jonkie


jonkie 1.0

jong van een dier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jonkie…

is een dier

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong

    Algemene voorbeelden


    Een heel klein biggetje geeft zijn moeder 'kopjes', nadat hij zich lekker vol heeft gedronken, alsof hij wil zeggen 'dank je wel'. Ook de zeugen die geen jonkies hebben hebben het zichtbaar naar hun zin. Ze lopen lekker buiten in het gras te wroeten, en wentelen zich in de modder zoveel ze maar willen.

    http://www.nshd.nl/Informatief/index.html

    Knoppen barsten open, de natuur jubelt, zingt zich zelfs compleet schor. Zangvogel- en muizenpaartjes zetten tientallen piepende jonkies op de wereld, kikkers leggen honderden eitjes en vissen zelfs duizenden - een ware explosie aan leven!

    http://www.vloedlijn.nl/tekst/stillesterfte.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • jonkies hebben
    • jonkies krijgen

    Op dit punt gekomen begon ik mij te herinneren dat ik toch ook volwassen ben, en mij niet op mijn kop hoef te laten zitten. 'De consequentie van uw woorden, mevrouw,' zei ik streng, 'is dat alle katten maar gecastreerd moeten worden.' 'Geopereerd,' corrigeerde de stem, 'maar wat is daartegen?' 'Ik geloof dat het veel fijner is voor mijn poes om lekker jonkies te hebben.'

    Dierenbeschermen, Renate Rubinstein,

    Vanochtend kwam konijn Maggie op het afspraken spreekuur. Het konijn had drie weken geleden al jonkies gehad, maar vloeide nu weer bloed.

    http://dierenkliniek-de-toren.nl/Dagboek_van_een_dierenarts/September/september.html,

    Het Goois Dierencentrum verkoopt tamme ratten aan particulieren. Zij zijn er niet van op de hoogte of ratten die net hebben gejongd agressief kunnen worden. "Bij ons zijn de ratjes zo jong dat ze geen jonkies krijgen", aldus een verkoopster.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • met jonkie
    • met jonkies

    In Botswana in Afrika is een tehuis voor neushoorns opgericht. Het bestaat uit een groot stuk grond, omheind met hoge houten palen. Een moeder met jonkie woont er al.

    NRC,

    Ook de stichting Amivedi, die alle gevonden en vermiste dieren registreert, spreekt over een gekkenhuis. "Een zwart konijntje in een zak, twee hamsters in een schoenendoos, een moederkonijn met vier jonkies voor de deur van een dierenwinkel. Het moet niet gekker worden", aldus Judy Leenders van Amivedi.

    De Telegraaf,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar jonkies

    Wat shockschade is? Voorbeeldje. Je bent dierenvriend en je ziet dat een invalide met zijn karretje een overstekende moedereend en haar zeven jonkies schept. Je krijgt dat beeld niet van je netvlies gepoetst, slaapt er slecht van, je werk lijdt eronder, komt bij het Riagg en na veel therapieën verdwijn je uiteindelijk in de WAO. Dan kan je de invalide voor het gerecht dagen.

    NRC,

    jonkie 2.0

    jong, nog niet volwassen dier

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een jonkie…

    is een dier

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong

      Algemene voorbeelden


      'Ik wist niet dat je een hond had,' zei ik. 'Nee,' zei Bennie. 'Een jonkie?' 'Een driejarige dobermann,' zei Bennie.

      De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

      Drie weken geleden bracht ik Kareltje binnen. De kattenmand zette ik midden in de kamer om mijn huisgenoten de gelegenheid te geven hun positie te bepalen. Mijn eigen positie was al bepaald. Wie een kitten in huis neemt, doet dat om ervan te gaan houden. Tante Ebeltje wist ook direct wat haar positie was. De 7 weken oude dreumes deed amper twee passen aarzelend de kamer in of ze liet hem er alle hoeken van zien. So much voor de theorie dat volwassen dieren een jonkie nooit woest zullen aanvallen.

      http://www.jeanne-doomen.net/doodle.html

      Voedsel: De jonkies eten kleine visjes, kikkervisjes en larven. De grote vissen eten vis, kikkers en de grootste vissen eten zelf ratten en jonge eenden.

      http://www.gsmeets.be/

      Een nest kan wel ongeveer 800 jongen bevatten, bij een nest van bijvoorbeeld 100 blijven er ongeveer 25 over, ze zullen elkaar opeten tot ze zelf eten kunnen vangen. Als de jonkies uit de cocon zijn kunnen ze helemaal voor zichzelf zorgen, het maken van webben is ze instinctief ingegeven.

      http://www.dsv.nl/~piwi/

      Er zijn ook ratjes te koop: een jonkie van vier weken kost ongeveer tien gulden. Er is keus tussen éénkleurige en getekende ratten.

      NRC,

      Een vogelbekdier legt meestal 2 à 3 eieren, die rubberachtig aanvoelen, net zoals bij reptielen. Die worden warm gehouden door het wollige lijf van het vrouwtje. Als de jonkies een dag of 10 rijp zijn, is het tijd om uit het ei te komen.

      http://www.pretparken.be/nl/info/zoo/dieren/zeeleeuw.asp

      jonkie 3.0

      jong, nog niet volwassen mens
      Wordt ook gebruikt als aanspreekvorm.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een jonkie…

      is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is jong; is nog niet volwassen

        Algemene voorbeelden


        Het jonkie van de selectie zestien jaar pas die normaal op de buitenaanvalpositie staat, speelde heel verdienstelijk. Het team draaide goed en al snel stond er een 1-0 voorsprong in sets op het scorebord.

        De Telegraaf,

        'Op d'n Tuilse dijk heb jij toen plechtig beloofd, en je moeder kan dat bevestigen, ik heb het 'r weet God hoe vaak verteld ... jij zei: ik ga nooit meer naar Herwijnen.' 'Hm,' zeg ik, 'daar heb ik me dan niet aan gehouden.' 'Nee jonkie, daar heb je je niet aan gehouden.'

        De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

        'Was het niet een stuk goedkoper, of in ieder geval een stuk eenvoudiger, geweest om bij een poelier konijn te halen?' 'Maar er was geen ene poelier,' zegt mijn vader, 'die konijnen had zoals Atje konijnen had. Twaalf pond, schoon gewicht. Moddervet. Je moeder moest het vet er gewoon afscheppen, anders begon het te koken in de pan en dan kreeg je zo'n kreng niet gebraaien. Nee jonkie, zo'n konijn kreeg je nergens!'

        De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

        Zeven minuten voor het einde werd het paars-witte overwicht uiteindelijk verzilverd met een onhoudbare vrije schop van Zetterberg, snoeihard vanop ruim twintig meter in de kruising. Een enorme dreun voor de jonkies van Waseige, die nadien ook nog de onstuimige Genaux verloor wegens een tweede keer geel.

        De Standaard,

        De meiden wisten VCZ toch niet meer tegen te houden. Ze wonnen de set met 15-12. Dit verlies speelde door in de volgende set. Waren de Wiechers-meiden in andere wedstrijden zo sterk geweest dat ze een verloren set vervolgens met een 15-0 set wonnen, nu gingen de kopjes hangen. Tot 8-2 achter in de tweede set pasten de jonkies hun spel aan, aan de langere, goed spelende Zuidwoldigers. Toen brak langzaam weer het geloof in eigen kunnen door.

        Meppeler Courant,

        jonkie 4.0

        iemand die jong is, met name in vergelijking met zijn collega's, medestanders of vakgenoten; iemand die jong is ten opzichte van anderen

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een jonkie…

        is een persoon

            Algemene voorbeelden


            'Ze is in het Diaconessenhuis gestorven. Daar hebben ze ...' 'Daar ben ik van de week nog geweest, nadat ik eerst al op 't stadhuis ... Daar heb ik via via met veel moeite en pijn zo'n ventje, zo'n schrielhannes te spreken gekregen, zo'n jonkie in een witte jas die de lijkschouwing had gedaan. Ja, meneer, heus, het was een zonnesteek, geen twijfel over mogelijk.'

            De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

            'Als de Bongerd leegloopt, moet ik personeel ontslaan: om te beginnen op de Weideblom, want daar zitten de jonkies. In het onderwijs geldt nog altijd: last in, first out.'

            de Volkskrant,

            Vorige week moest Joice nog kramen bij een vrouw van 41 die haar eerste kind kreeg. "Normale gang van zaken hoor!" zegt ze. "Meiden van begin twintig die nu een kind krijgen, noemen we jonkies." Nederlandse vrouwen zijn kampioen in het uitstellen van het moederschap.

            NRC,

            Lang voordat de eerste bal van de Australian Open is geslagen, zijn in Melbourne al flink wat spraakmakende tikken uitgedeeld. In het weekeinde voorafgaand aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar zorgden de Australische 'jonkies' Lleyton Hewitt en Jelena Dokic voor voldoende gespreksstof. Hewitt in positieve zin, want de 19-jarige speler uit Adelaide won zaterdag het ATP-toernooi in Sydney.

            De Telegraaf,

            Combinatiemogelijkheden


            met koppelwerkwoord


            • een jonkie zijn

            Opvallend in de drukke Kodak-kantine is dat de gemiddelde leeftijd hoog is. Waar zijn de jongeren? David Beigie, pr-vertegenwoordiger en een jaar of dertig, beaamt dat hij een jonkie is. Hoe kan een bedrijf dat juist met zijn tijd mee moet zich permitteren te vergrijzen?

            NRC,

            voorafgegaan door als


            • als jonkie

            Een startbedrag van 2300 euro is voor de meeste bureaus gebruikelijk, dan hebben we het over het opstellen van een functieprofiel. Vervolgens komen de maandelijkse rekeningen. Op een beetje CEO ben je al gauw een jaartje of twee aan het hunten, reken dus maar uit. Alleen de beginners werken op no cure no pay basis. Wil je als jonkie in de branche niet te amateuristisch overkomen, is het dus zaak om volwassen rekeningen te sturen.

            Intermediair,

            jonkie 5.0

            jonge jenever; glas jonge jenever

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een jonkie…

            is een drank

                Hoofdsemagram: jenever


                Algemene voorbeelden


                CDA en VVD wisten voor elkaar te krijgen dat bij bepaalde gelegenheden in dorpshuizen, zoals bijeenkomsten van De Zonnebloem en bingo-ochtenden, al vanaf 11 uur 's ochtends alcohol mag worden geschonken. Een oproep om dan ook jonge jenever te mogen schenken werd teruggetrokken toen bleek dat sterke drank in dorpshuizen zonder volledige vergunning niet aanwezig mag zijn. Een jonkie mag dus niet. Een advocaatje wel, 'want daar zit minder dan 15 procent alcohol in'.

                http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article26017613.ece,

                Ze dronken wijn en bier, Anton en Frans namen een jonkie erbij.

                http://books.google.nl/books?id=iXx4AAAAQBAJ&pg=PT113&lpg=PT113&dq=%22Anton+en+Frans+namen+een+jonkie+erbij%22&source=bl&ots=3j1ACV7anb&sig=JYbZDmPOu0eb--Pg-WF5gb46oT8&hl=nl&sa=X&ei=U2GFVMeaEcLoUovpgOAP&ved=0CCEQ6AEwAA#v=onepage&q=%22Anton%20en%20Frans%20namen%20een%20jonkie%20erbij%22&f=false,