stationsroman


stationsroman 1.0

((vooral) in België)

voor massaconsumptie bestemde roman zonder literaire waarde, die louter tot tijdverdrijf dient en onder meer in stationskiosken wordt verkocht; keukenmeidenroman

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stationsroman…

is een roman

      Algemene voorbeelden


      Het is naar mijn mening gewoon een stationsroman die verpakt werd als "erotische literaire sensatie": Jong, lief, onervaren meisje wordt verliefd op jonge, maar wel stinkend rijke en supersexy CEO. Hij kan iedereen krijgen, maar toch heeft hij enkel oog voor haar.

      http://forum.flair.be/viewtopic.php?f=16&t=44975,

      Het scenario is een paar jaar blijven liggen. Toen besloot ik het tot een stationsroman om te werken. Daarin ben ik schromelijk mislukt. Het boek is te literair, wat je ook aan de verkoopcijfers kon merken. En dan zeg je: oké, als ik geen stationsroman kan schrijven, zet ik in het volgende boek nog een stap verder in de richting van dat literaire.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een goedkope stationsroman
      • een melige stationsroman

      We fantaseren allemaal wel eens over de volmaakte liefde. Man ontmoet vrouw, beiden worden verliefd en hebben het gevoel elkaar al jaren te kennen. Na een tijdje wordt het verliefd-zijn ook liefde: ze begrijpen elkaar met één blik, ze voelen hetzelfde in even intense en omvattende mate [...]. De liefde is ook eeuwigdurend en niets of niemand kan deze droom verstoren. Zo gesteld klinkt het als een goedkope stationsroman die weinig van doen heeft met de heel wat minder roze realiteit.

      http://www.get2gether.nl/G2G_singles3.html

      De Franse tekst was ondertekend door een zekere Stickney en de inhoud van het schrijven leek zo geplukt uit een melige stationsroman.

      http://books.google.nl/books?id=996LuNZPElkC&pg=PA214&lpg=PA214&dq=%22stationsroman%22&source=bl&ots=kGStHh4ftX&sig=zXYaLlglUO-ESJ3XnPKh74sMe1Q&hl=nl&sa=X&ei=ftmFU-mIEYieO-zqgZAL&ved=0CDUQ6AEwAjhk#v=onepage&q=%22stationsroman%22&f=false,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      stationsroman 1.1

      ((vooral) in België)

      gedrukt exemplaar van een stationsroman

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Algemene voorbeelden


      Mijn eerste stationsroman kocht ik toen ik een jaar of zestien was, maar toen vond ik er niet veel aan. Nu zijn we een paar jaar later en heb je soms van die zaterdagen waarop je je verveelt. Dan ga ik meestal inkopen doen, om de verveling te verdrijven. In de supermarkt staat er een heel rek vol met Harlequinboekjes. Omdat ik me verveelde, nam ik er eentje mee. Ik koos het romannetje uit dat me het meest absurd leek, en dat werd er dan eentje uit de serie 'Oosterse nachten' [...]. Het is zoals goedkope crack voor een drugsverslaafde [...] De roes is snel voorbij, maar het moment dat je er mee bezig bent, is het zalig.

      http://www.supo.be/artikel/712/Stationsromannetjes_als_goedkope_crack,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      stationsroman 1.2

      ((vooral) in België)

      het tekstgenre gevormd door stationsromans; tekstgenre van de stationsromans

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Algemene voorbeelden


      De formule van de stationsroman is eenvoudig: man valt voor vrouw, doorstaat diverse hindernissen en weet haar voor zich te winnen. Op de cover staan steevast een gespierde man en sensuele vrouw in een gepassioneerde omhelzing. Het cliché dat deze pulp alleen door eenzame vrouwen wordt verslonden, blijkt niet te kloppen: ook heel wat getrouwde vrouwen én mannen zijn er verslingerd aan.

      http://www.stuk.be/nl/docville-guilty-pleasures

      De debuutroman van de Nederlandse Michelle Visser speelt zich af in Amsterdam en in Nederlands-Indië, tussen 1882 en 1885. De adellijke Véronique Eedelhart huwt om financiële redenen gedwongen een koude handelaar, die zijn vrouw echter danig onderschat. Vlot entertainment, aanschurkend tegen de stationsroman.

      http://markcloostermans.blogspot.nl/2012/06/signalementen-twee-debuten.htmls,