kemphaan


kemphaan 1.0

afbeelding

Bron: Arjan Haverkamp
( CC BY 2.0 )

trekvogel die behoort tot de familie van de snipvogels, die in de broedtijd een opvallende halskraag en kuif draagt en met andere mannetjes samenkomt op een plek om schijngevechten tegen elkaar te houden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kemphaan…

is een vogel; is een dier

 • [Afmeting] wordt ongeveer 30 cm groot
 • [Uiterlijk] heeft een lange nek; heeft in de broedtijd een opvallende, vaak kleurrijke kraag en kuif
 • [Gedrag] verzamelt zich in de broedtijd met andere mannetjes op een plek waar zij (schijn)gevechten tegen elkaar houden; voedt zich met insecten en larven

  Wetenschappelijke naam: Philomachus pugnax

  Rijk Animalia; Dieren
  Stam Chordata; Chordadieren
  Klasse Aves; Vogels
  Orde Charadriiformes; Steltloperachtigen
  Familie Scolopacidae; Strandlopers en snippen
  Geslacht Philomachus
  Soort Philomachus pugnax

  Algemene voorbeelden


  "Als we wachten tot de doelen van de Relatienota uit 1975 volgens planning in 2020 zijn gehaald, kunnen we ons afvragen voor welke grutto dat nog zin heeft. De kemphaan en de watersnip zijn al zeldzame verschijningen geworden in ons boerenland maar díe hebben nog andere broedplekken. Laten we door samen te werken voorkomen dat de grutto straks helemaal van de kaart is verdwenen."

  De Telegraaf,

  Voor vogels is dit een luilekkerland. Met tien broedparen is het Ilperveld een van de laatste bolwerken van de zeldzame roerdomp. In november komen massa's grutto's, tureluurs, watersnippen, kemphanen en andere trekvogels 'opvetten' voor hun verre reis naar Afrika.

  http://www.ilperveld.nl/site_life/ned/actueel.html,

  Kemphanen hebben een ingewikkeld baltsritueel. De mannetjes houden schijngevechten om de vrouwtjes. De gevechten worden gehouden op vaste plekken: de toernooivelden. Dan zien de mannetjes er prachtig uit met een grote verenkraag en oorpluimen. Het verenkleed is voor elke vogel weer anders gekleurd.

  http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/vogels/steltlopers/ruiters/kemphaan/

  The noble art of selfdefense is voor mij boksen, worstelen desnoods, maar alle andere acrobatische handigheidjes vergelijk ik onwillekeurig met het baltsen van kemphanen, korhoenders en kraanvogels, en daarbij vergeleken werken die "sporten" op mijn lachspieren.

  De Standaard,

  Uit onderzoek blijkt dat de kemphanen uit Nederland hun broedgebied ver naar het oosten hebben verlegd. In het broedgebied in Wit-Rusland werden drie in Nederland gekleurringde kemphanen gezien. Het verdwijnen van de kemphaan uit Nederland komt waarschijnlijk doordat onze weilanden niet meer geschikt zijn voor kemphanen. Weilanden worden tegenwoordig zo droog mogelijk gehouden (waterpeilverlaging), te zwaar bemest en te intensief gemaaid.

  http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/dieren/vogels/steltlopers/ruiters/kemphaan/

  Langs de kreekranden zijn tientallen oeverpiepers te zien, soms ook waterpiepers. Aan de duinvoet zitten strandleeuweriken. Dit zijn allemaal broedvogels uit het uiterste noorden van Europa. De konservator observeerde enkele duizenden kieviten, kokmeeuwen, grauwe- en kolganzen, duizend wulpen en kemphanen. Van die laatste zaten er in het Zwin op 6 november 1.450.

  De Standaard,

  Op de Hagedissenheide hadden ze ademloos de spiegelgevechten van enkele kemphanen gadegeslagen.

  Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  kemphaan 2.0

  strijdlustig, vechtlustig persoon; ook: strijdlustige, vechtlustige tegenstander

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een kemphaan…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is strijdlustig, vechtlustig

   Algemene voorbeelden


   Een groep van ongeveer 25 Pakistani bestormde gewapend met messen en slagbats het veld en viel de spelers aan van Jinnah, een Amsterdamse club van in Nederland wonende Pakistani. De politie haalde de kemphanen uit elkaar.

   http://nu.nl/news.jsp?n=3672=40,

   Oranjeboom bracht begin dit jaar het amberbier Lieve op de markt. Palm protesteerde daartegen omdat de brouwer met Oranjeboom een langlopend contract had om via de Oranjeboom-cafés zijn eigen amberkleurige Palm te verkopen. Oranjeboom werd echter begin 1995 door het Belgische Interbrew overgenomen; in Leuven ging men ervan uit dat daardoor een einde kwam aan het contract. Een minnelijke schikking zat er niet in; in mei stonden de kemphanen voor de rechter.

   De Standaard,

   Elf jaar lang leverde het Arnhemse concern verbeten strijd met de Amerikaanse concurrent Dupont de Nemours om toegang tot elkaars thuismarkten. In 1988 zetten de kemphanen een punt achter die kwestie. Inmiddels verdelen zij de wereldmarkt voor aramide (aromatische polyamide) in de verhouding 60/40, waarbij het grootste deel aan de Amerikanen toevalt.

   De Gelderlander,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • grote kemphanen

   Sinds de herverkiezing vorige week van Boris Jeltsin woedt er onder die "150" machthebbers alleszins een felle machtstrijd, met als grote kemphanen premier Viktor Tsjernomyrdin en ex-generaal Aleksander Lebed, de nieuwe chef van de Nationale Veiligheidsraad.

   De Standaard,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • verbitterde kemphanen

   Maandenlang hebben Jeltsin en Roetskoj als verbitterde kemphanen tegenover elkaar gestaan en elkaar met allerlei manoeuvres het leven onmogelijk gemaakt, een strijd waarin Jeltsin zijn tweede man salamigewijs alle bevoegdheden en privileges afnam waarop die als vice-president recht had.

   NRC,

   met telwoord ervoor


   • beide kemphanen
   • de twee kemphanen
   • de vier kemphanen
   • zes kemphanen

   Gert Claessens vocht na de rust enkele pittige duels uit met Stijn Vreven. Dat leverde beide kemphanen een gele kaart op.

   De Standaard,

   Pakistan had net een ernstige constitutionele crisis achter de rug, waarbij premier Nawaz Sharif en de bejaarde president Ghulam Ishaq Khan een kille machtsstrijd uitvochten. Toen deze het land bestuurlijk begon te verlammen, greep in juli het leger in. Beide kemphanen werden onder druk gezet om af te treden en de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen in de herfst.

   NRC,

   Eén keer kwam het bijna tot een lijfelijk gevecht, in de wandelgangen van een PS-congres, tussen André Cools en Guy. Busquin moest zich met gespreide armen tussen beide kemphanen zetten.

   De Standaard,

   Het leek allemaal zo mooi te beginnen voor Zuidwolde. De thuisploeg opende met veel dreiging voor het Gomos-doel. Hoogstaand werd het treffen tussen de beide kemphanen nimmer. Spannend was het daarentegen wel.

   Meppeler Courant,

   Met wisselende frequentie hebben Boskalis-topman R. van Gelder en HBG-collega J. Veraart samen aan tafel gezeten. De gesprekken hebben de twee kemphanen geen stap dichter tot elkaar gebracht.

   http://oud.refdag.nl/econ/000308econ06.html,

   De twee kemphanen op de wereldwijde wasmiddelenmarkt, Unilever en Procter Gamble, maken zich op voor een concurrentieslag op de Nederlandse shampoo-markt.

   NRC,

   Genk wint van Overpelt, Lokeren verliest van Oostende. Alle twee met één goaltje verschil, maar het brengt de twee kemphanen op gelijke hoogte.

   De Standaard,

   Biagio Conte, eerstejaars van 28 jaar uit de Scrigno-formatie. Na foto-finish en geklungel van de officiëlen met veel vertraging als winnaar genoteerd. Verwarring met ploeggenoot Rossato, verscheidene foto's van de vier kemphanen op een lijn die de ronde van de commissarissen deden met uiteenlopende conclusies. Hoe ook, een man met een verhaal, die Conte.

   De Standaard,

   Zes kemphanen bleven er over voor de beslissende ronde, waarin Marc Houtzager de moeilijke taak wachtte om als eerste een tijd te zetten.

   Meppeler Courant,