interimaris


interimaris 1.0

((vooral) in België)

iemand die een ambt, taak of functie vervult als tijdelijke vervanger van iemand die vrij of verhinderd is; iemand die tijdelijk een functie vervult; iemand die tijdelijk waarneemt; interim; plaatsvervanger; waarnemer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een interimaris…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] vervult een ambt, taak of functie als tijdelijke vervanger van iemand die vrij of verhinderd is; vervult tijdelijk een functie; neemt tijdelijk waar

    Algemene voorbeelden


    "Onze klanten zijn bijvoorbeeld snel groeiende bedrijven die tijdelijk een probleem moeten oplossen en daarvoor niet de juiste expertise in huis hebben. De interimmanager moet ook wel eens een vacature invullen omdat de juiste man of vrouw niet beschikbaar is op de reguliere arbeidsmarkt. In zulke gevallen helpen wij onze klant een vaste manager te vinden, die de interimaris opvolgt."

    De Standaard,

    Het volgende kunnen we met onze huidige mentaliteit minder waarderen omdat deze houding ervan uitgaat dat elke zieke in de eerste plaats een profiteur is: In het verslag van de Gemeenteraadszitting van 19 oktober 1933 vernemen we dat zieke onderwijzers 10 % van het salaris van de interimaris zelf moesten betalen!

    http://users.belgacom.net/hokberlare/gemeenteschool.htm

    René Vandereycken werd aangesproken, Georges Heylens en Robert Waseige kwamen in beeld, maar de ene was niet vrij en over de andere werd geen overeenstemming bereikt [...]. Daarom werd ten slotte gekozen voor Wilfried Van Moer, adjunct van Van Himst. Van Moer wordt geen interimaris, maar krijgt een contract tot 30 juni 1997. Met zijn open geest en zijn bezetenheid moet hij de nationale ploeg opnieuw tot leven brengen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een interimaris aanwijzen

    Het verwijt van Rahbari dat de BRTN nog steeds geen intendant gevonden heeft om André Laporte te vervangen, wijst Morrens van de hand [...]. "Wij hebben tien kandidaten, maar gaan zeker niet hals over kop te werk bij de definitieve aanstelling. Een dezer dagen wordt er een interimaris aangewezen."

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als interimaris

    In de jaren zeventig zwierf de regentes Nederlands zes jaar als interimaris in het onderwijs. In de jaren tachtig was ze werkzaam op het VU-secretariaat aan het Barikkadenplein in Brussel.

    De Standaard,