kanarie 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een kanarie…
is een vogel; is een dier
- [Afmeting] is 11 tot 14 cm lang
- [Geluid] tjilpt, fluit of zingt; maakt een tjilpend, fluitend en zingend geluid
- [Kleur] is in het wild vaak grauwgroen of geelbruin maar komt door fokken ook voor in andere kleuren zoals geel, wit en bont
- [Bouw] is gewerveld; heeft twee poten
- [Deel] heeft een kleine stevige snavel, geschikt voor het pikken en openen van zaden
- [Voortplanting] legt eieren
- [Woongebied] komt in het wild voor in Midden-Europa en in Zuid-Europa met inbegrip van de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira
- [Leeftijd] kan 15 tot 20 jaar oud worden, maar wordt gemiddeld 8 tot 12 jaar oud
- [Behandeling of bewerking] wordt vaak gekweekt naar zangkwaliteiten, kleur of vorm
- [Gedrag] is een planteneter; kan, vooral in het geval van de mannetjes, zeer gevarieerd zingen
- [Waardering] wordt gehouden en gewaardeerd als huisdier en gezelschapsdier in een volière
Wetenschappelijke naam: Serinus canarius
Rijk | Animalia; Dieren |
---|---|
Stam | Chordata; Chordadieren |
Klasse | Aves; Vogels |
Orde | Passeriformes; Zangvogels |
Familie | Fringillidae; Vinkachtigen |
Geslacht | Serinus |
Soort | Serinus canarius |
Algemene voorbeelden
Momenteel komen er in Europa maar twee of drie en in het Midden-Oosten drie soorten kanaries voor. Al deze soorten verschillen in meer dan een opzicht van de slanke, geelgroene kanaries, die als Wilde of Eilandkanaries (Serinus canaria) op de Canarische Eilanden in de schaduwgevende bomen op de dorpspleinen en op de telefoondraden langs de wegen zitten te zingen. Van deze Kanarie stammen sedert het begin van de 15e eeuw alle tamme zang- en postuurkanaries af die in alle delen van de wereld als kooivogels worden vertroeteld.
De Canarische Eilanden gaven aan de Kanarie zijn naam en waarschijnlijk niet andersom. Volgens Plinius de Oudere (23-79 na Chr.) en een ander Romeinse schrijver zou de Mauretanische koning Juba II tijdens een veroveringsexpeditie op deze eilanden een nu uitgestorven, blondharige herdersstam, de Guanches, hebben aangetroffen, die hun kudden met opvallend grote honden (canes) bewaakten. De eilanden werden dus 'honden-eilanden' genoemd. Vrijwel zeker was de Eilandkanarie daar toen ook al.
Op de Kanarische eilanden en Madeira leeft een tamelijk onooglijk vogeltje. Het is olijfgroen van kleur met een grijsbruine streep tekening. De Kanarie: Serinus Canarius. De man heeft iets meer geel in het gevederte, maar over het algemeen zijn beide geslachten vrij donker en onopvallend van kleur. Dit zijn de voorouders van onze in onvoorstelbare aantallen zang, kleur en postuurrassen gefokte en tot huisdier geworden kanaries.
Vogelliefhebbers hebben door gerichte kweek en strenge selectie in de loop der jaren de kanarie gevormd en verdeeld in een paar groepen: de zangkanaries; de kleurkanaries; de vorm- en postuurkanaries.
De kanarie hipt van het ene stokje naar het andere.
Het verschil in sekse is bij kanaries moeilijk te zien. Hoewel sommige popjes wat kunnen fluiten, zingt alleen een mannetje echt.
Omdat mijngas lichter is dan lucht, gingen de mijnwerkers naar beneden met een kanarie in een kooitje, dat ze aan het plafond van de galerij hingen. Als de kanarie van zijn stokje viel, moesten ze zich zo snel mogelijk uit de voeten maken.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- bonte kanarie
- gele kanarie
- goudbruine kanarie
- groene kanarie
- rode kanarie
- witte kanarie
De Kleurkanarie, een normaal goed zingende kanarie die [...] in ontzettend veel kleuren te koop is. De meest gangbare hiervan zijn: De gewone gele kanarie, de groene kanarie, de goudbruine kanarie, de bonte kanarie, eigenlijk een miskleur bij gerichte kweek, de witte kanarie, de laatste jaren zeldzamer geworden, de rode kanarie, hiervoor gebruikt de kweker haast altijd een caroteen-achtige stof om deze rode kleur te verdiepen. Natuurlijk zijn alle mogelijke kleurslagen denkbaar. Schitterende vogels die echter dus nooit op een perfecte zang zijn geselecteerd.
De groene kanarie (geel met zwart), zoals wij hem kennen, benadert de kleur van de Wilde Kanarie. Als gevolg van andere voeding en betere verzorging is hij iets groter en de bestreping is door selectieve kweek wat smaller. Het tussen de bestreping liggend bruin, het phaeomelanine, is iets minder duidelijk zichtbaar aanwezig. De bijkleur is ook wat helderder geel dan bij de stamvader het geval was. Andere verschillen tussen de Wilde Kanarie en de groene, zoals wij hem kennen, bestaan niet.