keukenmeidenroman


keukenmeidenroman 1.0

voor massaconsumptie bestemde roman zonder literaire waarde, die louter tot tijdverdrijf dient en als lectuur wordt beschouwd voor lezers met weinig scholing

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een keukenmeidenroman…

is een roman

  • [Soort] behoort tot de triviaalliteratuur
  • [Functie] dient tot amusement en tijdverdrijf
  • [Plaats] wordt doorgaans buiten de gewone boekhandel verkocht, bijvoorbeeld in supermarkten en kiosken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft geen letterkundige waarde, onder meer door het ongecompliceerde, te voorspelbare verhaalverloop, de vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, en de naïeve werkelijkheidsbeheersing door de rol van een held en happy ending
  • [Behandeling of bewerking] wordt in grote oplagen gedrukt
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor de massa
  • [Object betroffen] handelt vaak over een liefdesrelatie
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een kasteelroman, doktersroman, verpleegstersroman

Hoofdsemagram: roman


Algemene voorbeelden


Vaak duikt er een romantisch perspectief op voor de heldin en is het wachten tot het einde van het verhaal om te ontdekken of de reine maagd haar geliefde – iemand uit een hogere sociale klasse of een eenvoudige jongen die voor onderwijzer studeert – kan trouwen. Het is dit aspect dat haar boeken aan keukenmeidenromans doen denken: geschreven voor een groot publiek dat behoefte had aan romance en een goede afloop.

http://www.letterenhuis.be/Museum_Letterenhuis_NL/LetterenhuisNL/LetterenhuisNL-Museum/Museumparcours/De-19de-eeuw/Cyriel-Buysse-en-het-realisme/JD-Courtmans-Berchmans-(1811-1890).html?vergroten=1

Er zijn heel veel verschillende soorten romans. Ze variëren van literaire hoogstandjes tot keukenmeidenromans. Keukenmeidenromans lopen altijd goed af, maar dit is in een literaire roman minder vanzelfsprekend.

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/124287-boeken-de-roman.html,

Veel waardering kreeg Couperus destijds niet voor deze novelle: 'keukenmeidenroman', 'spoorweglectuur' (de recensies van A. de Savornin Lohman en J. de Meester zijn terug te vinden op de website van het Louis Couperus Genootschap). Men doelde op de inhoud, maar ook op de taal: "Hij leutert er maar zoo wat op los." Anna de Savornin Lohman vindt zelfs zijn opmerkingen over het eten 'burgerjongensachtig onnoozel'.

http://eenboekopjebord.blogspot.nl/2013/02/reikhalzend-lezen-naar-de-zomer.html,

Ten eerste heb je de "mantel-en-degenverhalen". Hier dient de geschiedenis enkel als decor voor spannende avonturen, waarbij het verleden de functie heeft die in andere boeken vervuld wordt door verre landen of exotische stranden. Ergens tussen deze categorie en de volgende in, staan wat je oneerbiedig "historische keukenmeidenromans" zou kunnen noemen. Ze zijn meestal bestemd voor volwassenen en handelen over sentimentele perikelen in lang vervlogen tijden, bij voorkeur aan koninklijke hoven. Hoewel ze heel wat wetenswaardigheden over de beschreven tijd kunnen brengen, bewandelen ze zeer zorgvuldig sinds lang platgetreden paden. Als tweede categorie heb je de didactische romans die vooral feitenmateriaal aanbrengen op historisch gebied, wat soms ten nadele gaat van leesbaarheid en spanning.

http://www.vvlg.be/jeugd4.htm

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een melige keukenmeidenroman

Wie denkt dat dit eenvoudige gegeven een uitstekend uitgangspunt vormt voor een melige keukenmeidenroman, verkijkt zich lelijk op Julien Green, die zijn personages als geen ander de duivel weet aan te doen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


keukenmeidenroman 1.1

gedrukt exemplaar van een keukenmeidenroman

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Werner was vast al uren aan het werk in zijn "Buchladen", die hij met trots das Antiquariat noemde, maar waar Pjotr hoofdzakelijk stukgelezen keukenmeidenromans en andere triviale lectuur had gevonden.

http://www.hand-in-hand-uit.nl/beeldendekunst.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


keukenmeidenroman 1.2

het tekstgenre gevormd door keukenmeidenromans; tekstgenre van de keukenmeidenromans

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Algemene voorbeelden


De kenners van de keukenmeidenroman weten, dat na de eerst roze weken of maanden onvermijdelijk de verwijdering, de achterdocht en andere vreselijke dingen tussen de geliefden ontstaan. Even onvermijdelijk volgen de opheldering en de hereniging en gaan zij een zonnige toekomst tegemoet.

http://www.beggar.nl/ivarsblog.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding