aardspin


aardspin 1.0

afbeelding

Bron: Danny Steaven
( CC BY-SA 2.0 )

vrij grote spin die behoort tot een soort die een ondergrondse woonbuis als schuilplaats bouwt en deze met spinsel bekleedt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aardspin…

is een spin; is een dier

  • [Afmeting] is 7 tot 30 mm lang
  • [Woongebied] komt voor in Noord-Amerika, Europa, Afrika en Azië
  • [Leeftijd] wordt 4 tot 10 jaar oud
  • [Gedrag] bouwt een woonbuis onder de aarde en bekleedt die met spinsel
  • [Verscheidenheid] komt voor in 48 soorten

Hoofdsemagram: spin


Wetenschappelijke naam: Atypus affinis

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Arachnida; Spinachtigen
Orde Araneae; Spinnen
Familie Atypidae; Mijnspinnen
Geslacht Atypus
Soort Atypus affinis

Algemene voorbeelden


Sommige spinnen zijn zeer makkelijk te vinden; wielspinnen vallen ook zonder zoeken onmiddellijk op. Naar veel andere soorten moet men echter gericht op zoek gaan, vooral deze die een min of meer verborgen leven leiden, zoals bv. de aardspin (Atypidae).

http://users.skynet.be/spinnen/index2.htm

Tijdens een nachtvlinderinventarisatie in de Hooiberg (Haacht), merkten we een mannelijk exemplaar van de aardspin (Atypus affinis) op. Deze beschermde spinnensoort behoort tot de rechtkakigen (Mygalomorphae), ook wel vogelspinnen genoemd. Hiervan komen slechts twee soorten voor in België.

http://binco.eu/2008/05/,

Aardspinnen, een andere ondersoort van de vogelspinnen, graven tot een meter diepe buizen in de bodem. Deze zijn bekleed met spinsel. Een paar centimeter komt het spinsel boven de grond uit. Insecten die hierop gaan zitten, worden vastgepakt en naar binnen getrokken.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/23666-informatie-over-vogelspinnen.html,

De mijnspinnen of aardspinnen (Atypidae) zijn een familie van spinnen. Deze familie behoort tot de rechtkakigen of vogelspinachtigen. Het is een bekende familie waar ook in Nederland en België voorkomende spinsoorten toe behoren: de gewone mijnspin (Atypus affinis) en de kalkmijnspin (Atypus piceus). De totale familie bestaat uit 48 soorten. In het algemeen zijn deze spinnen vrij groot en robuust gebouwd. Ze maken een gesloten woonbuis, meestal onder de grond, dat geheel met spinsel wordt bekleed.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mijnspinnen,