introductieprijs


introductieprijs 1.0

vaak aantrekkelijke, relatief lage prijs van een zaak of dienst bij de introductie daarvan; prijs van een zaak of dienst bij de lancering ervan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een introductieprijs…

is een prijs

  • [Functie] dient om mensen te verleiden de zaak aan te schaffen of van de dienst gebruik te maken
  • [Tijd] wordt bij de introc=ductie van een nieuwe zaak of dienst gevraagd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak een aantrekkelijke, relatief lage prijs

    Hoofdsemagram: prijs


    Algemene voorbeelden


    Woordvoerder F.B. van het Produktschap voor Zuivel vindt het woord "melkoorlog" weliswaar iets te zwaar voor het stunten met de melkprijzen in een aantal supermarkten, maar hij meent dat de consument straks toch weer de dupe is wanneer de melkmarkt is gesaneerd [...]. De detailhandel denkt dat het zo'n vaart echter niet zal lopen [...]. Deze week wordt een introductieprijs gehanteerd van 99 cent per liter, daarna kost een liter melk van ons in de winkel 1,12 gulden.

    NRC,

    Wie niet meteen op de eerste wagon van de King-trein stapte en zich nu toch alle deeltjes wil aanschaffen, vindt met enig geluk het eerste deeltje nog aan vijftig frank - de introductieprijs die gold tot begin juli.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    introductieprijs 2.0

    (business, economie en financiën)

    prijs van aandelen bij de eerste beursgang

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een introductieprijs…

    is een prijs

    • [Tijd] is van toepassing op de eerste beursgang van een bedrijf
    • [Object betroffen] is de prijs van een aandeel

      Algemene voorbeelden


      Distrigas leeft grotendeels ondergronds. Daar beheert het een gigantisch netwerk van pijpleidingen en opslagplaatsen. Welke zijn de uitdagingen voor Distrigas? En wat is het aandeel voor de belegger waard? De introductieprijs van 28.000 frank is aan de hoge kant, oordelen de meest analisten.

      De Standaard,

      De groep in halfgeleiders, Infineon Technologie is een filiaal van het Duitse Siemens en zal vanaf 13 maart 2000 in Frankfurt en New York worden genoteerd. De introductieprijs zal tussen 29 en 35 euro per aandeel liggen, kondigden de groep en de baas van het beleggingsconsortium, Deutsche Bank en Goldman Sachs gisteren aan.

      http://www.leleux.be/leleux/JLCHome.nsf/0/2c17fd3af5f7c7ccc12568a8004f74fc?OpenDocument=-1000,

      De grootste gasproducenten - Noorwegen en Rusland - hoeven zich zelfs niets aan te trekken van de regelgeving omdat ze geen lid zijn van de Europese Unie. Die onzekerheid verklaart mee waarom veel analisten de introductieprijs als te duur bestempelen. Volgens de enen is de prijs licht overgewaardeerd, anderen vinden hem ronduit schandalig. Desondanks wordt de introductie een succes, zegt iedereen.

      De Standaard,

      De koers van het aandeel Innogenetics is op de eerste dag van zijn notering op de groeibeurs Easdaq meteen de hoogte ingegaan. De koers klom van de introductieprijs van 12 dollar naar een slotkoers van 12,875 dollar (zo'n 405 frank).

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de introductieprijs bekendmaken
      • de introductieprijs vastleggen
      • de introductieprijs vaststellen
      • de introductieprijs verlagen

      De op één na grootste IPO in de Amerikaanse beursgeschiedenis kende groot succes. De introductieprijs werd dinsdag vastgelegd op 31 dollar, bovenaan de (verhoogde) prijsvork. Met de beursgang haalt Philip Morris 9 miljard dollar op, geld dat nodig is om de overname van voedingsgroep Nabisco te helpen bekostigen.

      De Financieel-Economische Tijd,

      De eerste notering van het aandeel op de Brusselse beurs wordt vervroegd naar 4 maart. De introductieprijs werd vastgesteld op 1.750 frank.

      De Standaard,

      Het bedrijf heeft ook de introductieprijs fors verlaagd. Aanvankelijk zou een aandeel 6 tot 7 euro gaan kosten. Nu voorziet LetsBuyIt.com een prijs van 3 tot 4 euro.

      ANP,

      Hoeveel beleggers hebben ingetekend wil de bank nog niet kwijt. Vrijdag 1 november wordt de introductieprijs bekend gemaakt. Dan wordt het aandeel voor het eerst genoteerd op de beurs.

      De Standaard,

      • de introductieprijs betalen

      De beleggers van ING betaalden daarvoor de introductieprijs (79 gulden) minus de standaard korting van een paar procent voor grote beleggers, zo vertelde Jacobs bij de presentatie van de jaarcijfers van ING. Hij rechtvaardigt de vestzak-broekzaktransactie met een verwijzing naar het hoge en vaste rendement van ruim vijf procent op de aandelen, dat gunstig afsteekt bij het rendement na belastingen op bijvoorbeeld Nederlandse staatsobligaties.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding