jackrussellterriër


jackrussellterriër 1.0

afbeelding

Source: Mik@el
( CC BY-SA 3.0 )

oorspronkelijk uit Groot-Brittannië afkomstige, kleine jachthond, terriër met een overwegend witte, gladde tot ruwe vacht die oorspronkelijk werd gefokt om tijdens de vossenjacht de vossen uit hun holen te jagen; jack russell

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jackrussellterriër…

is een hond; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] heeft een schofthoogte van 25 tot 30 cm
  • [Gevoelsindruk] heeft een gladde tot ruwe vacht
  • [Kleur] is overwegend wit, met zwarte of kastanjekleurige (tan) aftekeningen
  • [Deel] is langer dan hoog en heeft korte poten
  • [Functie] werd oorspronkelijk gefokt om tijdens de vossenjacht vossen uit hun holen te jagen
  • [Ontstaan] werd als ras gefokt door de Britse dominee John ("Jack") Russell (1795-1883)
  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een vriendelijk karakter

Algemene voorbeelden


Volgens de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH) zijn er drie weken voor het jaareinde al 610 viervoeters gestolen. En dat ondanks het toenemend gebruik van een identificatiechip of tatoeage. In 2008 waren er dat nog maar 498. Dé favoriet van de hondendief is net als vorig jaar de jackrussellterriër, gevolgd door de steeds populairder wordende chihuahua's.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=HH2JAD4H,

'Onze honden, een jackrussellterriër en een Engelse jachthond, werden allebei aangevallen door een wasbeer. Op klaarlichte dag. De ene zijn snuit was opengereten en bij de andere hadden ze verschillende keren met hun klauwen uitgehaald.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GR927D19A,

Omdat het vrijdag is, is het strand quasi leeg. Er zit een jongetje van een jaar of tien te spijbelen met een kleine Jack Russell-terrier bij zich.

Niet onprettig, Jo Dobrovolski,

Bijna ieder kind wil graag een hond om mee te spelen en om hun beste vriendje te zijn. Honden en kinderen kunnen ook een hele goede combinatie zijn, zolang je het juist aanpakt. Kies bij voorkeur voor een kindvriendelijk ras, zoals een Beagle, Teckel, Eurasiër, Jackrussellterriër, Lhasa-Apso, Welshterriër of West Highland Whiteterriër. Pas in ieder geval op met waak- en vechtrassen. Je wilt natuurlijk dat je hond geduld heeft met je kind en nooit agressief reageert.

http://www.pedigree.nl/liefdevol-thuis/verantwoord-hondenbezit/honden-en-kinderen.aspx

Het spijbeljongetje draagt een voetbaltruitje met een rugnummer erop en daarboven zijn naam: Kenny. Hij gooit een stok weg en de Jack Russell-terrier stuift er achteraan. Hij brengt de stok wel terug, maar lossen doet hij niet. Als een pitbull blijft hij eraan hangen. Het jongetje trekt aan de stok en loopt verder, maar lossen doet de hond niet.

Niet onprettig, Jo Dobrovolski,