kaardenspin


kaardenspin 1.0

afbeelding

Bron: Fritz Geller-Grimm
( CC BY-SA 3.0 )

spin die behoort tot een soort met kammetjes op de achterpoten om webdraden pluizig te maken zodat insecten sneller verstrikt raken; spin die kaardenwebben bouwt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kaardenspin…

is een spin; is een dier

  • [Deel] heeft kammetjes aan de achterpoten om het web te kaarden
  • [Gedrag] bouwt geen kleverig web maar een web met pluizige webdraden om insecten te vangen; is 's nachts actief
  • [Verscheidenheid] komt voor in 874 soorten

    Hoofdsemagram: spin


    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Arthropoda; Geleedpotigen
    Klasse Arachnida; Spinachtigen
    Orde Araneae: Spinnen
    Familie Amaurobiidae; Nachtkaardenspinnen

    Algemene voorbeelden


    Kaardende spinnen hebben op hun achterste poten een soort 'kammetjes' die bestaan uit stijve haartjes. Hiermee kammen of 'kaarden' ze gesponnen draden zo dat die wollig worden [...]. De gekaarde draden zijn voor de mens zichtbaar doordat ze het web een blauwachtige schijn geven. Deze draden zijn op zich niet kleverig, maar een insect komt er met al zijn stekels en klauwtjes al snel hopeloos in vast te zitten. In de kaardewebben van onze grotere (en algemene) kaardespinnen zoals de Muurkaardespin (Amaurobius similis) en de Grote kaardespin (Amaurobius ferox) lopen zelfs de grootste en sterkste insecten vast.

    http://www.arabel.ugent.be/nl.php?page=web&tab=kaardeweb,

    Spinnen zijn er in allerlei soorten en families, maar kijk je naar het soort spindraad dan zijn er twee groepen te onderscheiden. De ene groep maakt draad met een plakkerige substantie, waar invliegende insecten aan vast blijven zitten. De andere groep, van de kaardespinnen of cribellaten, heeft die lijm niet nodig. Op één van hun poten zit een microscopisch kammetje (een kaarde), waarmee ze de draden een pluizige, kroezige structuur geven. Prooidieren raken daar met hun harige pootjes in verstrikt en komen zo op het menu van de webbewoner.

    http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2010/februari/Spinnenweb-als-vochtvanger.html,

    De kaardespin behoort tot de familie van de Amaurobiidae. Kaardespinnen danken hun naam aan het feit dat ze een soort kammetjes aan hun achterpoten hebben. Hiermee 'kaarden' ze hun spinsel, zodat insecten er gemakkelijk in blijven steken. De grote kaardespin (Amaurobius ferox) is een kaardespin die in onze gewesten voorkomt. Deze spinnen maken slordige, blauwachtige webben die je laag bij de grond in de tuin tegen kunt komen. Hun kleverig web is zo groot dat zelfs grote insecten, zoals kevers, er in verstrikt geraken.

    http://www.sg.uu.nl/2012/02/17/ultrasterk-spinnenzijde/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen