jochie


jochie 1.0

kind van het mannelijk geslacht; jongen; joch

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jochie…

is een kind; is een persoon

   Hoofdsemagram: jongen


   Algemene voorbeelden


   Papááááá, loop dóóóóór, schreeuwt een jochie tegen z'n vader. Talloze fototoestelletjes staan op scherp om pa, zoon, vriend, zus, vriendin of collega vast te leggen. Nergens zo'n mooi plaatje als met de zee als decor.

   Haagsche Courant,

   "Je ziet verder weinig goede linkspoten. In Nederland idem dito. Ik geef met Arnold clinics in het land en als je dan vraagt wie er linksbenig is, steekt hooguit een van de twaalf jochies zijn vinger op. Ze raken uitgestorven."

   NRC,

   Hij was goed bevriend geraakt met de jochies uit de buurt, die soms aan de deur kwamen bellen. Met hen fietste hij door het parkje om de hoek, of reed op hun skateboard.

   Walvis, Tom Naegels,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een klein jochie
   • een lief jochie

   Ik ben Justin en ben 24 jaar en ben eigenlijk al heel wat jaartjes bezig met gabber. Al toen ik een klein jochie was vond ik het leuk om naar de echte beukende beats te luisteren, zoals mijn neef dat altijd noemde toen die tijd.

   http://www.terrorworld.net/terrortalk/twtalk_nov2000.htm,

   Redeker zelf was als klein jochie al gefascineerd door auto's. 'In de Wijk, waar ik ben geboren, woonden we tegenover een garage. Aan het eind van de oorlog liep ik daar als kind te struinen. Prachtig vond ik dat.'

   Meppeler Courant,

   Ik woon nu 4 jaar samen met mijn vriendin Chaja en sinds 9-9-00 ben ik vader van mijn zoontje Kishan (nu 3 jaar dus). Erg lief jochie trouwens.

   http://www.bc-stiens.nl/temp/FF%20voorstellen.doc

   • een elfjarig jochie
   • (als) veertienjarig jochie
   • (als) zesjarig jochie
   • (als) zeventienjarig jochie

   Maar wanneer je als leraar een bedreiging van een elfjarig jochie (met een stiletto in z'n zak) naar je hoofd geslingerd krijgt, alleen maar omdat hij niet uit de klas gestuurd wilt worden, dan vind ik dat ze wel wat extreem geweld mogen gebruiken.

   http://www.molenplein.nl/index.php?action=columns=4916,

   J.K. (83) kwam als veertienjarig jochie met zijn ouders naar Zuidwolde. Zijn vader verruilde het boerenspul in Stompwijk (gemeente Leidschendam) voor net zo'n bedrijfje in Drenthe.

   Meppeler Courant,

   Als zesjarig jochie kreeg hij van z'n ouders de eerste crossfiets nadat hij met goed gevolg twee zwemdiploma's had gehaald.

   Meppeler Courant,

   Voor negenduizend gulden bruto per jaar ging ik als zeventienjarig jochie bij FC Utrecht spelen.

   NRC,

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • een jochie van een jaar of tien
   • een jochie van zes
   • een jochie van zeven
   • jochies van twaalf

   Op een mooie zomermiddag zat Koelewijn met George Kooymans, die een paar huizen verderop woonde, in zijn tuin in Soest toen een jochie van een jaar of tien kwam aanlopen. Die zag de twee zitten, liep recht op George af en vroeg een handtekening.

   http://www.peterkoelewijn.nl/discografie/single/singles70/singles70_022.html

   Als jochie van 6 jaar verruilde hij z'n driewieler voor de ponyrug, waarop hij naar eigen zeggen redelijk kon meekomen. Als 15-jarige zocht hij het hogerop op de paarderug en daarna zijn de successen niet uitgebleven.

   Meppeler Courant,

   Een jochie van zeven jaar is dinsdag op een speelveldje in Helmond bestolen van zijn iPhone. Zijn belager is slechts een paar jaar ouder.

   http://www.telegraaf.nl/binnenland/22595841/__Kind_besteelt_kind_van_iPhone__.html,

   In Kazan, hoofdstad van de republiek Tatarstan, zei de plaatselijke misdaadbestrijder dat elke schoolgaande jongere uit die stad vroeg of laat in aanraking komt met het verschijnsel jeugdbende. "Er zijn al jochies van twaalf die bejaarden op de markt in ruil voor een pakje sigaretten bescherming aanbieden tegen hun leeftijdgenootjes".

   De Standaard,

   voorafgegaan door als


   • als jochie

   Jan is 66. Hij heeft als jochie meegemaakt dat die weg in gebruik genomen werd. In '39.

   NRC,

   De oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, wordt geboren in Småland, in Zuid-Zweden. Hij groeide op de boerderij Elmtaryd op, vlakbij het dorpje Agunnaryd. Als jochie wist Ingvar al dat hij later zijn eigen bedrijf wilde opzetten.

   http://www.ikea.nl/about_ikea/about.asp

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Overige woordfamilieleden