jijen


jijen 1.0

(informeel)

iemand aanspreken met 'jij' (of 'je') in plaats van 'u'; voortdurend 'jij' zeggen tegen iemand; tutoyeren; ook, als stijlmiddel: steeds 'jij' of 'je' zeggen of schrijven in plaats van 'ík'
Vooral in de verbinding "jijen en jouen". De vervoegde vormen komen in de praktijk weinig voor en dan nog voornamelijk als flexievormen van de verbinding "jijen en jouwen".

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jijen…

is een spreken; is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Als ik het op mezelf betrek in de rol klant, vind ik het persoonlijk vaak niet eens prettig als iemand aan de telefoon me met u aanspreekt. Dan heb ik het gevoel alsof ik al 80 ben en ik ben nog net niet eens de helft. Maar ja als er dan weer te veel met dat gejij dit en gejij dat wordt gesproken dan krijg ik daar ook weer de kriebels van. Ik ben net zo goed een klant. Kortom wanneer er gejijd, gejouwd of geuwd wordt, mag van te voren best wel eens overwogen worden.

      https://nl.linkedin.com/pulse/jijen-jouen-toch-beleefd-tutoyeren-annemarie-glasbergen,

      Bij zijn geboorte verscheen de fee voor het eerst. Ze drapeerde een brokaten stola over het wiegje, woei met haar kanten waaier over zijn hoofd en voor ze weer in een etherische waas vervluchtigde sprak ze deze profetie: Gij hebt een goed hart ontvangen en ik weet dat het zal kloppen voor alle menschen. Daarom zal ik erover waken dat ge lang genoeg leeft zoodat uw hart juist één keer voor elke bewoner der aarde zal slaan. (In die dagen jijden feeën niet en ook droegen ze 's ochtends krulspelden).

      http://buscalisa.be/hrts.shtml,

      Je-zeggen veralgemeniseert en lijkt verantwoordelijkheid af te schuiven. Je-zeggen is een stijlfiguur die vooral in spreektaal maar ook af en toe in literatuur wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om de lezer directer aan te spreken en te laten beseffen dat het die lezer ook kan overkomen [...]. Vanwaar deze overdreven uitleggerige les? Omdat ik er na twintig bladzijde achter kwam wat er mis was aan Zorg, de debuutroman van Miquel Bulnes. Er wordt alleen maar gejijd (gejed?). De hoofdpersoon, een assistent chirurgie, krijgt nooit het persoonlijke ik toebedeeld. Ze heeft zelfs geen naam. Het gebruik van je is een volkomen legaal stijlmiddel en zelfs de in Zorg veelvuldig gebezigde lijdende vorm is niet strafbaar. Waarom zou je niet gebruiken wat de taal je biedt?

      http://home.wanadoo.nl/ewouw/2000-2004/zorg.htm,

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding