spin


spin 1.0

afbeelding

Bron: Traumrune
( CC BY-SA 3.0 )

klein dier, dat, in tegenstelling tot insecten, acht poten heeft en een tweedelig lichaam, waarvan kop en borststuk tot een geheel zijn samengegroeid en het veelal dikkere achterlijf is voorzien van klieren voor het spinnen van webdraden of eicocons

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spin…

is een geleedpotig dier; is een dier

 • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, enkele mm lang tot ongeveer 20 cm lang bij de grootste soorten, zoals de vogelspin
 • [Geluid] striduleert bij sommige soorten; maakt een stridulerend geluid
 • [Bouw] is ongewerveld; heeft acht poten
 • [Deel] heeft een zogenaamd kopborststuk voorzien van een paar gifkaken en een paar beweeglijke aanhangsels bij de monddelen om te tasten, en een achterlijf
 • [Voortplanting] legt eieren en kan zich bij sommige soorten ook ongeslachtelijk voortplanten
 • [Woongebied] komt vrijwel overal ter wereld voor
 • [Leeftijd] wordt, afhankelijk van de soort, 1 tot ruim 30 jaar oud
 • [Gedrag] is een vleeseter of als bagheera kiplingi een planteneter; gebruikt gif uit gifklieren om een prooi te verlammen; zuigt een gevangen prooi leeg; bouwt, afhankelijk van de soort, een web om een prooi te vangen en maakt webdraden of spinrag waarmee hij zich, meegevoerd door de wind, verplaatst; vangt in het geval van een jachtspin zijn prooi echter lopend; eet als vrouwelijke spin na de paring soms het mannetje op als voedsel voor de ontwikkeling van de eieren
 • [Waardering] wordt in sommige soorten soms gehouden en gewaardeerd als huisdier en gezelschapsdier in een terrarium; geldt als griezelig en eng
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft een tweedelig lichaam, in tegenstelling tot de insecten, die een driedelig lichaam hebben; heeft acht poten, in tegenstelling tot de insecten, die zes poten hebben
 • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 45.000 soorten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Arachnida; Spinachtigen
Orde Araneae

Algemene voorbeelden


Over de ganse wereld zijn er meer dan 50.000 soorten spinnen beschreven. Ze variëren in grootte van een millimeter tot een tiental centimeter. In de groep is er een enorme variatie aan vormen en manieren om voedsel (prooien) te bemachtigen.

http://www.instnat.be/content/page.asp?pid=FAU_SPI_Start

Alle spinnen produceren spinrag; dit gebeurt in klieren die uitmonden in de zogenaamde spintepels, die zich achteraan het lichaam bevinden. Met behulp van dit spinrag construeren de meeste spinnen webben waarmee ze hun prooien vangen, meestal vliegende of kruipende insekten. Er zijn echter ook zeer veel spinnensoorten die geen vangwebben maken maar er een vrij levende jachtwijze op nahouden. Bij deze spinnen wordt het spinrag gebruikt om spinsels te maken, die dienst kunnen doen als schuilplaats waarin, naargelang de soort, de nacht of dag doorgebracht wordt of waarmee hoopjes eieren omhuld worden, de zogenaamde eicocons.

http://www.instnat.be/content/page.asp?pid=FAU_SPI_Start

Lente: spinnentijd! Het zal u wellicht verbazen, maar mei en juni zijn de belangrijkste spinnenmaanden en niet de herfst [...]. Deze vergissing ontstaat doordat in de herfst de meest opvallende spinnen te zien zijn, zoals de Kruisspin en de Gewone trechterspin. In de lente zijn er echter veel meer soorten, al zijn ze vaak heel wat kleiner dan hun bekende herfstcollega's.

http://www.antwerpennoord.be/home/natuur/natuurgebieden/bospolder/indexi.html

Tijd dus om de spinnen eens van naderbij te bekijken [...]. Hoe leven ze? Ze behoren dus tot de immense groep van ongewervelden waartoe bijvoorbeeld ook de insecten behoren. Deze laatste hebben echter allemaal zes poten, spinnen hebben er acht. Daardoor zijn ze verwant aan ondere andere schorpioenen en mijten.

http://www.ecologischgroen.be/bib/spinnen.html

Spinnen (Araneae) zijn een orde van geleedpotigen die behoren tot de klasse van de spinachtigen (Arachnida). Andere spinachtigen worden ook wel met 'spin' aangeduid, zoals de zeespinnen en de zweepspinnen. De vertegenwoordigers van de orde Araneae worden daarom ook wel 'echte spinnen' genoemd om ze van de andere groepen te onderscheiden.

https://www.zoo-info.nl/home-top/geleedpotigen/spinachtigen,

Er zijn spinnen met alleen boeklongen, met alleen tracheeën en spinnen met beide. Twee paar boeklongen komen voor bij de primitieve spinnen. De modernere spinnen ontwikkelden tracheeën. Daarbij hebben zij nog één paar boeklongen. Tracheeën voorzien de spin sneller van zuurstof omdat de tracheeën tot bijna direct bij het orgaan doorlopen. Er is ook een grotere reserve aan zuurstof in het lichaam aanwezig, zodat spinnen met tracheën langer en sneller tot een grotere inspanning in staat zijn dan spinnen met alleen boeklongen. Snel lopende en springende spinnen hebben in het algemeen een goed ontwikkeld tracheeënstelsel. De kleine longloze spinnen van de familie Symphyltognathidae zijn uitzonderlijk, omdat zij geen boeklongen meer hebben, maar alleen nog een zeer goed ontwikkeld tracheeënsysteem.

http://www.xs4all.nl/~ednieuw/Spiders/InfoNed/bloed.html,

Eerst een paar spinnenweetjes. In een gemiddeld hygiënisch huis zitten ongeveer 1500 spinnen. Een spin heeft acht poten en is geen insect. De spin valt in de orde van Arachnidae (net als de schorpioen).

http://dier-en-natuur.infonu.nl/insecten-en-ongedierte/80877-hoe-bestrijd-je-de-huisspin-het-meest-effectief.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • dikke spin
 • giftige spin
 • harige spin
 • kleine spin
 • zwarte spin

Zo stond ik eens in een winkel naar kaarsjes en servetten te kijken tot er ineens een dikke spin over het winkelrek kroop. Meteen ben ik de winkel uitgerend. Pas na de therapie ben ik naar hetzelfde rek teruggegaan om te kijken of de spin er nog zat.

http://www.isw.be/nl/publication/tv_express_11_2001spinnen.html

Giftige spinnen komen in België normaal gezien niet voor, maar een aantal van onze inlandse soorten kan voor vervelende beten zorgen.

http://www.wvc.vlaanderen.be/buitenrecreatie/insectenbeten.pdf

Op een ochtend belt een collega mij op met de mededeling dat er een melding via de politie is binnengekomen. Er zou in een flat een grote, harige spin zitten, ter grootte van een vuist.

http://www.a1.nl/homepages/dbalmelo/boekje_maart_2000.htm,

Een kleine spin gleed op ooghoogte langs de muur.

Stars and stripes, Ton van Reen,

Op de donkerrode sprei zat roerloos een dikke, zwarte spin met harige poten.

Mottenballen en parfum, Tessa de Loo,

 • boze spin
 • kwade spin
 • nijdige spin

Rutger spoot de deo, en voor het eerst in mijn leven heb ik een spin zien springen. Echt, dat beest sprong op de grond en sprintte met een rotvaart weg, onder de deur door een kamer in. Nu leeft er dus ergens in het hostel een boze spin die wraak gaat nemen.

http://leonivangent.waarbenjij.nu/?lite&page=message&id=4059211&intOffset=2693,

De kwade spin. Er was eens een spin en die was ontzettend boos. Meestal was de spin wel vrolijk, maar nu was ze vreselijk kwaad. Dat kwam omdat het prachtige web, dat ze net gesponnen had, kapot gemaakt was.

http://paul.hendriksen.free.fr/BIJZONDERE%20BEESTEN/html/24+.%20de%20kwade%20spin.htm

Ze noemde haar moeder een heks, een nijdige spin, en ze vertelde wanhopig dat het zo niet verder kon thuis.

http://books.google.nl/books?id=_rCqO_i4wyAC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=%22nijdige+spin%22&source=bl&ots=GWsv1ByQAP&sig=bisD8rpur33xH5mG5Tca20tSyIA&hl=nl&sa=X&ei=UnlDT-HoBc6j-gbslLXSBQ&sqi=2&ved=0CD8Q6AEwBg#v=onepage&q=%22nijdige%20spin%22&f=false,

Willem de Driftkop, een gouverneur van Nieuw-Nederland, verbood het roken. De ziedende Nederlanders gingen gewapend met pijpen en tabaksdozen voor het huis van de gouverneur zitten en begonnen uit alle macht te roken. Willem kwam als een nijdige spin naar buiten en wilde weten wat deze onwettige rookpartij te betekenen had.

http://www.flickr.com/photos/raoulnuberg/5148209204/

Dit kanalje trok de aandacht van het andere schepsel dat als een nijdige spin uit een hoek van het web de arme prooi besprong.

http://georgemeijers.nl/index.php/hoofdstuk-6,

met ander, nevengeschikt substantief


 • spinnen en insecten

Veel belangstelling was er ook voor het Natuurmuseum Groningen, waar spinnen en insecten [...] waren tentoongesteld.

NRC,

voorafgegaan door als


 • als de spin in het web

Verpleegkundige ben je niet zomaar, want er wordt veel van je verwacht [...]. Ben jij als die spin in het web, die houdt van organiseren, niet bang is voor verantwoordelijkheid en beslissingen durft te nemen? Dan past dit beroep vast bij jou!

http://www.leyenburg-ziekenhuis.nl/personeel/opleidingen/verpleegkundige.html

Zubaydah zou als spin in het web niet alleen op de hoogte zijn van geplande aanslagen, maar ook de locaties kennen van 'slapende' terreurcellen alsmede de namen van honderden Al-Qaeda-leden.

De Telegraaf,

Tom Cruise is perfect gecast als de showy misdaadbestrijder die als een dirigent het beeldscherm manipuleert. Thuis treurt hij over zijn verdwenen zoon, maar op het werk is hij als een spin in het web.

ANP,

In de Haagse bureaucratie fungeert Financiën nu eenmaal als de spin in het web.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


spin 1.1

afneembare snelbinder die bestaat uit twee of meer elastische, gevlochten kabels die in het midden in één punt samenkomen en gespannen worden over bagage of zaken die men ergens aan wil bevestigen; snelbinder met centraal samenkomende kabels

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spin…

is een snelbinder; is een gebruiksvoorwerp; is een stoffelijke zaak

   Algemene voorbeelden


   De spin wordt niet enkel op fietsen gebruikt, maar kan ook op auto-imperiaals of vaartuigen worden gebruikt om zaken vast te zetten.

   http://www.google.nl/search?q=spinbinder&hl=nl&biw=1254&bih=803&num=10&lr=lang_nl&ft=i&cr=&safe=images&tbs=lr:lang_1en#sclient=psy-ab&hl=nl&lr=lang_nl&tbs=lr:lang_1nl&source=hp&q=%22spin%22+%22baggagedrager%22&pbx=1&oq=%22spin%22+%22baggagedrager%22&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=8600l10391l0l11005l9l9l0l0l0l0l139l488l8.1l9l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=27a538b5604af0ff&biw=1254&bih=803,

   Voor de koffer van Bond is in de auto geen plaats. Deze wordt door middel van een spin op de imperiaal vastgebonden.

   http://www.jamesbondnederland.org/?p=1870,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • achtarmige spin
   • 4-armige spin
   • 8-armige spin

   Zijdelings wordt ook aandacht besteed aan het ontstaan van die auto's in de jaren '30 en '40, en naast de automobielen zelf komen ook de randverschijnselen aan bod die in de jaren '50 opkwamen: benzinestations en garages [...], de scootmobielen of mini-autootjes [...] en alle bijhorende accessoires als de Micky bagagewagen, de tweetonige klaxon, en de imperial met achtarmige spin.

   http://www.boppinaround.nl/RECENSIES/RECENSIES.htm,

   In de schuur vind ik een oud boodschappenkratje. Dit monteer ik met een 4-armige spin aan de 'speerpunten' van de bagagedrager. Meer naar het rekje toe is het frame zo dik dat nummer 3 en 4 er niet om heen kunnen haken.

   http://scooter.120m2.nl/#post0,

   8-armige spin voor het vastmaken van bagage.

   https://wwws.autoshop.nl/winkel/artikel.php?Rid=27&Mid=20

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   spin 1.2

   attractie van kermissen en pretparken die door haar constructie en/of decoratie op een spin lijkt en bestaat uit een centrale, ronddraaiende verticale as met op en neer bewegende armen waaraan een gondel hangt; spinvormige kermismolen
   Soms in strikte zin en dan onderscheiden van een soortgelijke attractie die door haar decoratie lijkt op een octopus en vaak complexere roterende bewegingen maakt.

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een spin…

   is een attractie

   • [Deel] bestaat uit een centrale, ronddraaiende verticale as met vaak acht armen waaraan telkens een gondel hangt
   • [Functie] dient als vermaak
   • [Plaats] komt voor op kermissen en in pretparken
   • [Tijd] verscheen op kermissen hier omstreeks 1945-1950
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een nostalgische vorm van kermisvermaak
   • [Beweging] voert een ronddraaiende beweging uit rond de centrale verticale as, beweegt op en neer met de armen en heeft schommelende of, in de ruimere toepassing van het woord, roterende gondels

   Algemene voorbeelden


   De 'Spin' is een attractie die al meer dan zestig jaar reist. De zaak valt vandaag de dag weliswaar in de categorie nostalgie, maar de molen trekt nog volop publiek. De attractie heeft een verticale as waar bovenin acht armen aan zijn bevestigd. Aan elke arm, hangt een 2 à 3 persoons gondel. Tijdens de rit kan men schommelen met de gondels terwijl de armen op en neer dansen.

   http://www.kermishistorie.nl/html/spin.html,

   Alle vermaakzaken van het type Octopussy werden uiteindelijk voorzien van vliegtuigjes of raketten, of van gondels die een dergelijke uitstraling hadden. De 'Spin' is gewoon de 'Spin' gebleven, met zijn 2 à 3 persoons hangende gondels en dat maakt deze attractie uniek. De 'Spin' mag nooit verward worden met een Octopussy.

   http://www.kermishistorie.nl/html/spin.html,

   De polyp of octopus, ook wel Spin genoemd, is een met een spin of octopus gedecoreerde attractie met vijf of zes armen waar gondels aan bevestigd zijn. Ze draaien om de arm rond, gaan op en neer en de gehele attractie draait ook nog eens rond. Er zijn attracties waarbij de gondels behalve deze bewegingen ook nog eens om hun eigen as draaien, dit door de zwaarte- en centrifugaalkracht.

   http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/attracties/24645-kermis-van-alle-tijden.html,

   De kermis in Angeren is weer voorbij. Van 4 tot en met 9 augustus was er weer plezier op het kermisplein. De spin zorgde voor veel vermaak.

   http://www.angerennu.nl/tag/kermis/,

   spin 2.0

   snelle, draaiende beweging om een as; roterende beweging

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een spin…

   is een beweging

   • [Positie] geschiedt om een as
   • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is snel en draaiend

    Algemene voorbeelden


    De meeste ballen die geslagen worden hebben een moeilijkheidsgraad bijvoorbeeld een grondbal met spin, slecht veld, een harde stuitbal of een zacht rolletje om er maar een paar te noemen. Een goede infieldster moet alle soorten ballen goed inschatten, fielden of vangen en zuiver naar het juiste honk gooien.

    http://www.littleleaguenetherlands.nl/index.asp?pid=227

    Het muon is familie van het elektron. Zo hebben beide deeltjes dezelfde lading en dezelfde spin, een soort draaiende beweging om hun as. Het enige echte verschil is de massa. Het muon is veel zwaarder dan zijn broertje.

    http://www.natutech.nl/artikelDetail.lasso?ID=1787

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen