kielekiele


kielekiele 1.0

((vooral) in Nederland)

kantje boord; net goed; net aan; op het nippertje; op het randje; ook: op het randje met mogelijk alsnog een slechte afloop maar in de hoop op een goede afloop; zeer spannend of het goed gaat
Meestal in combinatie met het werkwoord zijn.

Algemene voorbeelden


Ik zag ze vertrekken in de Saab van de advocaat. Wwwwoemmmmm wegwezen! En ik hoorde ze denken met z'n tweeën: 'Godverdorie, dat was even kielekiele met die knaap! Godverdorie, kantjeboord!'

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een kielekiele moment
  • kielekiele momenten

"We hadden één kielekiele moment. Dat was toen Valverde en Froome wegreden. Maar Contador had nog veel mannen bij zich en we gokten erop dat Saxo het gat dicht zou rijden. Dat gebeurde ook."

http://www.godmobileapp.com/telesport/tour-de-france-2013/21712289/__Ten_Dam__Een_kielekiele_moment__.html,

We fietsten de gehele route langs de kust en dat was te merken aan het vele verkeer op de weg, zo nu en dan leverde dat ook wel een aantal 'kielekiele' momenten op als een ietwat oververhitte Fransman onze groep met grote snelheid passeerde, daarmee ons en tegenliggers in gevaar brengend.

http://toerfietser.blogse.nl/log/clubritten/swolland-toer-parijs-zwolle-29-07-tot-6-08-2011.html,

  • een kielekiele overwinning

Gisteren was het een kiele kiele overwinning voor de Golden Gun, die maar net de Snark achter zich wist te houden.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjTzOnyspbkAhUJ2qQKHdRzCOEQFjAAegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fforum.fok.nl%2Ftopic%2F923287&usg=AOvVaw2qDdm_kK1lk1zPzXqPgJj6

met werkwoord


  • kielekiele worden

De organisatie beslist rond 1 juli of de 38ste editie van het evenement door kan gaan. "We zijn positief gestemd, want de Gouden Pijl begint meestal pas in de zomer te leven. Maar we gaan geen onverantwoorde dingen doen. Het wordt kielekiele."

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/96397/Doorgaan-Gouden-Pijl-onzeker-Op-dit-moment-nog-niet-genoeg-geld-het-wordt-kielekiele,

Het wordt kielekiele of de Bredase binnenstad straks met carnaval extra rijk versierd zal zijn [...]. Om alle vlaggen, banieren en spandoeken te kunnen bekostigen, is een crowdfunding project opgezet. Daarmee moet op 1 februari een bedrag van 7.777 euro binnen worden gehaald [...]. Lukt dit niet, dan gaat het hele project niet door. Maar amper vier dagen voor de deadline blijft de teller op woensdagmiddag 28 januari nog steken op 6.886 euro. Nog 11 procent te weinig dus.

http://www.bndestem.nl/regio/breda/breda/kielekiele-voor-de-kielegatkleuren-in-bredase-binnenstad-1.4736432,

  • kielekiele zijn

Het was of ik tegen die sigarettenautomaat geplakt zat en alles danste voor mijn ogen, het licht werd ineens veel te schel. Ik draaide weg in een soort rooie bol en voelde dat Martien me beetgreep voordat ik uit mijn lichaam zakte... 'Nou, dat was kielekiele,' zei Martien. 'Er kwamen een hoop mensen bij en het scheelde een haar of ze hadden een ambulance laten komen.'

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

Politie en brandweer gingen vorige week gezamenlijk op pad om het parkeerprobleem in het Oude Dorp zichtbaar te maken [...]. "Het was echt allemaal kielekiele en soms stond de brandweerauto zelfs gewoon vast."

http://www.heturkerland.nl/nieuws/algemeen/25243-kielekiele-in-het-oude-dorp,

Het was kielekiele, maar de leerlingen zijn geslaagd.

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/het-was-kielekiele-maar-de-leerlingen-zijn-geslaagd-1.2488377,

Het was kielekiele, zou het genoeg vriezen of niet. Het vroor net genoeg en de ijsbaan op sportpark 't Cranevelt in Arnhem-Noord was het afgelopen weekeinde geopend.

http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/ijspret-op-sportpark-t-cranevelt-1.2896849,

Gisteren wist het Algemeen Dagblad online al te melden dat de start van de vernieuwbouw niet in de zomer van 2015 zou aanvangen [...]. Reden van de vertraging is dat de beoogde planning (zoals eerder gesteld) simpelweg niet haalbaar is. Er wordt, zo zegt projectdirecteur Vervat, constant gerekend en getekend. Dat klinkt alsof het vernieuwbouwplan kielekiele is.

http://www.lunaticnews.nl/nieuws/kielekiele/,

Met ketel 10 sinds gisteren weer terug op het net is de stroomsituatie op Curaçao aanzienlijk verbeterd. Desondanks moest Aqualectra vanochtend enkele wijken van het netwerk afhalen. Om de drie uur werd er geschakeld. Dat bevestigt woordvoerder Sharo Bikker. Volgens haar is de stroomcapaciteit 'kielekiele' [...]. Volgens Bikker kampt Aqualectra met een tekort van 5 MW. De stroombehoefte van Curaçao ligt rond de 115 MW.

http://www.knipselkrantcuracao.net/?p=7302,

kielekiele 2.0

geluid dat gemaakt wordt wanneer iemand iemand anders (doorgaans een kind) kietelt
Komt ook voor als kiele, kielekielekiele of variaties daarop.

Algemene voorbeelden


Tijdens het kietelen kan men naar het kind lachen en iets zeggen in de trant van "kiele-kiele".

http://www.autisme-nva.nl/

Als u denkt dat ouders hun baby links vasthouden omdat die kalm wordt van hun hartslag, bent u er weer aan voor uw moeite. Die uitleg vindt Harry Sieratzki, neonatoloog aan het bekende Londense Hammersmith Ziekenhuis, te simpel. Hij haalde er een expert bij in klinische communicatie - wat dat ook moge zijn - en samen beredeneerden ze dat het de diepere bedoeling is om het linkeroortje van baby vrij te houden. Dat linkeroortje staat immers in bevoorrecht contact met de rechter-hersenhelft. En die is het best in het verwerken van belangrijke boodschappen als aapiepedei, boelekeboeleke en kielekiele.

De Standaard,