jongvolwassen


jongvolwassen 1.0

de leeftijd hebbend van 18 tot circa 25 jaar; in een levensfase verkerend tussen de 18 en circa 25 jaar; pas enige tijd volwassen zijnd
De aangehouden leeftijdgrens varieert; ook mensen tot de leeftijd van 30 of zelfs 35 jaar worden wel jongvolwassen genoemd.

Algemene voorbeelden


Hij hield een extatisch vertoog over de deugden van de christelijke leerling, begaf zich in een nogal wazige uitweiding over het geluk, dat volgens hem in het kleine school, en wenste ons onder het dichtritselen van zijn papiertje een boeiende schooltijd en een harmonische groei naar het jongvolwassen kerelschap toe.

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • er jongvolwassen uitzien

Van het gevaar dat kinderen geen kind meer kunnen zijn, en zich te volwassen voordoen is hij zich dan ook terdege bewust. Tweens blijven bijvoorbeeld 'van binnen' kinderen, ook al zien ze er jongvolwassen uit.

de Volkskrant,

in voorzetselgroep


  • op jongvolwassen leeftijd

Mucoviscidose of taaislijmziekte is een erfelijke aandoening waarbij de slijmvliezen in het lichaam geen normaal slijm kunnen produceren. Dat geeft vooral problemen in ingewanden en longen. Het eerste is tegenwoordig met dieet op te vangen, het tweede leidt tot de dood op jongvolwassen leeftijd.

De Standaard,

Borstkinderen hebben minder gauw last van astma en voedselallergieën dan fleskinderen en ze blijven die voordelen houden tot op jongvolwassen leeftijd.

De Standaard,

"Crohn begint meestal op jongvolwassen leeftijd en dat zorgt dikwijls voor moeilijkheden in je persoonlijke en professionele leven".

http://home.planetinternet.be/~duffeler/Dominique.htm

met substantief


  • jongvolwassen daders
  • jongvolwassen delinquenten
  • een jongvolwassen dochter
  • jongvolwassen dochters
  • jongvolwassen kankerpatiënten
  • jongvolwassen mannen
  • jongvolwassen mantelzorgers
  • jongvolwassen mensen
  • een jongvolwassen publiek
  • jongvolwassen refo's
  • jongvolwassen veelplegers
  • jongvolwassen verslaafden
  • jongvolwassen vluchtelingen
  • een jongvolwassen vrouw
  • jongvolwassen vrouwen
  • jongvolwassen zonen

Internationale vergelijking van bejegening van jongvolwassen daders in het strafrecht.

https://www.recht.nl/nieuws/strafrecht/177675/internationale-vergelijking-van-bejegening-van-jongvolwassen-daders-in-het-strafrecht/,

Jongvolwassen delinquenten, in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, worden meestal veroordeeld volgens het volwassenenrecht. Als ze de gevangenis in moeten, komen ze in een Penitentiaire Inrichting (PI) terecht.

https://www.stichtingjeugdinterventies.nl/een-behandeling-op-komst-voor-jongvolwassen-delinquenten/,

Provoost stelt twee culturen tegenover elkaar. Enerzijds zijn er de donkere moerasmensen, van nature honkvast en aanhangers van het polytheïsme. Zij worden vertegenwoordigd door een vader, een volledig verlamde moeder en een jongvolwassen dochter, Re Jana. Anderzijds zijn er de blanke, zwervende woestijnmensen. Ze worden door de moerasmensen misprijzend Rrattika genoemd, naar de glimmende, wormachtige insecten die je niet kunt vermorzelen omdat ze al zo plat zijn dat ze onder je voet uit kronkelen.

http://web.wanadoo.be/limburgradio/jeugdliteratuur/Index.html,

Vera Holgk is de moeder van twee jongvolwassen dochters.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Unm%C3%B6gliche_Liebe,

Zondag 22 april wordt voor de derde keer het feestelijke fietsevenement Enjoy the Ride georganiseerd. De opbrengst van dit evenement is voor jongvolwassen kankerpatiënten die nieuwe levensvreugde kunnen halen uit sporten.

https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/7109/VIDEO-Enjoy-the-Ride-fietstocht-voor-jongvolwassen-kankerpatienten.html,

Recentelijk werd ook een 'netwerk' van homo's opgerold dat de toiletten gebruikte als ontmoetingsplaats voor orale seks. "Er liep al een tijdje een oudere man rond die altijd jongvolwassen mannen meetroonde in de bib", legt Calcoen uit.

