spinnendraad


spinnendraad 1.0

afbeelding

Bron: MiFleur
( CC BY-NC 2.0 )

draad die door een spin wordt gesponnen voor het bouwen van een web of schuilplaats of als zweefdraad om zich mee te verplaatsen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een spinnendraad…

is een draad; is een stoffelijke zaak

  • [Materiaal] bestaat uit klierafscheiding van een spin
  • [Geheel] is vaak een deel van een web
  • [Functie] dient om een web of schuilplaats te weven of als zweefdraad om zich door de lucht te verplaatsen
  • [Herkomst of oorsprong] wordt geproduceerd uit de spintepels van een spin
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is sterk en elastisch

Algemene voorbeelden


De spinnendraad komt uit speciale klieren, die heten de spintepels. Eerst spint ze en heel fijn ragdun draadje dat door de wind wordt meegevoerd. Zodra het ergens aan vastplakt, klimt ze snel langs het draadje en spint onderweg een nieuwe draad. Ze klimt weer terug en laat zich halverwege de draad zakken. Zo begint ze de constructie van het web, eerst maakt ze de spaken en dan vanuit het midden maakt ze een steeds grotere spiraal.

http://www.kinderlezingen.nl/kinderlezingen/object.cfm/7CB81359-07DD-4859-AF655EA7B52C6A12

Als het bijna windstil weer is met opstijgende lucht, op een warme dag na kou zoals zaterdag, stijgen talloze spinnetjes aan 'zweefdraden' op om nieuwe leefgebieden te verkennen. Grote oppervlaktes zijn dan bedekt met enorme 'plakkaten' spinnendraden.

http://vogeldagboek.nl/html/Vogeldagboek/2008/Feb08_14.html,

De Universiteit van Wyoming bevestigde [...] dat de mechanische eigenschappen van spinrag volkomen beantwoorden aan de eisen die een goede hechtdraad heeft. Natuurlijk worden zulke hechtdraden niet door spinnen geproduceerd [...]. Nee, met behulp van de moleculaire biologie kan zo een eiwitketen, want daaruit bestaat een spinnendraad, makkelijk worden nagemaakt met behulp van de E. Coli bacterie.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Spinnendraad is in feite zijde die opgebouwd is uit vele aaneengeregen moleculen van het eiwit fibroïne [...]. Bij spinnen echter, zijn de gesponnen draden zo sterk en divers, dat het als bouwmateriaal totaal nieuwe mogelijkheden bood. Dat spinnendraad zo sterk is, is omdat de verschillende moleculen fibroïne op vele plaatsen met elkaar verbonden zijn.

http://wet.kuleuven.be/wetenschapinbreedbeeld/lesmateriaal_biologie/spinnendraad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding