jaartelling


jaartelling 1.0

wijze waarop men de jaren telt om de tijd te berekenen, te weten vanaf het tijdstip of het gebeuren dat de betreffende cultuur als uitgangspunt hanteert en volgens de daar geldende periode-indelingen; wijze van tijdrekening

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jaartelling…

is een telling

  • [Functie] dient om de tijd te berekenen
  • [Tijd] heeft als uitgangspunt een bepaald tijdstip dat of een gebeurtenis die als belangrijk geldt in zekere cultuur
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt meestal gekenmerkt door een eigen periode-indeling

    Hoofdsemagram: telling


    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Chinese jaartelling
    • de christelijke jaartelling
    • de islamitische jaartelling
    • de joodse jaartelling
    • de westerse jaartelling

    Volgens de Chinese jaartelling is 1996 het Jaar van de Muis.

    Meppeler Courant,

    Onze christelijke jaartelling is ingevoerd in de zesde eeuw in Rome. Aangezien men in Europa toen het getal nul nog niet kende was het eerste jaar dus het jaar 1. Het gevolg was dat de eerste eeuw werd afgerond met het jaar 100, en niet met het jaar 99. Om dezelfde reden eindigt het tweede millennium in het jaar 2000, en niet in 1999.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_galerie.html

    De Hidzjra, de uittocht van Mekka naar Medina, waarmee in 622 de islamitische jaartelling begint, is een missionair veroveringsbegrip waardoor tot op heden elke Europese integratiepolitiek tot mislukken is gedoemd.

    http://www.heemland.nl/hl19-Europese_veenbrand.htm,

    De joodse begraafplaats is tot nu toe gevrijwaard gebleven van verwerpelijke opschriften. Op de stenen is onder meer de joodse jaartelling gegraveerd. Hartog Stoppelman werd in juni 1965, het jaar 5725 volgens de joodse jaartelling, als laatste begraven.

    Meppeler Courant,

    Dit Schriftgetuigenis (Hebr. 13,8) kregen wij als leidmotief mee bij de actuele overgang naar een derde millennium. Het herinnert ons om te beginnen aan het 'gisteren', waar onze westerse jaartelling op teruggaat: de historische geboorte van Onze Heer.

    http://www.latijnseliturgie.nl/

    met voorzetselgroep


    • de jaartelling van de Hindoes
    • de jaartelling van het jodendom

    Niet elke hindoe viert het begin van het jaar 2054, voor sommigen begint pas het jaar 128. De jaartelling van de hindoes is immers sterk verschillend en het instellen ervan is voor hindoes een manier om grote figuren te eren. Aangezien in 1869 Mahatma Gandhi werd geboren, houden sommigen die jaartelling aan.

    De Standaard,

    De jaartelling van het jodendom begint bij het scheppingsverhaal van de wereld. Ongeacht de lengte van de gehanteerde eenheden (besloeg een dag bij aanvang een week of een jaar of langer?), momenteel is het voor het jodendom het jaar 5762.

    http://www.pienternet.be/ArabischeCultuur/Jodendom,

    overig


    • anno-domini jaartelling

    De christelijke anno-domini jaartelling, die begint te tellen bij de geboorte van Christus, werd rond het jaar 800 ingevoerd op initiatief van de monnik Beda Venerabilis.

    http://www.let.leidenuniv.nl/history/hic/2000-1/angst.htm

    Vaste verbindingen


    onze jaartelling

    1. de christelijke jaartelling die de geboorte van Christus als beginpunt hanteert

      Al in een oud Germaans graf van vóór onze jaartelling werden beschilderde eieren gevonden.

      http://www.xs4all.nl/~carlkop/specials/pasen/eieren.html

      Glas heeft een hele lange geschiedenis. Uit opgravingen is gebleken dat het al zo'n 1500 jaar voor Christus door de Egyptenaren werd vervaardigd. De glasblaaskunst bestond toen nog niet. Die werd veel later, zo rond onze jaartelling, uitgevonden.

      http://www.wijninfo.nl/site/?db,

      Diogenes Laërtius leefde omstreeks het begin van de derde eeuw van onze jaartelling. Hij is de auteur van een verzamelwerk over Griekse wijsgeren en van een bundel poëzie in verschillende dichtmaten.

      http://oud.refdag.nl/boek/boekgs/001115boekgs02.html,