De Morgen,

Onderzoek naar de belemmeringen die jongvolwassen mantelzorgers (18-34) ervaren bij de transitie naar volwassenheid. De transitie naar volwassenheid bestaat uit volgende gebeurtenissen: het verlaten van het ouderlijk huis, toetreden op de arbeidsmarkt, een eigen inkomen verdienen en het aangaan van een relatie en het krijgen van kinderen.

https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/319461,

Helaas kan niet iedereen uitbundig van het leven genieten. Een ingrijpende ziekte als kanker maakt iemand zijn 'Ride' tot een zware beproeving. Dat overkomt ook jongvolwassen mensen die volop in het leven staan.

https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/7109/VIDEO-Enjoy-the-Ride-fietstocht-voor-jongvolwassen-kankerpatienten.html,

Durf dus gerust te spreken van een prestatie. De voorstelling zal het echter ongetwijfeld beter doen onder een wat ouder "jongvolwassen" publiek en zou naar het gedeeld oordeel van de redactie dan ook niet misstaan op een festival als Lowlands.

https://www.kattuk.nl/blogs/jens-nam-een-kijkje-bij-het-theater-en-vond-pubers/,

Van de jongvolwassen refo's kijkt driekwart tv-programma's, vaak via internet.

https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/fors-deel-jongvolwassen-refo-s-kijkt-films-en-stemt-sgp-1.531573,

Minister Dekker stuurt de procesevaluatie 'Inzet van de ISD-maatregel bij jongvolwassen veelplegers: resultaten van vier regionale pilots'' naar de Tweede Kamer. Hij verwacht dat hij in het najaar van 2019 de bijbehorende effectmeting en zijn beleidsreactie naar de Kamer kan sturen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/05/13/tk-procesevaluatie-isd-voor-jongvolwassen-veelplegers,

Ik stapte de kamer binnen voor een groepstherapie met jongvolwassen verslaafden in een afkickprogramma.

http://www.ruijsenaars.nl/publicaties/9512.html,

Centraal in het Foyer-project staat het streven naar een "magische mix" van bewoners. De samenstelling van de groep moet een positieve uitwerking hebben op de afzonderlijke leden. Momenteel wordt gedacht aan de volgende groepen: jongvolwassen vluchtelingen, jongeren uit de buurt, jonge vrouwen, Antilliaanse jongeren, uitstromers uit de jeugdhulpverlening, ex-gedetineerden en licht verstandelijk gehandicapten.

http://www.hvoquerido.nl/menu_nl.html?Main=HVO-Querido=0=welkom.html

Gedwongen hulpverlening voor jongvolwassen zorgverlaters vergt wetgeving.

https://www.blikopnieuws.nl/gezondheid/275813/gedwongen-hulpverlening-voor-jongvolwassen-zorgverlaters-vergt-wetgeving.html,

"Toen ik een jongvolwassen vrouw was, was ik veel assertiever."

https://www.telegraaf.nl/entertainment/1377992317/sylvana-simons-ik-ben-erg-conflictmijdend,

'Onze bevindingen laten zien dat slaapproblemen een extra aandachtspunt kunnen zijn in de behandeling en preventie van chronische pijn en spier- en gewrichtspijn bij jongvolwassen vrouwen.'

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Universitair_Centrum_Psychiatrie/Nieuws/Paginas/slaapproblemen-bij-jongvolwassenen-leiden-later-tot-pijn.aspx,

Van Gelder is getrouwd met Gabriëlla en heeft drie jongvolwassen zonen.

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/jochem-van-gelder-wordt-wijzer-door-schade-en-schande-ik-hoef-niet-alles-meer-te-zeggen~a87362d9/,

  • de jongvolwassen levensfase

Het nieuwe onderzoek toont aan dat slaapproblemen significant verband houden met chronische pijn en specifieke pijnproblemen bij jongvolwassenen. 'De jongvolwassen levensfase kenmerkt zich door psychosociale veranderingen en veranderingen in het gedrag, zoals veranderende slaappatronen. Uit onze bevindingen blijkt dat slaapproblemen niet alleen een voorbode zijn voor pijn, maar ook het aanhouden van chronische pijn en de pijnernst voorspellen', aldus Bonvanie.

https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Universitair_Centrum_Psychiatrie/Nieuws/Paginas/slaapproblemen-bij-jongvolwassenen-leiden-later-tot-pijn.aspx,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding