlichting van klachten te geven.

http://www.duinenbosch.nl/