kijven


kijven 1.0

( Gezegd van vrouwen vooral)
schreeuwend en scheldend ruzie maken; krakelen

Semagram


Kijven…

is een activiteit

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: tegen

   • tegen iemand kijven

   Met m'n ogen dicht luister ik naar Stevie Wonder die Shoo be doo be doo zingt in de oortjes in m'n oren. In de zwarte projectieruimte van m'n oogkassen zie ik de doorleefde vrouw die ik deze ochtend uitgebreid zag staan kijven tegen haar vermenselijkte hondje.

   http://www.gentblogt.be/2007/03/04/shoo-be-doo-be-doo

   met infinitief


   • iemand horen kijven
   • beginnen met kijven
   • ophouden met kijven

   Ik voelde me wat slaperig na een boterham met makreel, die ik staande in de keuken had gegeten in dat wonderlijke huis, en ik meende zelfs Emma boven mijn hoofd te horen kijven en stampen.

   Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

   Hun korte vakantie naar Canada had uitgemunt in een saaiheid die werd onderstreept door de monotone stromen dennenbomen [...]. Alleen hun ruzies mochten er zijn, en de vrijpartijen waarin hartstocht en verbittering versmolten. Ophouden met kijven, sweetie, had Ben terug in New York gezegd, stop ermee.

   Kriblijn, Barber van de Pol,

   met een infinitief met te


   • beginnen te kijven
   • staan te kijven

   We moeten jongeren laten beseffen dat Studio.Ket niet met het opgeheven vingertje staat te kijven en dat wij hen dingen te bieden hebben die ze elders op televisie niet zullen terugvinden.

   http://www.veto.be/jg24/veto2417/ket.html

   Spreekwoorden


   waar twee kijven, hebben twee schuld

   Zie: waar twee kijven, hebben twee schuld

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   kijven 2.0

   iets op een kijvende toon zeggen

   Semagram


   Kijven…

   is een handeling

     Combinatiemogelijkheden


     met directe rede


     "Wat denk je?" vraagt hij me over haar hoofd heen. "Laten we haar bij ons kleine circus komen?" Ik aarzel. "Als wat?" sein ik terug. "Als the lady of the moon. Als ze te gek doet, schieten we haar af in een grote zeepbel." "Foei", kijft Saskia. "Ik ben er pas en jullie willen me alweer kwijt. 't Is me wat moois."

     Buiten regent het, Gerda Van Erkel,

     'Wij zijn hier voor de grote schoonmaak'. De kleinste tikt demonstratief op het Larionovkarretje. 'Dan zijn jullie wel veel te laat' kijft het oude vrouwtje. De kleinste duwt haar een papier onder de neus. 'Wij zijn hier precies op tijd,' zegt de grootste.

     Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

     'Mijnheer moet er maar gewoon mee ophouden met zich zo vrijmoedig in z'n onbenulligheid te wentelen! Hij kan er maar beter iets aan doen! Dat is niks, dat weet niks, dat kan niks, en dat komt hier wel onbeschaamd als een jonge aap de tijd van een hardwerkende vrouw verhannesen', keef ze, meer naar Elly dan naar hem kijkend, 'Maar ik heb al jongere apen dan mijnheer de regels van het tijdsbeheer bijgebracht. Ik ben een moeder van twee kinderen. En ik verzoek mijnheer nu dringend maar met aandrang om heen te gaan en zich ergens mee te vermenigvuldigen opdat hij zo spoedig mogelijk iets weet, iets kan en iets is.'

     Alle mensen worden broeders; De cijfers spreken, Yves Petry,